missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

När kan man försöka bli gravid igen efter ett missfall?

Alla reagerar olika efter ett missfall. För vissa är det en naturlig del i att försöka bli gravid och för andra är ett missfall en djup traumatisk upplevelse. Oavsett hur man ser på situationen efter ett missfall så kommer den att väcka en del frågor. Det hjälper att bearbeta sina känslor och ta dem på allvar. Prata gärna med din partner efter ett missfall så att ni kan stötta varandra i denna situation.

Om du tror dig varit med om ett missfall är det bäst att kontakta en läkare eller din sköterska. Det första som brukar hända är att du får genomgå en allmän undersökning där temperatur, puls, andning och blodtryck kontrolleras. Efter detta vill oftast en läkare genomföra en gynekologisk undersökning där läkaren kontrollerar om livmodermunnen är öppen eller stängd. Läkaren kontrollerar även livmoderns storlek och tillstånd. Ofta genomför man även en ultraljudsundersökning. I sällsynta fall kan du få en infektion efter ett missfall. Tecken på infektion är smärta, feber och flytningar. I dessa fall kan du behöva antibiotika.

Kroppen efter ett missfall

Efter ett missfall så återhämtar sig kroppen oftast av sig själv och man behöver då inte någon behandling. I vissa fall vill dock inte alla rester av fostret komma ut och det kan då bli nödvändigt med en skrapning. Detta gör man för att undvika en infektion i livmodern. Vid skrapning tömmer man livmodern på blod, slemhinna och rester av fostret så att livmodern fortare blir som vanligt igen (läs mer om skrapning).

Om du känner dig ledsen eller behöver stöd efter ett missfall så kan det vara bra att prata med en kurator eller psykolog. Ett missfall kan vara smärtsamt för alla inblandade, inte bara för kvinnan. Försök att ta dina känslor på allvar och bearbeta dem ordentligt. Om du inte känner att du har behov av en psykolog så kan det åtminstone vara bra att prata om situationen efter ett missfall med sin partner eller en vän.

Efter ett missfall kan du få huvudvärk och uppleva sömnbesvär. Du kan även få dålig aptit och känna dig väldigt trött. Många kan även uppleva ilska och känna starka skuldkänslor. Ett missfall är dock inget att känna skuld över, då det normalt inte går att påverka.

Om du råkat ut för ett missfall så brukar blödningen upphöra efter ett par veckor. Man kan under ett par veckor även uppleva en molande värk i magen. Du kan ofta leva som vanligt under tiden, men för att undvika infektion så bör du undvika att bada i badkar, använda tampong och att ha vaginala samlag, tills blödningen upphört. Tecken på infektion är smärta, feber och flytningar. Om blödningarna är långvariga eller kraftiga så ska du söka vård på en gynekologisk akutmottagning.

Du bör kontakta en läkare om du efter missfall upplever något av nedanstående. Alla dessa tillstånd är allvarliga och bör behandlas efter läkares utlåtande.

  • Du behöver byta binda oftare än en gång i timmen.
  • Om smärtorna tilltar eller om du känner av allvarliga magsmärtor.
  • Om du känner dig svag, yr eller svimfärdig (detta kan vara tecken på att du mister för mycket blod).
  • Om du får feber eller frossa.
  • Om det kommer illaluktande flytningar från slidan.

Samlag efter missfall

Efter ett missfall så bör man undvika vaginala samlag tills dess att blödningen upphört. Detta för att undvika risken för infektion. För att kroppen ska hinna återhämta sig så brukar man rekommendera att man väntar två till tre månader innan man har samlag efter ett missfall. Det kan även vara psykiskt lämpligt att låta det gå lite tid mellan graviditeterna.

Läs även: Statistik missfall

Gravid direkt efter missfall

För många är ett missfall en svår upplevelse. Hur snabbt du vill bli gravid igen efter ett missfall beror därför även på hur du mår och tar situationen. Ett missfall är oavsett en tröttsam process för kroppen.

Hur lång tid det tar att återhämta sig mentalt efter ett missfall är väldigt individuellt. Kom dock ihåg att ett tidigt missfall inte hindrar dig från att bli gravid igen. Risken för ett nytt missfall är liten (läs mer om sannolikheter för missfall).

Det finns inget som hindrar dig från att du försöker att bli gravid så snart som möjligt igen efter ett missfall. Kroppen ställer vanligtvis om sig snabbt och det är möjligt att bli gravid redan ett par veckor efter ett missfall. Det är dock vanligt att man rekommenderar att man väntar tills kroppen fått återhämta sig, blödningarna slutat och att mensen kommit igång igen. En vanlig läkarrekommendation är därför att man väntar med att bli gravid i åtminstone 2-3 månader efter ett missfall. Denna rekommendation ges för att livmodern ska få tid på dig att dra ihop sig och för att eventuella sår ska hinna läka.

Är det lättare att bli gravid efter ett missfall?

Det finns de som hävdar att det är lättare att bli gravid efter ett missfall. Generellt så kan man dock inte säga att alla som fått missfall lättare blir gravida strax därefter. Det finns dock forskning som tyder på att det någon månad efter ett missfall kan vara lättare att bli gravid. Detta tros bero på att man vid ett missfall tömmer livmodern och på så sätt skapar en gynnsam sekretmiljö bestående av östrogen- och progesteron vilket är bra för ett ägg som ska fästa efter befruktningen. Det finns dock inget bevisat för att det är sant att det är lättare att bli gravid efter ett missfall.

Mens efter missfall

Mensen efter ett missfall kommer normalt igång redan efter ungefär 3-6 veckor, men det kan dröja längre. Om mensen inte kommer tillbaka på två till tre månader (eller om du är orolig) så bör du kontakta en gynekologmottagning.

Följande fråga ställdes även till barnmorskan:

FRÅGA

Hej. Fick missfall den 3 januari (v.11) och nu efter en månad fick jag konstigt mens. Igår så kom bruna flytningar ungefär en 1 tesked och idag kom inte ens en 1 tesked. Annars brukar jag ha rikliga 7dars mens. Vad är det för fel? Tack. Mvh

SVAR

Hej, det är ju inte säkert att det är något fel och via en frågespalt utan möjlighet att undersöka dig så kan jag inte svara på om något är “fel”. Kanske är det en hint om att mensen är på gång. Du får avvakta och se och om du har frågor, kontakta mottagningen som hjälpt dig.

Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Ägglossning  efter missfall

Ägglossningen kommer något tidigare än mensen, då det är ett obefruktat ägg vid ägglossning som leder fram till mens. Ofta sker ägglossning igen cirka 2-4 veckor efter ett missfall.

Blödning efter missfall

Normalt så upphör blödningen ett par veckor efter ett missfall. Om du upplever långvariga eller kraftiga blödningar efter ett missfall så ska du söka vård på en gynekologisk akutmottagning.

De som läst avsnittet om vad som händer efter ett missfall läste även om när du har ägglossning och om abort.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
gravid listeria

Listeria när man är gravid

Hur påverkar listera fostret? Hur påverkar listera graviditeten? Listera är en bakterie som sprids via jord, vatten och dåliga livsmedel. Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.