fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Vad har fostervattnet för funktion?

Fostervattnets uppgift är att säkerställa att barnet hållen en perfekt temperatur i livmodern samt att skydda barnet från slag, stötar och infektioner. Fostervattnet blir aldrig gammalt utan det byts hela tiden ut. Det förekommer ibland komplikationer med för mycket eller för lite fostervatten.

I denna artikel kan du läsa om: Vad är fostervatten? Varför ligger barnet i fostervatten? Vad händer om man har för lite eller för mycket fostervatten? Hur mycket fostervatten ska man normalt ha?

Läs även: Fakta om ultraljud

Fakta om fostervatten

Fostervattnet, eller amnionvätskan, är den vätska som omger det ofödda fostret inne i magen. Vattnet består till omkring 98 procent av vatten med ett pH som är neutralt eller svagt alkaliskt. Det är tidigt i graviditeten helt klart, men blir sedan grumligt på grund av talg, hudsekret, avstött hudepitel samt hårstrån som fostret stöter bort. Avföring i fostervattnet, s.k. mekonium, förekommer i vissa fall och det kan då vara utlöst av hypoxi eller vagal stimulering (vid misstanke ska vården kontaktas).

Under de första två veckorna kommer fostervattnet till största del från den gravida kroppens blodomlopp. Senare i graviditeten, under den andra trimestern, utvecklas barnets njurar och efter det består fostervattnet mest av barnets urin. Mot slutet av graviditeten är mängden fostervatten runt en liter. Vätskan som tas upp i fostrets blodomlopp hanteras på två sätt. Det återförs dels via navelsträng och moderkaka till kvinnans cirkulation och sedan utsöndras en del via fostrets njurar som urin i fostervattnet.

Vid en provtagning av fostervattnet, s.k. fostervattenprov, kan man få fram uppgifter om fostrets tillstånd och sannolikheten för vissa sjukdomar (läs mer om fostervattenprov).

När förlossningen närmar sig, eller vid förlossningen, spricker fosterhinnan och fostervattnet rinner ut. På film är det alltid en stor mängd vatten som kommer på en och samma gång. I verkligheten är det mer vanligt att det sipprar ut.

Fosterhinnan

Fostret i magen omges av dubbla fosterhinnor, vilka dels skyddar fostret och håller bakterier borta från livmodern samtidigt som de hindrar fostervattnet från att läcka ut. Den yttre hinnan kallas korion och direkt innanför ligger amnion, vilken omsluter själva fostervattnet.

Tack vare att fosterhinnorna håller fostervattnet på plats så skyddas foster och navelsträng från att skadas från yttre påverkan.

Läs mer: Vad är normalt när du är gravid?

Mängden fostervatten

Vattnet ökar under hela graviteten för att nå sin pik någon gång runt vecka 36-38. Mängden minskar sedan när kroppen förbereder sig inför förlossningen. Mängden fostervatten är vid följande tillfällen ungefär;

  • 60 milliliter vid 12 veckor
  • 175 milliliter vid 16 veckor
  • 400 till 1200 milliliter mellan 34 och 38 veckor.

För lite fostervatten

Oligohydramnios innebär att mängden fostervatten är för liten. Ett av skälen kan vara en felaktig utveckling av fosternjurarna eller något som gör så att urin inte kan lämna fostrets urinblåsa. För lite fostervattnen märks eller bekräftas normalt med hjälp av ultraljud. Ofta är det ingen man själv lägger märke till, utan det uppdagas normalt vid rutinkontrollen hos barnmorskan.

Läs mer: Fostervattenprov

Vid för lite fostervatten kan fostret behöva intensiv övervakning fram till förlossningen. Att drabbas av för lite fostervatten är mycket ovanligt. Inträffar det så är det oftast under den tredje trimestern. Något vanligare är det med för lite fostervatten hos de som är gravida två veckor efter förväntat förlossningsdatum.

För mycket fostervattnen

Polyhydramnios är när det finns för mycket fostervatten. Möjliga orsaker till för mycket fostervatten är diabetes, tvillingar eller hinder i fostrets strupe som gör att fostret inte kan svälja fostervattnet. Att man har för mycket fostervatten innebär inte nödvändigtvis att något är fel på barnet eller att det är tvillingar. Ibland är mängden naturligt större.

En stor mängd fostervatten kan även innebära att livmodern är mycket utspänd och det finns då en risk för att förlossningen startar i förtid. För mycket fostervatten gör även att barnet får mer utrymme att röra sig, vilket i sin tid kan leda till att barnet inte fixerar sig. Om man får besked om att mängden fostervatten är för stor är det vanligt att man blir rekommenderad att vara sängliggande. Detta för att minska belastningen på livmodern.

Källa fostervatten: 1177, CTG-utbildning.se, wikipedia.se, Medibas, netdoktor – västra götalandsregionen, svar från barnmorskor.

De som läst avsnittet om fostervatten läste även mer om att läcka fostervattenKUB-testtrippeltest eller om ultraljud.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning är en fullgod näring för nyfödda barn. I denna artikel hittar du allt du behöver veta om ersättning! Vi går igenom hur mycket modersmjölksersättning du ska ge till ditt barn? Hur tillagar du ersättningen på bästa sätt? Kan man byta modersmjölksersättning när som helst?

Läs artikeln »
Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
skinka gravid

Kan man äta skinka när man är gravid?

När man är gravid går det bra att äta kokt eller rökt skinka om köttet varit förpackat i högst en vecka. Undvik att äta produkter från bufféer eller produkter som legat öppna under en längre tid i ett kylskåp. Skinka som hettats upp till minst 70 grader Celsius går alltid bra att äta.

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.