Under graviditeten så erbjuds många kvinnor att genomföra en KUB-undersökning. Detta är ett kombinerat ultraljud och blodprov som visar sannolikheten för att fostret har någon kromosomavvikelse, såsom exempelvis Downs syndrom.
KUB är ett test som baseras på ett blodprov och sedan, med någon veckas mellanrum, en ultraljudsundersökning. Sammantaget får du ett resultat / värde som anger sannolikheten för avvikelse. KUB ökar inte risken för missfall. Att göra KUB eller inte är ett fritt val, dvs ett erbjudande du får inom vården. Om du vill genomföra det eller inte är helt och hållet upp till dig som är gravid.
Läs även: Fakta om ultraljud
KUB (kombinerat ultraljud och biokemiskt test) visar hur sannolikt eller osannolikt det är at fostret har kromosomavvikelserna Downs syndrom, Edwards syndrom eller Pataus syndrom. Ultraljudsundersökningen som görs som en del av KUB kallas även NUPP-test. NUPP betyder nackuppklarning. Mätning av nackuppklarning hittar cirka 75% av barnen med Dawns syndrom. Man ökar känsligheten ytterligare genom att analysera två proteiner i mammans blod. Med KUB kommer man således att hitta 90% av barnen med Downs syndrom.
Läs mer: Vad är normalt när du är gravid?
Innan du bestämmer dig för om du vill göra KUB-testet eller inte så bör du tänka igenom varför du gör provet. Fundera även på vad du skulle göra om resultat inte blir som du hoppats (även om sannolikheten är liten). Testet är frivilligt och det är du som är gravid som bestämmer om du vill göra det.
Inför blodprovet så behövs inga särskilda förberedelser. Om du väljer att göra testet så ska du inför ultraljudsundersökningen undvika att kissa upp till en timma före testet. Detta då det är lättare att undersöka när urinblåsan är fylld.
Det biokemiska testet är ett blodprov och i provet mäts halterna av två ämnen som bildats av graviditeten. Blodprovet tas normalt på din vårdcentral någon gång mellan graviditetsvecka 10+0 och senast 7 dagar före det planerade ultraljudet. Det tas således alltid efter det att du passerat vecka 9.
Ultraljudsundersökningen görs i graviditetsvecka 11+0 till 13+6 (vecka 11 till 14). Undersökningen görs på magen och inte vaginalt.
Vem som erbjuds att göra KUB varierar mellan landsting, regioner och mottagningar. Generellt så erbjuds du som är 35 år eller äldre en möjlighet. För att göra KUB-testet så behöver du en remis som oftast skrivs av din barnmorska.
Blodprovet tar du, efter en provtagningsremiss av din barnmorska, på din vårdcentral. Detta är ett enkelt blodprov som tas i armvecket och det skickas sedan till ett laboratorium för analys.
Tidigast en vecka efter blodprovet får du göra en ultraljudsundersökning där man mäter den vätskespalt som alla foster har i nacken vid den här tidpunkten i graviditeten. Man har funnit att risken för Downs syndrom (trisomi 21), Edwards syndrom (trisomi 18), Pataus syndrom (trisomi 13) och ett par andra tillstånd ökar vid ökande mått på vätskespalten eller nackuppklarningen (NUPP) som det också kallas. KUB kan dock inte påvisa eller utesluta kromosomsjukdom utan ger ett mått på risken för sjukdom.
KUB-undersökningen tar upp till 40 minuter och är helt kostnadsfritt. Om blodprovet är färdiganalyserat får du svar på KUB i samband med ultraljudsundersökningen. Det går bra att ta med sig partner eller någon annan till undersökningen. Den som följer med får sitta bredvid på en stol.
Efter KUB-testet så får man direkt ett resultat som baseras på: blodprovet, måttet på nackuppklarningen, kvinnans ålder och graviditetens längd. Svaret som lämnas är en sannolikhetssiffra som exempelvis kan vara 1 av 25, 1 av 200 eller 1 av 1500 foster. Ju högre siffran är, desto lägre är risken för kromosomavvikelse.
Om resultatet av KUB visar att sannolikheten är 1 på 200 eller högre kommer du att erbjudas ett fostervattenprov. Du väljer givetvis själv om du vill acceptera erbjudandet eller inte. Fostervattenprov görs på ca 2% av alla blivande mammor. Om resultatet däremot visar att sannolikheten är lägre än 1 på 200 är det inte medicinskt motiverat med ytterligare undersökningar och fostervattenprov erbjuds inte. KUB ger med andra ord inte något svar på om fostret bär på en kromosomavvikelse, men utgör ett underlag för ställningstagande till fostervattenprov.
Mer om: Fostervattenprov
Du bör även vara medveten om att det vid detta tidiga ultraljud finns en risk att man ser missbildningar hos fostret. Om detta är fallet så kommer du att få beskedet och eventuell hjälp redan vid undersökningen.
De som läst avsnittet om KUB-testet läste även mer om Trippeltestet samt om fostervattensprov.
No More article to load