graviditetskalender

Graviditetskalender

En graviditetskalender ger dig en bild av fostrets utveckling vecka för vecka samt om vad som händer med kvinnans kropp. En komplett graviditetskalender med mycket information för dig som är gravid. I vår graviditetskalender får du inte bara fakta och svar på alla dina frågor, du får även tips och råd anpassade efter aktuell vecka.

Följ fostrets utveckling i vår graviditetskalender

En graviditetskalender används för att följa de utvecklingsmässiga milstolparna i fostrets utveckling. Det man ska ha i åtanke när man läser en graviditetskalender är att fostrets utveckling beror på många olika faktorer, vilket gör att två foster aldrig kommer att utvecklas i exakt samma tempo. Ta därför alla graviditetskalendrar som en ungefärlig vägledning, snarare än absolut fakta.

Det vanligaste i en graviditetskalender är att man följer fostrets utveckling och allt som händer under graviditeten för varje vecka som går. Vi har gjort vår graviditetskalender i två varianter. Vill du följa din graviditet vecka för vecka så hittar du här Sveriges mest informativa graviditetskalender.

Den graviditetskalender som du hittar genom denna sida går igenom vad som händer i mammans mage, med hennes kropp samt vad som händer runt omkring som exempelvis besök hos barnmorskan samt partners påverkan vid olika stadium av graviditeten. Vi har delat upp den i tre delar och berättar i breda drag, månad för månad, om vad som händer. Första delen av graviditeten.

Under respektive period hittar du mer detaljerad information över vad som händer vecka för vecka.

Vecka 1-5 Vecka 6-10
Vecka 11-15 Vecka 16-20
Vecka 21-25 Vecka 26-30
Vecka 31-35 Vecka 36-40
Vecka 41-

Vill du ha vår graviditetskalender i din mailbox?

När du prenumererar på vår graviditetskalender så får du varje vecka ett mail som innehåller djupgåendefakta om din graviditetsvecka. Vi utgår från din förväntade förlossningsdatum (YYYY-MM-DD) för att texten ska anpassas efter vilken vecka just du är i. Fyll i dina uppgifter här!

Graviditetskalender – vecka 0 till 15

Graviditetskalendern börjar med ägglossningen, då ägget kan befruktas av en spermie. Först tredje veckan växer embryot fast i livmodern för att sedan vara kvar där resten av graviditeten. Morgonsjukan börjar ofta runt vecka 6 då många av organen hos fostret bildas. Det är under denna period som fostret är extra känsligt för skadlig påverkan från yttre faktorer. Under de första 12 veckorna inträffar hela 80% av alla missfall. Runt vecka 15 minskar illamåendet och du börjar antagligen att se gravid ut nu.

Läs vår mer detaljerade graviditetskalender för de första 15 veckorna.

Graviditetskalender – vecka 16 till 30

Barnet ökar nu snabbt i vikt. Graviditeten har nått den 16:e veckan. Barnet, livmodern och moderkakan växer nu så att det knakar och ofta går det nu att se barnets kön med hjälp av ultraljud. Runt vecka 20 är fostret stort som en honungsmelon.

Vid 25:e graviditetsveckan börjar foglossningen, vilket hjälper till att bredda bäckenet för att underlätta förlossningen. När det närmar sig vecka 30 kan man ha tur som förälder och känna en fot eller en spark som trycker mot magen. Den blivande mamman är nu väldigt trött och blir lätt anfådd. Graviditeten börjar nu kännas riktigt jobbig igen.

Läs vår mer detaljerade graviditetskalender för vecka 16 till 30.

Graviditetskalendern – vecka 31 till förlossning

Graviditeten har nu pågått i över 2/3 av tiden. Sparkarna är nu intensiva, framför allt på natten, och det börjar bli trångt för barnet. Runt vecka 35 brukar känslorna blossa upp igen hos kvinnan och viss lättirritation kan uppstå. Magen sjunker ner något runt vecka 37 och nu är det tid för barnet att fixera sig med huvudet neråt. Barnet är i stort redo att födas och väntar bara på att få växa till sig lite till. En genomsnittlig tid för förlossningstillfället är runt vecka 40. Först efter vecka 41 + 6 räknas barnet som överburet.

Läs vår mer detaljerade graviditetskalender om vecka 31 till förlossningen.

De som läst om vår graviditetskalender läste även vad du bör ha hemma efter förlossningen och om fostrets längd och vikt vecka för vecka.

Fler artiklar för dig som är gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna.

Läs artikeln »
gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten

Brösten under graviditeten. När du är gravid blir brösten tidigt ömma. Senare under graviditeten kan brösten växa samt börja läcka bröstmjölk. Att brösten påverkas under graviditeten beror på de hormonförändringar som sker i din kropp. Läs mer om hur dina bröst påverkas när du är gravid.

Läs artikeln »
symptom gravid

Tecken på graviditet

Det finns ett antal tecken och symptom som kan avslöja att du är gravid. Vilka gravidtecken stämmer in på dig? I denna artikel listar vi 15 tecken och symtom på graviditet.

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
dagen efter piller

Dagen-efter-piller

Dagen efter piller ska tas inom 72 timmar efter samlaget. Ofta så ses dagen-efter-piller som ett alternativ till abort. Allt om akut p-piller och dagenefterpiller läser du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.