Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna.

Ligamentsmärtor orsakar växtvärk i magen

I andra trimestern är det många gravida som upplever ligamentsmärtor. Detta kan göra väldigt ont men det går över efter förlossningen. 

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna. 

Varför får man ligamentsmärtor när man är gravid? 

Detta uppstår då ligamenten tänjs ut. Detta är en del av processen som sker i kroppen när du blir allt större och kroppen förbereder sig för att klara av att bära det växande barnet. Ligamenten drar efter förlossningen ihop sig och besvären går över. Ibland kallas detta även för ”Växtvärk i magen”. Mellan 10-30% av alla kvinnor drabbas av detta.

Hur känns ligamentsmärtor?

Ofta beskrivs smärtan som en molande värk eller som hugg i nedre delen av magen och ut i ljumskarna. Hur det känns varierar dock mycket från person till person. Det kan förekomma på en sida eller på båda sidorna av den nedre delen av magen. Ofta känns ligamentsmärtor mer i vissa lägen än andra vilket kan göra att det känns bättre eller sämre vid vissa rörelser eller aktiviteter.

Obehaget du känner kommer av att ligamenten spänns eller av att de trycker på kringliggande nerver. Ofta håller det endast i sig en kort stund och efter några sekunder tonar smärtan ut. Den kommer också ofta i samband med någon form av rörelse. Har du en molande smärta kan den ibland sitta i under flera timmar. Om smärtan är väldigt skarp och inte försvinner så ska du ta kontakt med vården då det kan vara ett tecken på att något är fel. 

När kan man uppleva ligamentsmärtor?

Det är vanligare med ligamentsmärtor i slutet av första trimestern och under den andra trimestern. Det händer dock att kvinnor upplever detta mycket tidigare och även ändra fram till det är dags för förlossningen. 

Smärtan kan komma när som helst men utlöses ofta av att man spänner sig vid exempelvis plötsliga rörelser som inträffar när man skrattar, hostar eller nyser. Smärtan kan också komma i samband med träning, promenader eller vardagliga rörelser. Det är även vanligt att smärtan uppstår när man byter position exempelvis när man vänder sig i sängen eller när man är på väg att resa sig upp. 

Relaterade artiklar
Blödningar under graviditeten / vanliga besvär när du är gravid / råd från fysioterapeut

Hur kan man lindra ligamentsmärtorna?

När man är gravid så drabbas man tyvärr av många olika åkommor. Ett sätta att hantera dem är att hitta knep för att det helt enkelt ska kännas bättre. Här har du några tips som kan lindra smärtan: 

  • Ta det lugnt. Ligamentsmärtor känns ofta värre vid rörelse så genom att försöka slappna av så känns det ofta bättre. 
  • Det finns magband eller magbälten att köpa som kan uppleva stöd och värme och på så sätt lindra smärtan. 
  • Ta ett varmt bad. Värme kan ibland få det att kännas bättre. Sätt dig i varmt bad och försök att slappna av.
  • Träna lugnare. Kanske är det dags att sänka intensiteten när du tränar. Får du besvär när du motionerar så testa att göra det på en lägre intensitet. 
  • Undvik plötsliga rörelser. Kanske inte alltid det lättaste, men försöka att undvika de rörelser du kan. 

När ska man söka hjälp? 

Det är omöjligt att säg om det är ligamentsmärtor eller något annat du upplever när du är gravid. Är du orolig så ska du därför alltid rådfråga din barnmorska eller vården. Det är bra att få utträtt varför man egentligen har ont. Upplever du smärtor i magen och får blödningar, feber, yrsel, flytningar, illamående eller andra symptom som du inte upplevt tidigare ska du genast ta kontakt med sjukvården.  

1177, healthline, svar från barnmorskor, Mayo Clinic, What causes round ligament pain during pregnancy?, April 2020. National Institutes of Health, National Library of Medicine, Management of acute abdomen in pregnancy: current perspectives, February 2019. National Institutes of Health, National Library of Medicine, Anatomy, Abdomen and Pelvis, Uterus Round Ligament, August 2020.

Fler artiklar för dig som är gravid

gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
Gravid vecka för vecka

Gravid vecka för vecka

Gravid vecka för vecka. Följ din och fostrets utveckling vecka för vecka under graviditeten. Hur växer barnet? Vilka organ utvecklas nu? Hur ska du förvänta dig att må under en viss vecka i graviditeten? I vilken vecka är risken för missfall störst? Följ din graviditet vecka för vecka i vår guide över graviditeten.

Läs artikeln »
Babykörkort

Ta vårt babykörkort

Babykörkort – ta ditt babykörkort på Babyhjälp.se. Testet består av tre delar. Kan du ta hand om ett barn? Känner du dig redo att bli förälder? Här kan du ta vårt babykörkort så att du känner dig säker inför din nya roll som förälder.

Läs artikeln »
missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.