ar jag gravid

Är jag gravid?

Är jag gravid - detta är den mest vanliga frågan ställd av gravida kvinnor. Många vill ha svar på frågan, är jag gravid, och vi har därför satt samman en artikel om de vanligaste frågorna på detta.

Hur vet jag om jag är gravid?

Sett till sökningar på Google så är av de mest gjorda sökningar just frågan om ”jag är gravid?” Många söker för att de hoppas att de är gravida, medan andra söker för att de är oroliga för att de ska vara gravida.

En av de mest ställda frågorna till vår barnmorska Therese Sok är också just ”är jag gravid?”. Hur vet man då att man är gravid? Vi listar här de mesta vanligaste frågorna och svaren som vår barnmorska fått.

Läs även: Sannolikhet för att bli gravid
Läs även: Tecken på att du är gravid
Läs även: Bli gravid snabbt

Är jag gravid? – svar från Barnmorskan

Är jag gravid

Här följer ett antal frågor, ställda till vår barnmorska, och svar på temat ”är jag gravid?”. En vanlig fråga, som inte är helt enkelt att svara på. Bäst svar får man genom att ta ett graviditetstest.

Fråga: Jag har sedan jag hade ägglossning haft ont i magen. Ungefär som mensvärk. Vi försöker skaffa barn och hade sex någon dag innan ägglossning och dagen efter. Nu till min fråga kan det vara så att jag är gravid? Jag har fortfarande ont i magen till och från. Och min buk är även lite uppblåst. Ska ha mens 6/5. Vad tror du, är jag gravid?

Svar: Då ni haft sex vid tiden för ägglossning är det absolut möjligt. Ta ett graviditetstest om mensen inte kommer i tid.
Lycka till!
Mvh,
Therese Sok

______________________

Fråga: Jag hade sex med min kille för en månad sedan och jag har tagit ett graviditetstest som visar negativt. Men min mage har har blivit större och mina bröst har blivit större. Jag fick dock min mens förra månaden så jag vet inte hur och vart jag ska vända mig.

Svar: Har du fått din mens som du ska och dessutom tagit ett graviditetstest som var negativt så är du inte gravid. Vänd dig till din barnmorskemottagning så du kan få ett preventivmedel utskrivit så slipper du denna oron vid ett annat tillfälle.
Lycka till!

______________________

Fråga: Är det vanligt att man har ont i naveln vid graviditet? Har ont i naveln och nojar över om att jag är gravid. Mår även illa ganska ofta.

Svar: Ont vid naveln är inget tidigt graviditetssymtom. Illamående kan däremot vara ett tecken på graviditet. Symtom på graviditet kommer först efter utebliven mens. Vänd dig till din barnmorskemottagning eller köp ett graviditetstest. Det går tidigast att göra ett graviditetstest vid utebliven menstruation.

Läs även: Bli gravid snabbt

______________________

Fråga: Jag har en fråga. Jag har alltid regelbunden mens. Men nu är den 5 dagar sen! Vilket aldrig hänt. Jag hade sex under ägglossning. Och imorgon ska jag till gyn. Kan de se något? Har tagit ett gravtest när mensen inte hade kommit dag 3. Är det för tidigt för test?

Svar: Berätta för dem att din mens är sen och att det finns möjlighet till graviditet. Det är mycket tidigt och inte säkert att man ser med ultraljud men de kan säkert hjälpa dig med ett graviditetstest så att du säkert vet. Lycka till!

Med vänlig hälsning,
Therese Sok

______________________

Fråga: Jag har en fråga till dig. Jag har ätit p-piller i ca 7-8år och jag har slutat med dom den 21 maj i år. Hade oskyddat sex efter två dagar och har inte skyddat mig sen dess och är i ett förhållande sen 5 år och vi vill skaffa barn, har för några dagar sen gjort gravtest som visade negativt. Har gjort 3 tester och alla visar negativt, men har en känsla av att jag är gravid. Va ska jag göra? Hade menscykel på 28 dagar, har inte fått min mens då den va beräknad att jag skulle få i fredags den 9 juni.

Svar: Efter att man slutar med p-piller kan det ta ett tag innan du kommer in i en riktig cykel. För vissa kommer mensen direkt men för andra dröjer det. Hur vida den är regelbunden kan också variera. Kommer inte mensen inom 2 veckor ta ett nytt graviditetstest. Är även det negativt hade jag avvaktat ytterligare!

Läs även: Testa om du är gravid med vårt onlinetest

______________________

Fråga: Jag gjorde för en lite mer än en vecka sen ett svagt positivt graviditetstest, dagen efter det så gjorde jag ett ännu svagare, och testen efter det har varit absolut negativa. Nu är min mens 6 dagar sen och inget plus ännu. Jag har pratat lite i forum om detta. Och fått förklarar för mig att det kan blivit en kemisk graviditet. Vad är detta?

Hej, jag har ingen aning faktiskt. Är gravtestet negativt betyder det att du inte är gravid, eller så pass tidigt att graviditetshormonet ännu inte är så högt att det syns via urinen. Låt det gå någon vecka. Vid fortsatt utebliven mens, ta ett nytt gravtest och är det negativt avvakta. Du kan alltid gå på drop-in eller boka tid hos barnmorska för enskild rådgivning och bedömning. Lycka till!

Svar: Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

______________________

Fråga: Jag är 41 år och hade ÄL 18 -19 mars ungefär. Jag tog dagen-efter-piller mitten på den tredje dagen. Jag har fått mens som vanligt nu i 2 april, har fått mensvärk och värk i svanken vilket jag inte haft tidigare när jag haft mens.

Jag har fått alla symptom som kan komma vid mens. Mina bröst är ömma är, mensen tog slut och mina bröst gör väldigt ont och på eftermiddagarna kan jag känna illamående som kommer och går. Har lite ont i magen till och från som molande värk. Har haft misstankar om att vara gravid men har testat mig två gånger och visar negativ.

Har varit lite nojig kring det och jag tror någonstans att det sitter bara i mitt huvud och att det är just därför jag känner vissa gravidsymptom. Känner att det kan vara omöjligt i och med jag haft mens lite mera än det brukar men konstigt. Kan det finnas en annan anledning till att jag har så ont i mina bröst? Tacksam om du kan svara på min fråga.

Svar: Har du tagit graviditetstest som visat negativt så borde du inte vara gravid. Dina ömmande bröst kan bero på flera saker och behöver inte höra ihop med graviditet. Avvakta 2 veckor och se om det inte förändras. Har du fortfarande symtom i form av illamående och ömmande bröst vid den tiden kan du ta ett nytt graviditetstest för att helt säkert utesluta graviditet. Lycka till!
Mvh,
Therese Sok

______________________

Fråga: Jag tror jag är gravid… Har en del symtom men vet inte om jag bara är skengravid. Grejen är att jag inte ens visste att man kan ha symtom som sura uppstötningar, men det har jag fått, bara för ngn dag sen. Jag får det när jag äter och dricker och även när jag inte äter ngt ibland. Men kan man få sura uppstötningar om man är skengravid? eller kan man vara skengravid? ska säga att jag aldrig bruka ha sura uppstötningar annars.

Svar: Sura uppstötningar är något som brukar komma senare i graviditeten. Tidiga graviditetssymtom brukar vara trötthet, illamående och spänningar i brösten. För att säkert veta bör du göra ett graviditetstest. Lycka till!

Beställ online: Allt för att bli gravid, ägglossningstest, graviditetstest och mycket mer.

Läs även: När kan man göra graviditetstest

De som läst avsnittet Är jag gravid? läste även mer om specifik information kring graviditeten, om adoption eller om fostrets utveckling vecka för vecka.

Har du precis fått reda på att du är gravid?

Lyssna då på detta avsnitt så att får du tips på allt du behöver veta när du är gravid. Här kan du även läsa mer om avsnittet.

Fler artiklar om att bli gravid

sannolikhet bli gravid

Sannolikhet att bli gravid

Hur stor chans är det att du blir gravid om du har sex precis vid ägglossningen? Hur många månader kan man förvänta sig att det ska ta? Ändras sannolikheten för att bli gravid vid vilka åldrar? Vad är oddsen att man blir gravid om man har sex regelbundet? Babyhjälp.se ger dig svar på dina statistik frågor omkring ämnet bli gravid.

Läs artikeln »
Tips bli gravid

Tips för att bli gravid

Här har du över 30 tips för hur du snabbare och lättare kan bli gravid. Lär dig vad du kan göra för att öka kroppens chanser att bli gravid. Det bästa rådet man kan ge för att öka sannolikheten för att bli gravid är att ha sex ofta och regelbundet. Läs mer om hur du blir gravid snabbt!

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
dagen efter piller

Dagen-efter-piller

Dagen efter piller ska tas inom 72 timmar efter samlaget. Ofta så ses dagen-efter-piller som ett alternativ till abort. Allt om akut p-piller och dagenefterpiller läser du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Skengravid

Skengravid

Skengraviditeter är vanliga hos både människor och djur. Ofta kan en kvinna bli skengravid om hon väldigt gärna vill bli gravid eller om det skett förändringar i livet som kan ha en stor hormonpåverkan. 

Läs artikeln »
Gravid kvinna BIM

Vad betyder BIM?

BIM är ett uttryck eller en förkortning som vuxit fram i forumvärlden. Det används ofta flitigt i grupper när man diskuterar graviditet. BIM betyder Beräknad Icke Mens, dvs den dag man borde ha fått mens, men som aldrig kom.

Läs artikeln »
Ägglossningsuträknare

Beräkna din nästa ägglossning

Beräkna din nästa ägglossning med vår ägglossningsuträknare. När har jag min ägglossning? Om du inte vet när du har ägglossning så går detta enkelt att räkna ut med vår ägglossningsuträknare. Denna visar dina fyra nästa tillfällen för ägglossning.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.