behandling infertilitet

Behandling vid infertilitet

Behandlingen vid infertilitet är personlig och den anpassas efter just er. Normalt talar man om fyra olika möjligheter för er som har svårt att bli gravida. Behandlingarna inkluderar hormonbehandling, IVF, donation och mycket mer.

När man inte kan bli gravid

Om man inte kan bli gravid så finns det behandling som kan hjälpa er. Behandlingen vid infertilitet är personlig och den anpassas efter just er.

Om ni genomfört en fertilitetsutredning som visar att det inte finns några ägg eller spermier så kan det bli aktuellt med donation. Även adoption kan för många vara en lösning om man önskar barn.

Läs även: Så går en fertilitetsutredning till

Hur behandlas infertilitet?

För de par som inte kan bli gravida på egen hand så finns det olika behandlingar som erbjuds. Vilken behandling som passar er, beror på orsaken till barnlösheten. Ibland kan man behöva flera olika behandlingar och kombinationer av behandlingar.

De behandlingar som finns är:

  • Stimulerad ägglossning
  • Insemination mer spermier
  • IVF / provrörsbefruktning
  • Operation.

För vissa par handlar svårigheten att bli gravid om en livsstil eller vana som påverkar möjligheten att bli gravid. Då kan behandlingen innebär en förändring av dessa vanor. Exempelvis kan detta bero på rökning eller att kvinnan behöver gå upp eller ner i vikt.

Behandling med stimulerad ägglossning

Ägglossningsstimulering används när kvinnan har problem med ägglossning. Detta kan innebära glesa eller uteblivna menstruationer. Syftet med behandlingen, som ges i tablett- eller injektionsform, är att påverka äggmognaden och framkalla ägglossning.

Behandling med insemination

Denna behandling används i de fall infertiliteten orsakas av lindringar störningar i spermaproduktionen, då spermierna inte kan komma in i livmodern genom livmoderhalsen eller då det handlar om oförklarad infertilitet. Behandlingen genomförs på en fertilitetsklinik där spermierna förs in i kvinnans livmoder med hjälp av en tunn kateter/plastslang. Denna behandling måste utföras vid rätt tillfälle, dvs precis innan eller samtidigt som ägglossningen. Ofta kombineras denna behandling med stimulerad ägglossning.

Om spermierna inte är tillräckligt livskraftiga, eller om de saknas helt, kan insemination med hjälp av donatorspermier vara aktuellt. Hos kvinnor yngre än 40 år är sannolikheten för graviditet vid inseminationen 8-15 % per varje försök. Sannolikheten för graviditet ökar om behandlingen genomförs flera gånger. I de flesta fall leder behandlingen till graviditet med fyra försök. Vid användningen av donatorspermier är sannolikheten för graviditet mycket större – cirka 15-20 % per försök.

Behandling – IVF / provrörsbefruktning

Om graviditet inte uppnås spontant eller efter ägglossningsstimulering så är IVF eller assisterad befruktning ett möjligt nästa steg. Metoden kan användas i de flesta fall av ofrivillig barnlöshet. I korthet så genomförs behandlingen genom att man stimulerar äggstockarna så att flera äggblåsor växer till. Läkaren hämtar sedan ägg direkt från äggstocken och äggen befruktas sedan utanför kroppen. En förutsättning för IVF är att det finns ägg och spermier, antingen egna eller donerade. Dessutom måste livmodern fungera.

Mer om: IVF

Behandling genom operation.

Vid infertilitet händer det att en del som vill bli gravida måste göra en operation. Vanligast är att det då sker genom en så kallad titthålsoperation. Orsaken kan vara; du har polyper eller muskelknutor i livmodern, du har vätskefyllda äggledare, du har sammanväxningar kring äggledarna eller att du har endometrios.

Hur lång tid tar det innan vi får behandling?

Väntetiderna skiljer sig åt mellan olika behandlingsformer samt mellan olika orter i landet. En del landsting eller regioner har beslutat att behandlingen ska ingå i vårdgarantin vilket innebär att väntetiden är tre månader. Hos privata kliniker är väntetiden ofta kortare, men avgifterna dyrare. Behöver ni donation av ägg eller spermier så är väntetiden ofta längre.

Beställ online: Allt för att bli gravid, ägglossningstest, graviditetstest, spermatest och mycket mer.

De som läst avsnittet om behandling av fertilitet läste även mer om ofrivillig barnlöshet, generellt om graviditeten, samt om adoption.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
gravid symptom huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten. Lider du av huvudvärk eller migrän under graviditeten? Många faktorer kan ligga bakom huvudvärken och vissa av dem kan du enkelt lösa. Gå inte runt med huvudvärk om du inte måste.

Läs artikeln »
gravid symptom ledvark under graviditeten

Ledvärk under graviditeten

Ledvärk under graviditeten. Hormonet relaxin mjukar under graviditeten upp leder och ligament. Ledvärk kan uppstå till följd av det ökade trycket när kroppen växer. Du kan lindra ledvärk genom att träna eller genom att värma upp området med en värmekudde.

Läs artikeln »
Onyttigt och farligt gravid

Onyttigt och farligt

Vad ska du inte äta och göra när du är gravid? När man är gravid finns det mycket man ska tänka på att undvika för att inte skada fostret. I denna artikel får du fakta om mat du ska undvika under graviditeten.

Läs artikeln »
Listeria symptom

Symptom listeria

Listeria symptom hos gravida. Hur vet man om man smittats av listeria när man är gravid? Vilka symptom får man vid en listeriainfektion? Hur behandlar man listeria om man smittats? Listeria har symptom som påminner om influensa vilket gör den svår att upptäcka i tid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.