Kan man ge bebis vatten?

Vatten till bebis

Vatten är något som din bebis inte behöver den första tiden. Nyfödda bebisar får i sig tillräckligt med vätska genom kosten och du behöver därför inte erbjuda din bebis vatten. När kan man då ge sin bebis vatten?

Vatten till nyfödd, spädbarn eller bebis? Ska man ge vatten?

Människans kropp består till en stor del av vatten, och denna andel är ännu större hos nyfödda bebisar. Hela 70% av den nyfödda bebisen är vatten. Vatten är ett viktigt ämne för alla, men normalt sett så bör bebisar inte dricka vatten under sina första månader i livet.

I denna artikel om vatten till bebis kan du läsa:

  • Kan man ge bebisen vatten?
  • Varför ska man inte ge vatten?
  • När kan man ge vatten?
  • Vad händer om barnet inte får i sig vätska?

Kan man ge sin bebis vatten?

Nyfödda bebisar behöver inte dricka något vatten, vilket de inte heller bör göra under de tre första månaderna. Nyfödda behöver äta minst sex gånger om dygnet för att få i sig tillräckligt med vätska.

Inte heller bebisar mellan tre och sex månader behöver normalt dricka vatten om de främst äter bröstmjölk eller modersmjölksersättning. När barnet börjat äta större mängder fast föda så ökar också behovet av att dricka vatten. I samband med att barnet börjar med smakportioner kan det vara bra att även introducera vatten. Vid 4-6 månaders ålder kan vara lämpligt och vid den åldern behöver du inte heller koka vattnet innan du ger det. Använd dock kallt vatten från kranen.

Läs mer: När ska man rapa en bebis

Varför ska bebisar inte dricka vatten?

Nyfödda bebisar och små barn har en kost som till stor del innehåller vatten, såsom bröstmjölk eller ersättning. Bebisar behöver således inte dricka vatten, då de redan får i sig vatten genom kosten.

En bebis som ammar regelbundet känner normalt ingen törst – utan detta är en känsla som kommer först när barnet börjat äta fast föda. Det finns normalt två anledningar till varför bebisar inte ska dricka vatten.

1. De behöver inte dricka vatten då de får i sig tillräckligt med vätska genom kosten.
2. Det kan påverka deras matintag negativt. Då de normalt inte behöver dricka vatten så riskerar ett vattenintag endast att barnet blir mätt av vattnet och således ”dricker” för lite mat.

Läs även: Kost till små barn

När får man ge en bebis vatten?

Det går bra att ge din bebis vatten när det är dags att börja med fast föda. Innan dess finns det ingen anledning att ge vatten, om du via vården inte fått andra direktiv. Misstänker du att barnet får i sig för lite vätska? Läs här nedanför.

Hur vet jag om barnet får i sig tillräckligt med vätska?

Det kan vara svårt att veta om barnet får i sig tillräckligt med vätska. Framför allt under riktigt varma dagar. Som riktmärke bör du titta på om din bebis är lika pigg som vanligt, äter med glad aptit och om han eller hon kissar lika många tunga blöjor som vanligt. Om allt detta är precis som vanligt så behöver du inte oroa dig. Blir din bebis istället slö eller väldigt gnällig och inte orkar äta så kan det vara ett tecken på att bebisen lider av värme eller för lite vätska.

Om detta inträffar så ge inte vatten i första hand. Börja med att amma eller att ge ersättning. Ta även av barnet kläderna och se till att barnet är i skuggan. Lägg gärna bebisen hud mot hud så hjälper det bebisen att anpassa sin temperatur till din. Vill barnet inte suga på bröst eller flaska så truga den. Ta lite mjölk på fingret och ge till barnet. Går det verkligen inte och barnet verkar väldigt slött så bör du kontakta vården.

Tänkvärt! Tycker du det är konstigt att din nyfödda bebis inte ska dricka vatten? Tänk då på hur livet i livmodern såg ut. Där inne varken åt eller drack barnet. All föda fick barnet genom navelsträngen. Var sak har sin tid!

De som läste om vatten till bebis läste även mer om matvägran eller om mat när man ammar.

Källa: Joo MA, et al. (2013). Hyponatremia caused by excessive intake of water as a form of child abuse. DOI: https://dx.doi.org/10.6065%2Fapem.2013.18.2.95, Department of Health (Infant feeding guidelines), 1177, Barns törst och vätskebehov.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
sova pa mage

Sova på mage

Vad gör man om barnet bara vill sova på mage? När är det okej för barnet att sova på mage? Sedan lång tid tillbaka så rekommenderas det att nyfödda barn inte ska sova på mage.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.