spermie graviditet

Spermie och graviditet

Spermie / sperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Hur länge lever spermier? Det är spermierna som ska försöka att befrukta ägget för att du ska bli gravid. Ibland pratar man om spermier men menar sädesvätskan.

Vilken roll spelar sperma för att bli gravid?

Mannens kropp producerar små celler som kallas spermie. Dessa skjuts ut vid utlösning och vid sex är deras uppgift att ta sig fram till ägget och befrukta det.

Den största mängden av sädesvätskan kommer från sädesblåsorna, prostatakörteln och från de två testiklarna, som producerar spermierna. När spermien är producerad lägger den sig i ”förvaring” i väntan på att skjutas ut. Precis innan utlösning blandas spermien ut med sädesvätskan.

Läs även Mannens fertilitet och spermiekvalité

Vad är sperma?

SpermierSperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Ibland kallas det också för sädesvätska eller sats vilket är en blandning av olika vätskor. Endast en liten del av det som kommer ut vid utlösning är sperma. Order spermie kommer från grekiskans sperma, som betyder ’säd’ och zoon, som betyder ’levande’. Till skillnad från äggceller nybildas spermier hela tiden. Därför behöver sädesuttömning inte passas in på samma sätt som ägglossningen.

En utlösning kan vara genomskinlig, vit, grå eller gulaktig. Den kan vara tunn och vattnig, kletig eller ha små klumpar, och konsistensen kan variera.

Sädens smak och lukt påverkas av vad du äter. Ofta beskrivs den som gräs eller tång. Det som luktar är ett ämne som heter spermin. Smaken är salt och lite metallisk på grund av att den innehåller zink från prostatavätskan.

Hur länge lever spermier?

Under optimala förhållande, vilket är i en kvinnas äggledare, kan spermien leva i upp till fem dygn. Tittar man på spermier i ett mikroskop så ser det ut som att de simmar som grodyngel. I en tredimensionell bild upptäcker man att svansen rör sig som en korkskruv och spermien skruvar sig fram i vätskan. Svansen rör sig så länge det finns socker i ”motorn”, vilket brukar vara 3-5 dygn.

Spermier och befruktning

Spermien innehåller halva det genetiska materialet som behövs för att skapa en ny individ, och ägget den andra hälften. Detta innebär också att endast 50 procent av mannens anlag förs vidare till avkomman. Människospermien innehåller antingen en X- eller en Y-kromosom, medan ägget alltid innehåller en X-kromosom, och därför är det, hos människan, spermien som avgör vilket kön det blir på barnet.

För att befruktning ska äga rum krävs dels att spermien kan förflytta sig till platsen för befruktning (äggledaren), dels att spermien klarar miljön som i hög grad står under hormonell kontroll, dels att spermien förmår tränga in i äggcellen. Till sin hjälp har spermien sädesvätskan som strax efter ejakulationen blir geléliknande för att skydda spermien mot den sura miljön i vagina, varefter sädesvätskan efter ungefär en halvtimme blir mer vätskelik vilken underlättar förflyttningen. Det tar ungefär någon minut innan den första spermien når äggledaren. Det är den spermie med störst rörlighet som hinner dit först, men det är inte nödvändigtvis den snabbaste spermien som befruktar ägget.

Läs även: Så prickar du in ägglossningen eller om mannens fertilitet och spermiekvalité.

Här kan du köpa ägglossningstest, graviditetstest samt test för att testa spermiernas kvalité.

De som läst avsnittet om spermie och graviditet läste även mer om att bli gravid.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Läs artikeln »
Gravidhjärna

Gravidhjärna

Gravidhjärna. Är du gravid och upplever att du har svårt att komma ihåg saker. Är du glömsk och förvirrad? Kanske lider du av gravidhjärna. Forskning visar att det faktiskt finns något som heter gravidhjärna.

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
barnmat

Barnmat & Recept

Barnmat och recept för spädbarn och bebisar. Vilken barnmat ska barn äta? Hur lagar man egen barnmat? Recept på barnmat. Allt du behöver veta om smakportioner, gröt, välling och mycket mer.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Missfall statistik

Missfall statistik

Om du är en orolig person så ska du hålla dig ifrån statistik kring missfall. Lever du ett liv under normala omständigheter så är sannolikheten att drabbas av ett missfall cirka 15%. Statistik för missfall finns det en hel del av och siffrorna talar för att risken minskar ju länge tiden går. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.