spermie graviditet

Spermie och graviditet

Spermie / sperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Hur länge lever spermier? Det är spermierna som ska försöka att befrukta ägget för att du ska bli gravid. Ibland pratar man om spermier men menar sädesvätskan.

Vilken roll spelar sperma för att bli gravid?

Mannens kropp producerar små celler som kallas spermie. Dessa skjuts ut vid utlösning och vid sex är deras uppgift att ta sig fram till ägget och befrukta det.

Den största mängden av sädesvätskan kommer från sädesblåsorna, prostatakörteln och från de två testiklarna, som producerar spermierna. När spermien är producerad lägger den sig i ”förvaring” i väntan på att skjutas ut. Precis innan utlösning blandas spermien ut med sädesvätskan.

Läs även Mannens fertilitet och spermiekvalité

Vad är sperma?

SpermierSperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Ibland kallas det också för sädesvätska eller sats vilket är en blandning av olika vätskor. Endast en liten del av det som kommer ut vid utlösning är sperma. Order spermie kommer från grekiskans sperma, som betyder ’säd’ och zoon, som betyder ’levande’. Till skillnad från äggceller nybildas spermier hela tiden. Därför behöver sädesuttömning inte passas in på samma sätt som ägglossningen.

En utlösning kan vara genomskinlig, vit, grå eller gulaktig. Den kan vara tunn och vattnig, kletig eller ha små klumpar, och konsistensen kan variera.

Sädens smak och lukt påverkas av vad du äter. Ofta beskrivs den som gräs eller tång. Det som luktar är ett ämne som heter spermin. Smaken är salt och lite metallisk på grund av att den innehåller zink från prostatavätskan.

Hur länge lever spermier?

Under optimala förhållande, vilket är i en kvinnas äggledare, kan spermien leva i upp till fem dygn. Tittar man på spermier i ett mikroskop så ser det ut som att de simmar som grodyngel. I en tredimensionell bild upptäcker man att svansen rör sig som en korkskruv och spermien skruvar sig fram i vätskan. Svansen rör sig så länge det finns socker i ”motorn”, vilket brukar vara 3-5 dygn.

Spermier och befruktning

Spermien innehåller halva det genetiska materialet som behövs för att skapa en ny individ, och ägget den andra hälften. Detta innebär också att endast 50 procent av mannens anlag förs vidare till avkomman. Människospermien innehåller antingen en X- eller en Y-kromosom, medan ägget alltid innehåller en X-kromosom, och därför är det, hos människan, spermien som avgör vilket kön det blir på barnet.

För att befruktning ska äga rum krävs dels att spermien kan förflytta sig till platsen för befruktning (äggledaren), dels att spermien klarar miljön som i hög grad står under hormonell kontroll, dels att spermien förmår tränga in i äggcellen. Till sin hjälp har spermien sädesvätskan som strax efter ejakulationen blir geléliknande för att skydda spermien mot den sura miljön i vagina, varefter sädesvätskan efter ungefär en halvtimme blir mer vätskelik vilken underlättar förflyttningen. Det tar ungefär någon minut innan den första spermien når äggledaren. Det är den spermie med störst rörlighet som hinner dit först, men det är inte nödvändigtvis den snabbaste spermien som befruktar ägget.

Läs även: Så prickar du in ägglossningen eller om mannens fertilitet och spermiekvalité.

Här kan du köpa ägglossningstest, graviditetstest samt test för att testa spermiernas kvalité.

De som läst avsnittet om spermie och graviditet läste även mer om att bli gravid.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
normalt gravid gravid normalt overvikt

Är det normalt att gå ner i vikt

Är det normalt för en överviktig kvinna att gå ner i vikt under graviditeten? Är det normalt att gå ner i vikt under graviditeten? Om man väger för mycket redan innan man blir gravid så är det helt normalt att viktuppgången blir något mindre när du är gravid.

Läs artikeln »
amma hur lange

Hur länge ska du amma?

Hur länge ska du amma? Hur långt ska varje amningstillfälle vara? Är det normalt att amma i flera timmar? Vi förklarar allt du behöver veta om hur länge du ska amma vid varje tillfälle.

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
toxoplasma

Toxoplasma / toxoplasmos

Vad händer om du smittas av Toxoplasma under graviditeten och du drabbas av Toxoplasmos? Hur stor sannolikhet är det och hur många som är gravida drabbas? Här får du alla fakta du behöver veta om Toxoplasma när du är gravid. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.