bada bebis bad

Bada bebis – så badar du en nyfödd bebis

När kan man bada en nyfödd bebis och hur ofta ska en bebis bada? Vi svarar på alla dina frågor och ger enkla instruktioner om hur du går till väga för att bada din nyfödda bebis.

Det är viktigt att bada en nyfödd bebis regelbundet och detta är något du måste göra redan från början. Vattnet ska vara ljummet vilket innebär en temperatur på cirka 37 grader.

En nyfödd bebis har en känslig hud vilket gör att bebisar inte ska badas för ofta eller för länge. Tvätta dock dagligen med vatten och en mjuk tvättlapp. 

När kan man bada en nyfödd bebis?

Första gången du kan bada din nyfödda bebis är när du kommer hem från förlossningen. Ibland läser man att man ska vänta med att bada barnet tills naveln trillat av. Det går dock bra att redan första veckan bada din bebis även om naveln är kvar. Var bara försiktig och badda endast försiktigt vid området runt naveln. Läs mer om naveln hos nyfödd

Hur en bebis känner inför ett bad är mycket olika och en del älskar det medan andra tycker det är obehagligt. Försök att skapa förutsättningar för att badet ska bli en positiv stund genom att säkerställa att din bebis är mätt och utvilad när det är dags för badet.

De dagar som din bebis inte badar så ska du tvätta av bebisens hud. Detta gör du enkelt i början med bara vatten och en mjuk tvättlapp. Nyfödda bebisar har ofta torr hud, vilket gör att den lätt flagar och fjällar. Ett par droppar babyolja i vattnet när du tvättar eller badar din bebis kan göra underverk. 

Så snart din bebis har tappat naveln och såret är helt läkt så går det även bra att bada tillsammans med din bebis. 

Läs mer: Barnets utveckling den första månaden

Tvätta bort fosterfettet

Nyfödda bebisar har ofta fosterfett på huden. Ibland rekommenderar man att man ska vänta någon dag att bada sin bebis för att huden ska ta vara på fosterfettet. Låt det därför gärna vara kvar under några dagar på bebisens hud. Efter något dygn så behöver fosterfettet dock tvättas bort. Om det inte gör det så kommer det att börja lukta illa och det kan eventuellt uppstå skavsår. Hos flickor kan det även finnas fosterfett kvar mellan blygdläpparna men detta ska du däremot inte ta bort, utan i stället låta det försvinna med tiden. 

Vilken temperatur vid bad av bebis?

Den temperatur som vattnet ska vara för en nyfödd bebis är cirka 37 grader. Denna temperatur känns ljummen och är samma temperatur som bebisens kroppstemperatur. Uppskatta inte vattnets temperatur med handen då vattnet då ofta känns varmare än vad det är. Använd i stället armbågen för att känna på vattnet i badet och för att avgöra temperaturen. Säkrast är det att använda en badtermometer.  

Tänk på att vattnet snabbt blir kallt, särskilt på vintern om det är kallt i rummet. Försök därför att hålla badstunden till 5-10 minuter. En kortare badtid är också bättre för barnets hud som lätt blir torr vid långa bad. 

Hur ofta ska en bebis bada?

En bebis bör bada en till några gånger i veckan. Däremellan bör du tvätta din bebis vilket bör göras dagligen. Att endast tvätta din bebis med tvättlappar räcker inte för att han eller hon ska bli riktigt ren, så ett bad då och då behövs. Det är helt okej att bada din bebis oftare än 1-2 gånger i veckan om bebisen gillar det. En del gillar vatten medan andra tycker det är obehagligt. 

Läs även: Hur ofta ska man amma sin bebis?

Ska man även tvätta håret på en bebis?

På små barn under sex månader går det bra att tvätta håren en gång i veckan eller vid behov. För många bebisar är hårtvätten mindre populär. Den första tiden räcker det med att tvätta med vatten och eventuellt lite barnolja. Senare kan du använda ett barnschampo som inte svider i ögonen. Det finns också skydd att köpa som din bebis kan använda för att inte få vatten eller schampo i ögonen. 

När din bebis är liten räcker det mer än väl att tvätta håret 1-2 gånger i veckan. Om barnet blir smutsig i håret så går det bra att tvätta det oftare. Tänk på att skölja noggrant så att allt schampo försvinner. Bebisar har nämligen extra känslig hud som lätt kan bli irriterad om det finns schampo kvar. Ett bra tips när bebisen är väldigt liten är att använda en liten kanna att hälla vatten med för att få bort det mesta schampot och endast använda slangen i slutet.

Lämna aldrig en bebis ensam i badet – inte ens för en liten stund. 

Badinstruktion – så badar du din bebis

Följ dessa steg när du badar en bebis: 

 1. Häll upp vatten i en balja och säkerställa att temperaturen är runt 37 grader. Använd en termometer om du är osäker. 
 2. Droppa gärna ett par droppar barnolja i vattnet. Använd dock inget tvål när du badar en nyfödd bebis.
 3. Sänk försiktigt ner barnet i vattnet. Håll hela tiden ena armen under barnets huvud och handen runt barnets överarm, så att det får stöd. Ha alltid din bebis under uppsikt och säkerställ att ansiktet hela tiden hålls ovanför vattenytan. 
 4. Var uppmärksam på hur din bebis upplever badet och temperaturen. Tänk på att temperaturen i rummet påverkar upplevelsen. 
 5. Tvätta försiktigt med din hand eller med en mjuk tvättlapp. 
 6. Börja med att tvätta ögonen och sen ansikte och öron. Tvätta i alla små hudveck där bröstmjölk, ersättning, kräk eller smuts kan ha samlats. Tvätta även hårbotten försiktigt. I början räcker det med olja och inget schampo behövs.
 7. Tvätta sedan din bebis hals och var noggrann med de små vecken. 
 8. Gå vidare till armar och armhålor för att sedan tvätta rygg och mage. 
 9. Tvätta sedan ben, fötter och framför allt ljumskarna där det också finns en del veck. 
 10. Allra sist tvättar du skrev och rumpa. På pojkar tvättar man endast utvändigt och du ska inte dra tillbaka förhuden. På flickor tvättar du framifrån bak. 
 11. Efter badet är det viktigt att du torkar din bebis helt torr, även i hudvecken då kvarvarande fukt kan ge hudirritationer. Hudvecken runt hals och nacke är extra lätt att missa.  

Läs även: Hicka hos små barn eller om att rapa en nyfödd bebis

Om din bebis hud blir irriterat

Efter tvätt eller bad kan det hända att bebisens hud blir irriterat. Detta är särskilt vanligt i hudvecken runt halsen under hakan, bakom öronen och i ljumskarna. Badda torrt med handduk och låt gärna din bebis vara naken en stund efter badet så att huden får lufttorka. Om det uppstår rodnad och irritation på din bebis hud så läker det normalt snabbt om du tvättar rent, baddar torrt och sedan luftar. Det går bra att rådfråga på BVC om du är osäker.

Läs mer: Vad är storkbett eller om napp till nyfödd

Tips och trix när du ska bada din bebis

Här följer ett antal tips som kan vara bra att känna till när det är dags att lägga sin bebis i badet.

 • Köp gärna en badbalja för nyfödda bebisar. Det finns flera modeller och även de som har en formgjuten botten med halkskydd eller en insats som gör att din bebis ligger bättre. 
 • När det är dags för ett bad så lägg alltid fram allt du behöver innan du sätter igång. Lämna aldrig en bebis ensam i badet. 
 • Är du själv med din bebis så lägg mobilen åt sidan och lägg ditt fokus på barnet.
 • Ställ gärna baljan på ett bord eller på diskbänken så att du får en bra arbetsställning. 
 • Droppa ett par droppar babyolja i vattnet så att din bebis hud blir len och mjuk. 
 • Tänk på att olja i vattnet gör bebisen hal, så säkerställ att du har ett stadigt grepp så att du inte riskerar att tappa din bebis.
 • Tala med din bebis under badet och berätta hela tiden vad som händer. Detta är både lugnande samtidigt som det är positivt för din bebis språkutveckling.
 • Torka din bebis helt torr efter ett bad. Var extra noga i vecken runt halsen och i ljumskarna och sätt inte på blöja och kläder medans din bebis fortfarande är fuktig.
 • För att undvika schampo i ögonen så kan man hålla en handduk för barnets ögon när ni sköljer ur håret.

De som läste om att bada sin nyfödda bebis läste även mer om att ta hand om ett barn som om barns utveckling det första året.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
ofrivillig barnloshet

Ofrivillig barnlöshet

Försöker du bli gravid utan framgång? Har du försökt att bli gravid under 12 månader så har du rätt att få hjälp. Ofrivillig barnlöshet i Sverige anses vara fog för prioriterad vård. Vill du bli gravid men inte lyckas, så ska du se vad som gäller i ditt landsting.

Läs artikeln »
gravidmage bilder

Gravidmage – vecka för vecka

Gravidmage – bilder på gravidmagar, vecka för vecka, genom hela graviditeten. Undrar du om din mage är lagom stor? Titta in dessa bilder på andras gravidmagar så ser du hur olika stora alla är. Vi är även tacksamma om du vill skicka in en bild på din gravidmage.

Läs artikeln »
NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
abort

Abort

Abort – här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
graviditetsdiabetes mäta sockernivån

Graviditetsdiabetes

Att vara gravid och få diabetes påverkar inte bara din graviditet utan även livet efter förlossningen. Graviditetsdiabetes drabbar cirka två procent av alla gravida. Normalt kan det botas genom att du under graviditeten ser äver din kost och motion.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.