naveln nyfödd bebis

Naveln hos nyfödd

Naveln hos en nyfödd bebis består i början av en några centimeter lång restbit av navelsträngen. Denna ”navelstump” ramlar bort av sig själv. Det är viktigt att du dagligen kontrollerar din bebis navel då den lätt kan bli infekterad.

Naveln hos en nyfödd bebis består i början av en några centimeter lång restbit av navelsträngen som sitter fast på den plats där naveln sen kommer att sitta. Denna ”navelstump” ramlar bort av sig själv, vilket oftast sker 5-15 dagar efter födelsen. 

Det är viktigt att du dagligen kontrollerar din bebis navel då den lätt kan bli infekterad. I denna artikel går vi igenom följande rubriker: 

  • Så tvättar du naveln
  • När lossnar naveln hos en nyfödd
  • Vad händer om den lossnar för tidigt
  • Navelns utseende
  • Naveln blöder och luktar illa
  • Infektion och navelbråck
  • När ska man söka vård för naveln

Hur ofta ska man tvätta naveln på nyfödd? 

Du behöver normalt inte tvätta bebisens navel. Om det kommit urin eller avföring på den så måste den dock rengöras. Detta gäller även om naveln är kladdig eller blöder. Var därför noga med att kontrollera naveln vid varje blöjbyte. Hur ofta du tvättar naveln beror således helt på hur ofta eller om ovanstående inträffar.   

Så tvättar du en bebis navel  

Naveln hos en nyfödd skall hållas ren, men hur tvättar och rengör man en navel hos ett nyfött barn? När du ska tvätta naveln på en nyfödd bebis så gör du det försiktigt med vanligt ljummet vatten. Skölj försiktigt eller använd en fuktad bomullspinne som du använder för att försiktigt tvätta av runt naveln. Var extra noga längst ner på navelstumpen där den fäster i naveln. 

När du tvättat så tar du en ny, men torr bomullspinne och torkar tort. Barnet har ingen känsel i navelstumpen, så du behöver inte vara försiktig av den anledningen. Var noggrann med att tvätta händerna innan du rör vid naveln eller navelstumpen. 

Om naveln ser kladdig ut så går det bra att använda lite tvål. Var alltid noga med att torka av ordentligt och lufta gärna ordentligt innan du sätter på blöja eller byxor. Det går även bra att bada din bebis redan innan navelstumpen trillat av. 

Läs mer: Så badar du din bebis

När lossnar naveln hos nyfödd?

Naveln eller rättare sagt den lilla stumpen av navelsträngen som sitter kvar efter att den klippts av, torkar, svartnar och trillar av efter några veckor. Hos de flesta trillar den av inom barnet två första levnadsveckor. Hos många trillar den av redan efter cirka en vecka. 

När navelsträngen hos en nyfödd bebis trillar av så kan det svullna och vätska lite kring naveln. Detta är inte farligt och kallas för navelgranulom. Om det inte upphör så kan detta efter ordination av vårdpersonal behandlas med silvernitrat som hjälper till att torka ut. Detta behöver normalt inte behandlas men var uppmärksam så att det inte blir infekterat eller om det inte upphör. Då ska du kontakta vården för hjälp. 

Navel ramlar av för tidigt

Om naveln fastnar eller om man drar i navelstumpen så kan den ramla av för tidigt. Risken för infektion kan då öka och naveln kan även få en estetisk defekt. 

Undvik att röra naveln och navelstumpen mer än om du behöver tvätta den. Torka försiktigt och låt den lufttorka. Undvik blöjor som river mot stumpen eller naveln. Vik gärna ner blöjan under naveln och navelstumpen så att den inte drar i stumpen.  

Navelns utseende

En del föräldrar är oroliga för hur deras bebis navel kommer att se ut, om det kommer att vara en inåtnavel eller en utåtnavel. En bebis föds med antingen eller så detta är inget du kan påverka. Försök aldrig trycka in naveln eller att på annat sätt försöka ändra dess utseende. 

Navel som blöder och luktar illa

Det är vanligt att naveln hos en nyfödd bebis blöder lite grann. Detta kan bero på åtsittande blöja som drar i navelstumpen eller att någon sårskorpa går upp när du tvättar. Det kan också komma lite vätska och det är inte ovanligt att det kan lukta lite illa. Detta är normalt inget farligt, men du behöver försiktigt tvätta av området runt och på naveln. Var även observant så att den inte blivit infekterad. 

Läs även: Så vårdar du ett nyfött barn samt om napp till nyfödd

Infekterad navel hos nyfödd

En navel kan ibland vätska sig utan att det innebär att där är en infektion. Vätska i kombination med andra symtom kan dock tyda på en navelinfektion. Om du uppmärksammar gul och illaluktande vätska från naveln eller att huden i och runt naveln är röd och svullen så är detta vanliga symtom på navelinfektion. 

En av de farligare varianterna av navelinfektion är Omfalit, vilken har ovan symtom. Denna uppstår då mikrober får fäste på grund av att barnet ännu inte har ett fullgott immunförsvar. Detta är ovanligt men det är ändå viktigt att man dagligen kontrollerar naveln och navelstumpen. 

Det finns en liten risk vid infektion i naveln att det sprider sig i kroppen och barnet kan då bli mer sjuk. Symtom om detta inträffar är att barnet blir slött och irriterat, vill inte äta, får feber eller får gråblek hud. Misstänker du infektion i navlen så ska du genast kontakta vården.

Läs även: Vilken funktion har navelsträngen?

Navelbråck

Ett navelbråck är normalt inte något som ger komplikationer för barnets hälsa, utan är primärt ett estetiskt problem. Navelbråck innebär att det finns en öppning i bukväggen som gör att vissa organ och vävnader i buken sticker ut där naveln sitter. Detta skapar en utbuktning som endast täcks av hud. 

Ett navelbråck kan variera i storlek. Hos viss spädbarn och bebisar är det mycket stort och sticker tydligt ut någon centimeter. För de flesta är det dock endast synligt vid ansträning exempelvis när din bebis hostar eller bajsar. Detta upptäcks vanligvis när bebisen är mellan två och tre veckor gammal och navelstumpen har trillat av. Hos de flesta läker detta av sig själv över tid, men är det stort eller om det inte läker, så kan man behöva operera. 

När ska man söka vård 

Om du är orolig för din nyfödda bebis navel så kan du kontakta vården via 1177 för råd. Är det under din bebis första levnadsvecka så kan du också kontakta BB. När navelstumpen trillat av och naveln läkt så uppstår sällan problem med naveln. 

Det finns några symtom som du ska vara extra uppmärksam på gällande naveln och navelstumpen under de första veckorna. Om någon av följande stämmer in på din bebis så ska du genast kontakta en vårdcentral eller annan vårdenhet: Om naveln är röd och svullen, om den luktar väldigt illa, om det kommer mycket vätska från naveln eller om barnet har feber eller verkar matt. 

De som läste om naveln hos en nyfödd bebis läste även mer om navelsträngen, om spädbarns utveckling den första månaden eller om hur man badar och tvättar sin bebis.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

separera boende barn

Barns boende

Separation eller skilsmässa – fakta och tips att tänka på vid separation med barn. Var ska små barn bo? är växelvis boende (varannan vecka) bra för små barn? Vilka rättigheter har barn till umgänge? Vad innebär vårdnaden om barnen vid en separation? Var ska barnen vara skivna eller folkbokförda?

Läs artikeln »
Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
High need baby / plusbarn som kräver närhet

Plusbarn – är ditt barn ett plusbarn?

Ett plusbarn är ett barn som är otroligt krävande. Typiska tecken på att ditt barn är ett plusbarn är att de är intensiva, känsliga, missnöjda, sover dåligt, äter dåligt, är oförutsägbara, att de inte går att sätta ner och att de inte kan lugna sig själv. Dessa tecken finns hos många barn, men hos plusbarn är det konstant.

Läs artikeln »
Potträning

Potträning

Potträning är vanligt när barn är i åldern 18-24 månader. Det finns flera olika metoder och sätt för att genomföra en potträning och vägen till att bli blöjfri är inte alltid så enkel.

Läs artikeln »
Mjölktänder

Mjölktänder

Varför heter det egentligen mjölktänder och när får respektive tappar barn mjölktänder? Totalt sätt har barn 20 mjölktänder och den mjölktand de tappar först är den i den nedre framkäken. 

Läs artikeln »
lasa for barn

Läsa för barn

Genom att läsa högt för barnet och prata om bilderna så stimuleras språkutvecklingen. Läser du för ditt barn? Läs gärna en stund varje dag för ditt barn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.