napp till nyfödd

Napp till nyfödd

Napp till nyfödd. Hur tidigt kan man ge napp till nyfödd? Hur påverkar nappen amningen? Vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda napp? Hur får man barnet att sluta med napp? Hur ska man sköta om det nyfödda barnets nappar?

När kan man ge napp till nyfödd

Napp kan man börja med relativt tidigt. När rutinerna fungerar och barnet är piggt, suger bra och har börjat gå upp i vikt så kan man vara säker på att barnet säger till när han eller hon är hungrig. Man kan då också början med napp. Om du dock känner att barnet inte säger till när det är hungrigt och fortfarande är trött efter förlossningen så finns det en risk att barnet nöjer sig med nappen istället för mat när det egentligen bort äta.

Vissa barn har ett stort sugbehov och då kan napp hjälpa att tillfredsställa detta. Vissa barn har även ont i magen (läs mer om kolik och magont) vilket de kan förväxla med hunger. Detta gör att de vill amma hela tiden och det kan då underlätta att ge barnet nappen. Enligt socialstyrelsen så bör man inte ge det nyfödda barnet napp innan det kommit in i sin mat- och sugrutin.

När kan man börja med napp till nyfödd?

För länge sen gavs rådet att nyfödda inte skulle använda napp då det kunde störa barnets förmåga att amma eller använda flaska. Sugteknikerna sades vara annorlunda. Orsaken till detta var att vårdpersonal helt enkelt utbildats i denna sanning.

Senare, 2014, ändrades dock rekommendationen både från Socialstyrelsen och från WHO. Detta efter att resultat från forskning visat att det finns flera fördelar för en nyfödd bebis att använda napp samt att en del studier även visat att nappanvändning sannolikt inte påverkar amning och flaskmatning.

Råden löd och lyder än idag istället att man inom vården skulle rekommendera att man undviker napp under de två första levnadsveckorna vid amningsproblem för att underlätta amningen.

Detta senare råd säger alltså att det är okej att använda napp till nyfödd. Det finns även flera fördelar med napp som du kan läsa mer om nedan. Innan du ger napp till nyfödd så ska du dock se till så att amningen kommit igång. Detta innebär att mammans mjölkproduktion är i gång och att du fått in rutinen med amningen (gå vår gratis amningskurs online).

Vilken napp är bäst till nyfödd?

Vilken napp som är bäst är oftast en smaksak. Vissa barn föredrar en viss typ av napp och vissa barn vill över huvudtaget inte ha någon napp. Det finns dock några riktlinjer du bör följa för att välja den bästa nappen till just ditt barn.

 • Säkerställ alltid att nappen är godkänt enligt den europiska standarden EN1400.
 • Följ åldersrekommendationen i början, men över tid är det inte det viktigaste.
 • Har ditt barn fått tänder så kan en napp i latex vara att föredra då den bättre tål en tuffare hantering.
 • Vill du ha en mindre påverkan på barnets tänder så kan det vara bra att vara medveten om att ju tunnare nappens sugdel är, ju mindre påverkas barnets tandrad.
 • Testa, testa testa. Om du vill att barnet ska använda napp så testa olika varianter tills du hittar en napp som är bäst för just din nyfödda bebis.

Använda och hantera napp till nyfödd

Det är fritt fram att använda napp så snart barnet kommit igång att äta bra. Vänj dock inte barnet vid att alltid ha napp i munnen då det kan leda till att det blir svårt för ditt barn att senare klarar sig utan den. Ge därför napp när barnet vill ha den, exempelvis när han eller hon är ledsen eller trött. Är ditt barn glad och nöjd finns det ingen anledning att ge napp.

Om du väljer att ge napp till din nyfödda bebis så är det viktigt att du använder den på rätt sätt och sköter hygienen. Innan en napp används första gången så ska den steriliseras genom att den kokas i 5 minuter. En instruktion för detta går ofta att hitta i manualen som medföljer nappen.

När en napp löpande används till en nyfödd så ska den sedan sköljas inför varje användning. Du bör även regelbundet koka nappen igen för att döda eventuella bakterier som kan ligga gömda. Nappen bör bytas ut ungefär efter två månader oavsett hur mycket du använt den. Slarvar man med rengöringen kan svamp uppstå i den nyföddas mun. Läs mer om detta längre ner i artikeln.

Fördelar med napp

 • Användning av napp ger mamman andrum mellan måltiderna och ger en chans till en stunds vila.
 • Napp till nyfödd kan fungera som tröst och hjälpa till att ge barnet lugn.
 • När barnet sugbehov kommer igång så kan barnet bli nöjt utan att ligga vid bröstet. Andra kan då enklare hjälpa till och avlasta.
 • Om barnet suger på napp kan det vara lättare att få det att somna i sängen istället för i famnen.
 • Det är även lättare att få barn som vaknar på natten att somna om igen om man har hjälp av en napp.
 • Med napp kan man styra hur mycket barnet får suga och använda denna. Använder barnet istället tummen så kan man inte påverka hur mycket det används.
 • Risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om det nyfödda barnet använder napp. Anledningen tros vara att barnet sväljer oftare vid nappanvändning och då sköljer bort slem som annars skulle kunna leda till att andningen upphör.

Nackdelar med napp

Napp nappar

 • När man väl börjat kan det vara svårt att få barnet att sluta med napp.
 • Börjar man med napp för tidigt kan det bli svårare att få amningen att fungera då nappsugning och amning kräver helt olika sugtekniker.
 • Glömmer man napp när man ska iväg kan det bli problematiskt att få barnet lugnt.
 • Barnet kan mycket väl vakna flera gånger per natt då det tappar nappen. Tillfällen då föräldrarna måste gå upp och ge barnet nappen igen.
 • Risken för tandställning ökar om napp används när de permanenta tänderna börjar komma fram.
 • Vid intensiv användning av napp kan det i sällsynta fall innebära att barnet måste använda tandställning i skolåldern.
 • Napp kan hämma språkutvecklingen om barnet ofta använder napp efter tre års ålder. Uppmana därför alltid barnet att ta ut nappen när det ska tala.

Läs även Konsumentverkets råd kring nappanvändning.

Att sluta med napp

Det finns egentligen inga regler allmänna riktlinjer för när barn ska sluta använda napp. De flesta slutar vid 3-4 års ålder. Det rekommenderas normalt att barnet bör sluta med napp absolut senast innan de permanenta tänderna har kommit fram.

Läs även: Så påverkar napp barnets tänder

Enklast att sluta med napp blir det vanligtvis om man som förälder kommer överens med barnet om att det är dags att sluta. Se gärna till att det är bra framförhållning tills det är dags. Ett vanligt sätt är att ”ge nappen till tomten” eller att barnet övertygas om att det vid en viss ålder ”blir stor” och inte bör använda napp längre. Försök att hjälpa barnet att lyckas, men om det inte går så får barnet inte känna sig misslyckat. Gör ett nytt försök och tillslut lyckas det med all säkerhet.

Torsk när barn använder napp

Väldigt ofta så får små barn en svampinfektion som kallas för Torsk. Detta visar sig som en vit/gulaktig beläggning på tungan, gommen och/eller kindernas insida. Torsk är i sig inte farligt men kan göra det besvärligt för barnet att äta. Du förebygger uppkomsten av Torsk genom att hålla nappar och nappflaskor rena. Skölj därför dem regelbundet och koka dem eller byta ut dem när det behövs.

De som läst avsnittet om fördelar och nackdelar med napp läste även mer om att suga på tummen och om hur napp- och tumsugning påverkar tänderna.

Fler artiklar för dig med familj

dop psalmer sanger

Psalmer och sånger till dop

Psalmer och sånger till dop. Här hittar du de vanligaste psalmerna som man sjunger vid dop i svenska kyrkan. Du hittar även tips på sånger som är vanliga att ha vid dopakten. Tips på psalmer och sånger till dop.

Läs artikeln »
kolik

Kolik – spädbarnskolik

Kolik, magont och magknip hos spädbarn är något som ofta blandas ihop. Läs om vad kolik är, hur det lindras och vilka symptom som barn drabbas av vid spädbarnskolik. Ofta säger folk missvisande att det är kolik fast att det bara är vanligt magknip. Oavsett om det är kolik eller inte kan det dock vara förödande för familjelivet.

Läs artikeln »
barn bok

Böcker för barn

Läs böcker för ditt barn för att stimulera barnets språkliga utveckling. Här får du tips på barnböcker för barn vid olika åldrar. Vad läser du för bok för ditt barn? Du vet väl om att du kan spela in ljudet av när du läser upp en bok och sen låta barnet lyssna på inspelningen.

Läs artikeln »
High need baby / plusbarn som kräver närhet

Plusbarn – är ditt barn ett plusbarn?

Ett plusbarn är ett barn som är otroligt krävande. Typiska tecken på att ditt barn är ett plusbarn är att de är intensiva, känsliga, missnöjda, sover dåligt, äter dåligt, är oförutsägbara, att de inte går att sätta ner och att de inte kan lugna sig själv. Dessa tecken finns hos många barn, men hos plusbarn är det konstant.

Läs artikeln »
napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.