Huvudform hos nyfödd

Normalt att barnets huvud är ojämnt

Ibland kan barnets huvud vara lite ojämnt redan vid förlossningstillfället. Att barnets huvud deformeras vid förlossning eller under de första månaderna är fullt normalt. Bli därför inte orolig om huvudformen är ojämn.

Mitt barns huvud är inte runt – är det normalt?

När barnet föds är huvudet väldigt mjukt och formbart. Det är därför helt normalt att huvudet kan plattas till den aning när barnets föds fram.

Ibland kan barnets huvud vara lite ojämnt redan vid förlossningstillfället. Detta är fullt normalt och det beror på att barnets huvud är mjukt och lätt blir tilltryckt under utdrivningsprocessen. Om huvudet är plattare på ena sidan än andra så ska du säkerställa att barnet inte fortsätter att ensidigt belasta denna sida. Säkerställ istället att barnet varierar sida som det ligger på.

Nyfödda barn ska sova på rygg, vilket även det kan göra att bakhuvudet kan bli något platt. Även detta beror på att barnets huvud är mjukt och formbart. Det är fullt normalt att nyfödda barn kan få en ojämn huvudform, men det är samtidigt viktigt att du försöker rätta till det. Detta gör du genom att varierar barnets liggposition. Även om barnet under natten ska sova på rygg så kan det på dagen, när du har barnet under uppsikt, vara bra att låta barnet ligga på sidan eller på mage under korta stunder i taget. Detta är bra både för barnets motorik och för huvudformen.

Om du upplever att barnets ojämna huvudform inte rättas till och återgår till en normal huvudform så bör du kontakta en barnläkare. Läkaren kan då rekommendera att barnet ska använda en hjälm under en period för att rätta till huvudformen. En hjälm ska helst användas så tidigt som fjärde till sjätte månaden för att ha mest effekt.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

separera barn växelvis boende 0-6 år

Barn i åldern 0-6 år

Små barns anknytning till föräldrarna påverkas vid växelvis boende. Hur anknytningen påverkar barnet är det dock delade meningar om. Vid växelvis boende kan en anknytning uppstå till båda föräldrarna och ofta mår barn bättre när barnet får träffa både mamman och pappan.

Läs artikeln »
Ögonfärg hos barn

Ögonfärg hos barn

Ögonfärg hos barn. Vilken ögonfärg får mina barn? När vet du vilken ögonfärg dina barn får? Hur ärvs ögonfärg till barn? Har alla nyfödda barn blåa ögon? Vi guider dig i allt som rör dina barns ögonfärg. Kan du gissa vilken ögonfärg dina barn kommer att ha när de föds? Har alla barn blåa ögon?

Läs artikeln »
Barn krypa

När börjar barn krypa

Barn börjar ofta krypa när de är 7-10 månader gamla. Alla barn kryper dock inte och det finns flera olika krypstilar. Vissa barn börjar krypa tidigare och andra barn börjar senare. För att barn ska kunna krypa behöver den motoriska utvecklingen ske i en viss ordning.

Läs artikeln »
barnbeck

Barnbeck eller mekonium

Barnbeck är barnets första avföring. Bajset är ofta grönsvart hos ett nyfött barn. Barnbeck innehåller hudavlagringar och andra restprodukter som finns i barnets tarmar. Om barnbeck eller mekonium kommer ut i fostervattnet så kan det uppstå komplikationer.

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
bebis utveckling 6 månader

Utveckling bebis 6 månader (6-7)

Du märker nu säkert hur stark ditt barn har blivit på denna relativt korta tid. Vid knappt sex månaders ålder kan barnet ofta vända sig själv från mage till rygg. Håller du barnet i stående position, eller om de sitter i en babygunga, så kan han eller hon nu studsa och ta fart med hjälp av benen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.