sovrutiner

Sovrutiner och läggningsrutiner

Sovrutiner och läggningsrutiner för barn är viktigt för att din bebis ska somna själv. Här får du tips på vad du kan göra för att din bebis ska somna själv.  

Så får du din bebis att somna själv

Alla föräldrar drömmer om att bara behöva lägga ner barnet i sängen och att barnet sen ska somna av sig själv. Detta är tyvärr inte verkligheten. Ofta behöver barnet hjälp att komma till ro och somna. Fasta läggningsrutiner är en bra början för att hjälpa barnet att ställa sig in på att det snart är dags att sova.

Det är lättare för barnet att somna om det är tyst och lugnt runt omkring. För mycket rörelse i omgivningen gör barnet ofokuserat och oroligt vilket kan göra det svårt att somna. Detta kan vara en av anledningarna till varför det ibland kan vara svårt för vissa barn att sova på dagen. Det kan dock vara en trygghet att höra familjen röra sig och småprata i bakgrunden. Överdriv därför inte tystnaden och var inte rädd för att småprata och röra på er i bakgrunden.

En fast sovplats, som en trygg utgångspunkt, är viktigt för små barn. Detta kan vara en spjälsäng, vagga eller i barnvagnen. Försök även att redan i tidig ålder vänja barnet vid skillnaden på dag och natt genom att exempelvis inte prata med det, tända lampor, mm på natten. Spädbarn är inte mörkrädda, utan de är snarare tvärtom vana vid mörker så var inte rädd för att ha det mörkt i sovrummet. Läs mer om barn och sömn.

Att få bebis att somna själv

Att få barnet att somna själv är inte alltid så lätt och kan kräva en hel del tålamod. Försök att vara uthållig och ge inte upp redan efter några dagar. Försök att skapa en rutin. Lägg exempelvis barnet i sängen, smek barnets huvud en stund, säg god natt och lämna sedan lugnt rummet. Om barnet smågnäller ska du avvakta med att gå in i rummet då detta kan vara ett tecken på att barnet är på väg att somna.

Sovrutiner

Om barnet fortsätter att gnälla en längre stund eller om det snarare går över till gråt ska du gå in igen. Tänk dock på att försöka att inte lyfta upp barnet ur sängen. Upprepa istället läggningsrutinen och säg god natt. Gå ut igen och följ samma procedur. Det är viktigt att vara konsekvent för att det ska fungera. När barnet väl lärt sig att somna själv har du dock ett barn som somnar väldigt fort och som i en högre grad klarar av att somna om själv om det vaknar på natten.

Läs även: Sömnschema för barnets första år

Sovrutiner och läggningsrutiner

När du märker att barnet blir trött, genom att han eller hon gnäller, gnider sig i ögonen, skriker eller annat så bör du sluta att stimulera barnet. Låt istället barnet varva ner. Låt inte barnet bli övertrött utan lägg det när det är trött. Se till att han eller hon lägger sig på sin sovplats, se till att ljuset är släckt, se till att snutten är där tillsammans med allting annat som kan skapa stämningen som gör att barnet förstår ”nu är det dags att sova”. Har du samma ritual och samma tillvägagångssätt varje kväll så lär sig barnet att förstå vad som är på gång.

Att vagga barnet till sömns antingen i barnvagnen eller i famnen är lösningen för många föräldrar. Vaggrörelsen verkar sömngivande på barnet, men med nackdelen att barnet långt in i sömnen kan märka när rytmen ändras eller upphör och därmed vakna. Vaggar du barnet tills sömns i din famn bör du därför fortsätta hålla barnet i ytterligare en halvtimme efter barnet somnat innan du lägger över det i vaggan eller sängen. Gör du detta hinner barnet komma in i djupsömnen och vaknar därmed inte lika lätt.

3 nyckeltips för en bra sovrutin

  • Lugnande aktiviteter: ett bad, vaggning, gungning, saga, etc.
  • Konsekvent beteende: håll din rutin konsekvent så att barnet lär sig att rutinen betyder att det är dags att sova.
  • Enkelhet: er sovrutin bör vara tillräckligt enkel för att du ska kunna tillämpa den varje kväll och i olika miljöer. Extra bra är rutinen om du även kan utföra den när ni inte är hemma.

Det finns många tips på hur man ska lägga barnet. Nedan hittar du några varianter.

Läs även: När slutar barn att sova på dagen?

Sovrutin när barnet är övertrött

Ett barn som är övertrött är betydligt svårare att natta och det tar definitivt längre tid. En felaktig läkartid, ett dåligt planerat besök i affären eller en överstimulering som stör barnets sömnschema kan få förödande konsekvenser.

När du ska försöka lugna ett övertrött barn och få han eller hon att somna är det bäst att försöka få bort barnet från den miljö som ”störde” rutinen. Välj en tyst plats och vid dessa tillfällen spelar det ingen roll om detta inte är i barnrummet. Att försöka lugna och trösta barnet så att det somnar i en aktiv och uppjagad miljö kommer sannolikt endast att eskalera barnets upprörda tillstånd ytterligare. Använder barnets napp eller en snuttefilt så kan de nu komma väl till hands.

Vid tillfällen då ens barn är övertrött är det även lätt att man själv blir stressad och till slut trött. Ett övertrött barn behöver en lugn förälder, som gör dem lugna. Om du själv känner dig stressad över situationen så kan det därför vara bra att låta någon annan i familjen ta över nattningen.

Läs även: Sömnschema för barnets första år

Femminutersmetoden

Denna metod är även känd som skrikmetoden och är en metod som länge varit populär i olika föräldratidningar. Ofta rekommenderas denna först när barnet nått 8 månaders ålder. Metoden börjar med att man ska säkerställa att barnet är riktigt mätt när du lägger det. Äter barnet nu annan mat än bröstmjölk så bör ett av kvällens sista mål mat vara välling eller gröt, vilket håller barnet mätt längre än bröstmjölk.

När du lägger barnet uppstår ofta protester och skrik. Det är då viktigt att du är konsekvent och att du säger god natt samt låter barnet ligga kvar. Lämna gärna rummet ett par minuter, men gå in då och då med ett par tre till fem minuters mellanrum, så att barnet inte känner sig övergivet. Har barnet rest sig så lägg det ner igen och säg god natt på nytt. Lämna sedan rummet igen.

Även om det första gången kan ta två timmar innan barnet somnar så är det viktigt att du är konsekvent, vilket även gäller när barnet vaknar mitt i natten. Fortsätt på samma sätt nästa natt och barnet bör inom loppet av en vecka ha fått en bättre sömnrytm.

Läs även: Lider ditt barn av nattskräck?

Andra metoder för att få barnet att sova

Miljöombyte – åka bort och bo hos någon släkting. Att någon annan än föräldrarna sköter nattningen kan hjälpa till att ändra rutinerna.

Tydliggör skillanderna mellan dag och natt – släck alltid ner på kvällen och skapa en ”nattstämning” som barnet känner igen.

Byt blöjan innan maten – att byta blöja kan vara väldigt upp-piggande för ett litet barn. Kanske ska du byta blöjan innan du gett mat istället för efter.

Sätt på naturligt ljud – många barn kan vara lätta att väcka och det kan då vara bra att där är ljud igång även innan de somnar. Ha TVn igång i bakgrunden eller sätt på någon lugn musik.

Ta barnets temp – temperaturen kan ha en överraskande stor betydelse för barnets sömn. Är det kallt kan barnet vakna upp ofta och är det för varmt ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Runt 20-22 grader är lagom.

De som läst avsnittet om sovrutiner och nattningsrutiner för barn läste även mer om barn och sömn och om barn som får tänder.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

träna med barn

Träna med barn

Det kan vara svårt att hitta tid till träning som mamma, det lilla barnet tar mycket av din tid. Ett bra sätt att hitta tid är att träna tillsammans med barnet. Förutom att det är effektivt för dig är det också roligt för ditt barn!

Läs artikeln »
kostgravid

Kost & Näring / Livsmedelsverket

Vad ska du äta när du är gravid? Vi går igenom vad livsmedelsverket säger att du ska äta när du är gravid? Att äta rätt kost och att få rätt näring är viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas som det ska.

Läs artikeln »
förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
vill inte amma

Min bebis vill inte amma

Vad gör man när barnet inte vill amma? Här har du 20 tips när barnet amningsvägrar eller amningsstrejkar. Om barnet inte vill amma så kan det bero på flera olika anledningar. Vi ger dig tips och råd när din bebis inte vill amma.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.