Linfrö gravid

Linfrö gravid

Linfrö när man är gravid skall endast ätas hela och i mindre mängd. Krossade linfrön skall helt undvikas. Även linfröolja ska helt undvikas under graviditet och vid amning. De studier som finns på linfrö och graviditet är begränsade men de studier som finns tyder på att linfrö kan ha oönskade effekter hos gravida kvinnor.

Kan man äta linfrö när man är gravid?

Det kommer ofta frågor om linfrö och om det går bra att äta när man är gravid. Generellt är linfrö ett näringsrikt livsmedel med flera hälsofördelar.

Linfrö när man är gravid skall endast ätas hela och i mindre mängd. Krossade linfrön skall helt undvikas. Även linfröolja ska helt undvikas under graviditet och vid amning. De studier som finns på linfrö och graviditet är begränsade men de studier som finns tyder på att linfrö kan ha oönskade effekter hos gravida kvinnor. 

I denna artikel reder vi ut om och hur mycket linfrö man kan äta när man är gravid.   

Fakta om linfrö

Linfrö är fröer från växten lin. Dessa är rika på fiber och omega-3. Linfrö innehåller dock även ämnen som kan bilda giftet vätecyanid, vilket gör att man aldrig ska äta linfrö i för stora mängder. Detta gäller oavsett om man är gravid eller inte. 

Är man inte gravid så rekommenderar livsmedelsverket att man ska äta maximalt 1-2 matskedar linfrö per dag, utöver det som finns i müsli, gröt och bröd. Barn bör inte äta linfrö alls utom om det finns i livsmedel såsom just müsli, gröt och bröd. 

Krossade linfrö gör gifterna mer tillgängliga för kroppen. För vuxna (som inte är gravida) rekommenderas man att äta maximalt 1 matsked av tillagade linfrö per dag. Barn bör inte äta krossade linfrö alls. 

Gifter i linfrö

Det finns idag inte tillräckligt med kunskap för att kunna säg hur mycket linfrö man kan äta utan risk för att skada hälsan. Halterna av vätecyanid i linfrö varierar dessutom mycket vilket gör det ännu svårare. En del vätecyanid försvinner vid tillagning men mängden som försvinner varierar och olika studier har enligt livsmedelsverket gett olika resultat. 

Hela linfrö passerar ofta igenom kroppen hela vilket gör att påverkan är minimal. Däremot ska man för att vara helt säker undvika att äta krossade linfrön då kroppen mycket lättare kan absorbera fröets gifter vid intag av dessa. Livsmedelsverket ger inga särskilda råd om graviditet och linfrö utan hänvisar till sina generella råd.  

Är det säkert att äta linfrö under graviditeten? 

Råden som livsmedelsverket just nu ger till befolkningen generellt säger att man alltid ska undvika krossade linfrö, men att det går bra att äta mindre mängder hela linfrö. De studier som finns är dock tvetydiga. Som gravid ska du definitivt undvika krossade linfrö, och du bör även undvika att äta hela linfrö utöver vad som finns naturligt i vissa produkter. 

I en studie som publicerades 2007 i ”Journal of Reproductive Toxicology” såg man på djur även en möjlig korrelation mellan intag av linfrö under graviditet och ökad risk för bröstcancer hos avkomman. Motsvarande studie har dock aldrig genomförts på människor.

Råd om linfrö under graviditeten i andra länder

Råden angående intag av linfrö när man är gravid varierar mellan olika länder. I USA råder man gravida att helt och hållet undvika dem. I Canada råder man gravida att minska och begränsa intaget till maximalt 45 gram per dag. I båda länderna avråder man helt från linfröolja. 

Produkter som innehåller linfrö

Linfrö finns i många produkter som man äter dagligen utan att tänka på att de innehåller linfrön. Exempel på produkter som kan innehålla linfrö är; bröd, kex, flingor, energikakor, superfood, matlagningsolja, såser och mat som har tillsatt fiber. 

Slutsats angående linfrö

När du är gravid så bör du helt avstå att äta linfrö. Får du i dig små mängder av hela linfrö via maten så är det sannolikt ingen fara. Undvik dock krossade linfrö och linfröolja helt och hållet. Är du osäker så rådfråga alltid din barnmorska. De kan även uppdatera dig om råden ändras. 

Källa: Livsmedelseverket, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3615982/, https://www.nccih.nih.gov/health/flaxseed-and-flaxseed-oil

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Författare och faktagranskning

Fler artiklar om kost och hälsa

abort medicinsk kirurgisk sal

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
Lakrits gravid

Lakrits gravid

Under graviditeten så bör du begränsa ditt intag av lakrits. Att äta lakrits i större mängd under en länge tid kan ge skadliga effekter. Lakrits kan finnas i flera olika typer av produkter.

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Läs artikeln »
tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »
gravid symptom huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten. Lider du av huvudvärk eller migrän under graviditeten? Många faktorer kan ligga bakom huvudvärken och vissa av dem kan du enkelt lösa. Gå inte runt med huvudvärk om du inte måste.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.