prematur neonatalavdelning

Neonatalavdelning

Neonatalavdelningen vårdar prematura barn. I denna artikel går vi igenom allt som rör en neonatalavdelning, allt om NIDCAP-metoden, Kängurumetoden och mycket mer.

Avdelningen för tidigt födda barn

Direkt när det tidigt födda barnet är fött står barnläkare och sköterska från neonatalavdelningen redo att ta emot barnet. Är barnet inte alltför tidigt fött och mår bra kan föräldrarna få bekanta sig med barnet, men ofta tar man barnet direkt till den väntande vårdpersonalen på neonatalavdelningen.

Att vara förälder till ett tidigt fött barn innebär en stor förändring och ni måste räkna med att det framöver kommer bli många timmars vistelse på sjukhus. Ofta måste barnet vårdas minst lika länge som den beräknade återstoden av graviditeten.

På neonatalavdelningen får barnet specialistvård dygnet runt. På neonatalavdelningen ges inte bara vård till tidigt födda barn utan dit kan även nyfödda barn som återhämtar sig efter någon form av mer komplicerad vård eller spädbarn som behöver intensivvård få behandling. Ungefär 10% av alla nyfödda barn måste läggas in på en neonatalavdelning.

Varför hamnar barnet på neonatalavdelningen?

Prematur baby på neonatalavdelning.

Foto av Yann, 2009

Barn som har fötts för tidigt har inte fullt utvecklat sin förmåga att upprätthålla livsviktiga funktioner såsom att hålla värmen eller att få i sig vätska och näring. Kuvösen hjälper barnet att hålla värmen och ofta ges vätska och näring via en sond.

För tidigt födda barn behöva på grund av ovanstående faktorer vanligtvis mer övervakning än barn som födds efter en fullgången graviditet. Hos tidigt födda barn är känsliga och det kan förekomma hälsoproblem som svårighet att andas, problem med hjärtat, problem med ögonen, problem med för mycket intryck, med matsmältning och tarm, gulsot eller järnbrist. De löper även större risk att drabbas av infektioner eller av hjärnblödningar. Personalen på neonatalavdelningen har stor erfarenhet av detta och kan hjälpa ditt barn på bästa sätt.

Läs mer: Kroppen hos ett prematurbarn

Hur går det till på neonatalavdelningen

På neonatalavdelningen placeras ert barn i en kuvös. Inne i kuvösen är det varmt och fuktigt för att barnet ska behålla värme och vätska. Miljön i och runt kuvösen ska vara så lik den skyddande livmodern som möjligt. Det är därför inte ovanligt att man även täcker över kuvösen, dämpar belysningen i rummet samt sänker ljudnivån.

Beroende på barnets mognad och välbefinnande så kopplas även en övervakningsapparatur på. Man mäter EKG och blodtryck. En saturationsmätare mäter kontinuerligt att syremättnaden i blodet är på rätt nivå. Prover tas regelbundet för att säkerställa att andningshjälpen fungerar som den ska samt att blodvärden och kroppens ämnesomsättning är på rätt nivåer. På allt fler neonatalavdelningar använder man sig av en omvårdnadsmetod, sk NIDCAP-metoden, för prematura barn som tar hänsyn till varje barns individuella behov och utveckling.

Vanligtvis kan föräldrarna besöka och vara med sitt barn under hela dygnet. Tänk dock på att prematura barn är känsliga mot infektioner. Personer som är förkylda, har munsår eller andra smittsamma besvär ska därför inte vistas på neonatalavdelningen.

När barnets tillstånd stabiliserats kan föräldrarna ta ut barnet allt oftare från kuvösen. Positivt för barnets trygghet och utveckling är när föräldrarna sitter långa stunder med barnet mot bröstet, gärna hud mot hud, enligt den så kallade kängurumetoden.

Vad kan du som förälder göra på neonatalavdelningen

Som nybliven förälder kan det vara lätt att känna sig i vägen på avdelningen. Det är en främmande värld för er samtidigt som vårdpersonalen verkar veta precis vad de ska göra. Det är lätt att känna sig maktlös och obekväm i denna situation där man inte har någon kontroll över vad som händer. I denna situation är det viktigt att komma ihåg att för barnet kan ingen ersätta föräldrarna. Deras närvaro är nödvändig för att barnet ska må bra och få så goda chanser till ett friskt liv som möjligt.

Precis som barn som föds efter en fullgången graviditet behöver det tidigt födda barnet beröring, kärlek och närvaro. När barnet är tillräckligt starkt kan du mata barnet och vill du amma så får du på avdelningen hjälp med detta. Under perioden när barnet inte är starkt nog för att amma bör du pumpa ur mjölken och frysförvarar den tills barnet är redo att ta emot den.

För att mjölkproduktionen ska hålla igång är det viktigt att du pumpar regelbundet, flera gånger per dag. Bröstmjölken är bland annat viktig för att göra barnets immunförsvar starkare.

En vanlig modell på dagens neonatalavdelningar är den så kallade Kängurumodellen. Detta innebär att du som förälder bär barnet mot din nakna hud. Det har visat sig att detta är lugnande för barnet och att det ofta har en positiv inverkan på dess hälsa och utveckling.

Som förälder är man alltid orolig för sitt barn och kanske är man extra orolig när man är förälder till ett för tidigt fött barn. Lita alltid på dina instinkter och du känner att något inte stämmer och var inte rädd för att frågor och att ställa krav på personalen. Efter ett tag, när barnet är starkt nog, kan du som förälder göra allt som föräldrar normalt gör, som att amma, byta blöja och tvätta ditt barn.

Vanliga frågor rörande neonatalavdelningen

Hur ofta får du besöka ditt barn?
Normalt så får föräldrarna och eventuella syskon träffa sitt barn när som helst under hela dygnet. Barnet är dock väldigt infektionskänsligt så ingen som har munsår, är förkylda eller som har andra smittsamma sjukdomar ska därför inte besöka neonatalavdelningen.

När får vi åka hem med vårt barn?
Det finns inget enkelt svar på denna fråga utan det beror helt på barnets tillstånd. Ofta vill man att barn som inte har några särskilda problem ändå stannar motsvarande tiden av en fullgången graviditet, dvs till det förväntade förlossningsdatumet. Utvecklas de bra och växer som de ska kan de dock få komma hem tidigare än så.

Källa Neonatalavdelning: Vårdguiden, Forskning & medicin dec 2010, Nyhetsbyrån AP, EPICure-studie samt information från barnmorskor.

De som läst avsnittet om neonatalavdelningen läste även om orsaken till varför barn föds för tidigt och om framtida utveckling av barn som har fötts för tidigt.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barn prata

Barn pratar mer än du tror

Barn börjar prata vid olika åldrar och utvecklar sin talförmåga i olika takt. De flesta barn säger sitt första ord vid ett års ålder. Vid två års ålder kan barn ofta sätta samman 2-3 ord till en mening. I denna artikel kan du läsa mer om barns språkutveckling vid olika åldrar.

Läs artikeln »
Sex under graviditeten

Sex under graviditeten

Fakta om sex under graviditeten. Kan du ha sex när du är gravid eller kan det skada barnet? Det är inte farligt att ha sex när man är gravid. Här kan du läsa om allt som handlar om att vara gravid och ha sex.

Läs artikeln »
abort medicinsk kirurgisk sal

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
varfor ga upp vikt gravid

Viktuppgång under graviditeten

Vad är orsaken till att man går upp i vikt under graviditeten? Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Hur mycket väger livmodern? Hur mycket väger fostret? Hur mycket väger fostervattnet?

Läs artikeln »
hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.