prematur neonatalavdelning

Neonatalavdelning

Neonatalavdelningen vårdar prematura barn. I denna artikel går vi igenom allt som rör en neonatalavdelning, allt om NIDCAP-metoden, Kängurumetoden och mycket mer.

Avdelningen för tidigt födda barn

Direkt när det tidigt födda barnet är fött står barnläkare och sköterska från neonatalavdelningen redo att ta emot barnet. Är barnet inte alltför tidigt fött och mår bra kan föräldrarna få bekanta sig med barnet, men ofta tar man barnet direkt till den väntande vårdpersonalen på neonatalavdelningen.

Att vara förälder till ett tidigt fött barn innebär en stor förändring och ni måste räkna med att det framöver kommer bli många timmars vistelse på sjukhus. Ofta måste barnet vårdas minst lika länge som den beräknade återstoden av graviditeten.

På neonatalavdelningen får barnet specialistvård dygnet runt. På neonatalavdelningen ges inte bara vård till tidigt födda barn utan dit kan även nyfödda barn som återhämtar sig efter någon form av mer komplicerad vård eller spädbarn som behöver intensivvård få behandling. Ungefär 10% av alla nyfödda barn måste läggas in på en neonatalavdelning.

I denna artikel kan du läsa mer om:

  • neonatalavdelningen
  • Daglig skötsel av för tidigt födda barn

Varför hamnar barnet på neonatalavdelningen?

Prematur baby på neonatalavdelning.

Foto av Yann, 2009

Barn som har fötts för tidigt har inte fullt utvecklat sin förmåga att upprätthålla livsviktiga funktioner såsom att hålla värmen eller att få i sig vätska och näring. Kuvösen hjälper barnet att hålla värmen och ofta ges vätska och näring via en sond.

För tidigt födda barn behöva på grund av ovanstående faktorer vanligtvis mer övervakning än barn som födds efter en fullgången graviditet. Hos tidigt födda barn är känsliga och det kan förekomma hälsoproblem som svårighet att andas, problem med hjärtat, problem med ögonen, problem med för mycket intryck, med matsmältning och tarm, gulsot eller järnbrist. De löper även större risk att drabbas av infektioner eller av hjärnblödningar. Personalen på neonatalavdelningen har stor erfarenhet av detta och kan hjälpa ditt barn på bästa sätt.

Läs mer: Kroppen hos ett prematurbarn

Hur går det till på neonatalavdelningen

På neonatalavdelningen placeras ert barn i en kuvös. Inne i kuvösen är det varmt och fuktigt för att barnet ska behålla värme och vätska. Miljön i och runt kuvösen ska vara så lik den skyddande livmodern som möjligt. Det är därför inte ovanligt att man även täcker över kuvösen, dämpar belysningen i rummet samt sänker ljudnivån.

Beroende på barnets mognad och välbefinnande så kopplas även en övervakningsapparatur på. Man mäter EKG och blodtryck. En saturationsmätare mäter kontinuerligt att syremättnaden i blodet är på rätt nivå. Prover tas regelbundet för att säkerställa att andningshjälpen fungerar som den ska samt att blodvärden och kroppens ämnesomsättning är på rätt nivåer. På allt fler neonatalavdelningar använder man sig av en omvårdnadsmetod, sk NIDCAP-metoden, för prematura barn som tar hänsyn till varje barns individuella behov och utveckling.

Vanligtvis kan föräldrarna besöka och vara med sitt barn under hela dygnet. Tänk dock på att prematura barn är känsliga mot infektioner. Personer som är förkylda, har munsår eller andra smittsamma besvär ska därför inte vistas på neonatalavdelningen.

När barnets tillstånd stabiliserats kan föräldrarna ta ut barnet allt oftare från kuvösen. Positivt för barnets trygghet och utveckling är när föräldrarna sitter långa stunder med barnet mot bröstet, gärna hud mot hud, enligt den så kallade kängurumetoden.

Vad kan du som förälder göra på neonatalavdelningen

Som nybliven förälder kan det vara lätt att känna sig i vägen på avdelningen. Det är en främmande värld för er samtidigt som vårdpersonalen verkar veta precis vad de ska göra. Det är lätt att känna sig maktlös och obekväm i denna situation där man inte har någon kontroll över vad som händer. I denna situation är det viktigt att komma ihåg att för barnet kan ingen ersätta föräldrarna. Deras närvaro är nödvändig för att barnet ska må bra och få så goda chanser till ett friskt liv som möjligt.

Precis som barn som föds efter en fullgången graviditet behöver det tidigt födda barnet beröring, kärlek och närvaro. När barnet är tillräckligt starkt kan du mata barnet och vill du amma så får du på avdelningen hjälp med detta. Under perioden när barnet inte är starkt nog för att amma bör du pumpa ur mjölken och frysförvarar den tills barnet är redo att ta emot den.

För att mjölkproduktionen ska hålla igång är det viktigt att du pumpar regelbundet, flera gånger per dag. Bröstmjölken är bland annat viktig för att göra barnets immunförsvar starkare.

En vanlig modell på dagens neonatalavdelningar är den så kallade Kängurumodellen. Detta innebär att du som förälder bär barnet mot din nakna hud. Det har visat sig att detta är lugnande för barnet och att det ofta har en positiv inverkan på dess hälsa och utveckling.

Som förälder är man alltid orolig för sitt barn och kanske är man extra orolig när man är förälder till ett för tidigt fött barn. Lita alltid på dina instinkter och du känner att något inte stämmer och var inte rädd för att frågor och att ställa krav på personalen. Efter ett tag, när barnet är starkt nog, kan du som förälder göra allt som föräldrar normalt gör, som att amma, byta blöja och tvätta ditt barn.

Vanliga frågor rörande neonatalavdelningen

Hur ofta får du besöka ditt barn?
Normalt så får föräldrarna och eventuella syskon träffa sitt barn när som helst under hela dygnet. Barnet är dock väldigt infektionskänsligt så ingen som har munsår, är förkylda eller som har andra smittsamma sjukdomar ska därför inte besöka neonatalavdelningen.

När får vi åka hem med vårt barn?
Det finns inget enkelt svar på denna fråga utan det beror helt på barnets tillstånd. Ofta vill man att barn som inte har några särskilda problem ändå stannar motsvarande tiden av en fullgången graviditet, dvs till det förväntade förlossningsdatumet. Utvecklas de bra och växer som de ska kan de dock få komma hem tidigare än så.

Källa Neonatalavdelning: Vårdguiden, Forskning & medicin dec 2010, Nyhetsbyrån AP, EPICure-studie samt information från barnmorskor.

Hur tar du hand om ditt för tidigt födda barn?

prematur daglig vård

Under tiden på neonatalavdelningen får ni tillgång till ett helt team av utbildad och kunnig personal inom alla områden. Dessa personer ger er stöd och råd om hur ni ska ta hand om ert barn i hemmet.

På neonatalavdelningen får ni bland annat träffa en dietist som hjälper till med råd som ska säkerställa att barnet får i sig rätt näring. Ni får även hjälp av en sjukgymnast som visar er olika metoder som kan stimulera barnets fysiska utveckling.

Läs mer: Därför föds barn prematur

Vård den första tiden – innesluten omfattning

När ni ser ert barn de första gångerna kommer ni säkert tycka att barnet ser litet och ömtåligt ut. På sjukhuset får ni mycket hjälp och stöd den första tiden, kanske till och med så mycket hjälp att ni känner er överflödiga. Tänk på att barn alltid behöver den ömhet och kärlek som endast en förälder kan erbjuda. Allt eftersom ert barn blir starkare och växer till sig så kommer ni att bli mer och mer delaktiga i vården.

Även innan ni kan hålla ert barn kan ni hjälpa barnet att känna sig tryggt genom en teknik som kallas innesluten omfattning. Fråga läkaren eller sköterskorna om och när det är okej. Tekniken innebär att man lägger en hand på barnets huvud och den andra på ryggen eller magen, medan barnet ligger i bädden. Håll händerna stilla med ett lätt och stadigt tryck. Tekniken har en lugnande verkan och hjälper barnet att klara av stress under behandlingar och provtagningar.

Hur kan du stimulera barnets utveckling

För tidigt födda barn mår bäst i en lugn och avspänd miljö. Det första du ska göra är därför att ta det lugnt och försöka att inte vara orolig och stressad. För tidigt födda barn ska inte bli överstimulerade. Du bör därför även när ni kommit hem från neonatalavdelningen undvika höga ljud och minimera antalet bakgrundsljud.

Bra stimulans för alla barn är att prata med barnet, ha ögonkontakt, sjunga och leka varsamt. Precis som andra nyfödda barn sover för tidigt födda barn mycket. Små barn stimuleras även av olika typer av interaktion som exempelvis hudkontakt (ska kängurumetoden). Du kan även stimulera barnets sinne genom att låta barnet titta på svart-vita bilder med lugna och enkla motiv. Undvik färgglada och stökiga bilder i början för att inte överstimulera barnet.

Läs mer: Utvecklingen hos prematura barn

Skötsel av tidigt födda barn

De flesta minns första gången de badar sitt nyfödda barn. Är ni föräldrar till ett för tidigt fött barn kan det tyvärr dröja ett tag, men det gör inte det mindre speciellt när det väl är dags. Sköterskorna på avdelningen kommer att visa er hur ni gör när det är dags.

Innan ni anar det så har tiden sprungit iväg och ni kan bada och sköta om ert barn precis som ni alltid har föreställt er.

I början ska ni vara extra noga med er egen hygien och renlighet. Barnet är mycket känsligt för bakterier och virus och ni ska därför agera för att minimera risken för att smitta barnet. gör det genom att själva undvika folksamlingar, tvätta händerna ofta och träffa inte folk som är sjuka eller har hosta, förkylning eller liknande.

Följ alltid rekommendationerna kring vaccinering och om ert barn vårdas med syrgas i hemmet är det möjligt att läkaren skriver ut behandling mot RS virus i förebyggande syfte. Tänk på att ni alltid ska kontakta läkare eller sjukvården om ert barn inte verkar må bra.

De som läst avsnittet om daglig skötsel och omvårdnad av prematura barnläste även om varför barn föds för tidigt och om fullgångna barns utveckling.

De som läst avsnittet om neonatalavdelningen läste även om orsaken till varför barn föds för tidigt och om framtida utveckling av barn som har fötts för tidigt.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

moderkakan ata upp

Kan man äta moderkakan?

Äta moderkakan eller placenta. Är det vanligt att man äter moderkakan? Hur tillagar man moderkakan? I vilka kulturer är det vanligt att man äter moderkakan? Får man lov att äta moderkakan?

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
toxoplasma

Toxoplasma / toxoplasmos

Vad händer om du smittas av Toxoplasma under graviditeten och du drabbas av Toxoplasmos? Hur stor sannolikhet är det och hur många som är gravida drabbas? Här får du alla fakta du behöver veta om Toxoplasma när du är gravid. 

Läs artikeln »
Behandla löss

Behandla huvudlöss hos barn – hur får man bort löss?

Löss hos barn upptäcks oftanär barnet kliar sig extra mycket i hårbotten. Det behöver dock inte klia bara för att man har löss. Behandling av löss bör genomföras så snart som möjligt. Bästa sätt att behandla barn vid löss är att köpa en luskam som används regelbundet. Det finns även andra behandlingsmetoder när barn har drabbats av löss.

Läs artikeln »
ofrivillig barnloshet

Ofrivillig barnlöshet

Försöker du bli gravid utan framgång? Har du försökt att bli gravid under 12 månader så har du rätt att få hjälp. Ofrivillig barnlöshet i Sverige anses vara fog för prioriterad vård. Vill du bli gravid men inte lyckas, så ska du se vad som gäller i ditt landsting.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.