kan gravid ata rostbiff

Kan man äta rostbiff när man är gravid?

Kan man äta rostbiff när man är gravid. Rostbiff är kött som ofta är lite rödaktigt. Rött kött, även rostbiff, skall inte ätas när man är gravid.

Äta rostbiff under graviditeten

Rostbiff finns i många att köpa i många olika former; som färdigpackat pålägg, som köttbit, som delikatess, mm. Frågan många gravida ställer sig är om det är okej att äta rostbiff när man är gravid.

Rostbiff är nötkött som tillagas i ugn på relativt låg värme under lång tid. Rostbiffen sitter på djurets bakre ryggparti och har en låg fetthalt.

Kan gravida äta rostbiff?

Rostbiff är precis som annat kött en bra källa till protein, vitaminer, järn och andra vitaminer under graviditeten.

Gällande paketerad, skivad rostbiff; om du är gravid så bör du välja skivor som inte är rosa för att minska risken för bakterier. Generellt ska du som är gravid se till att äta kött som är genomstekt (läs mer om rött kött under graviditeten).

Det finns alltid risk med paketerat kött, så om du ska äta detta så leta efter en produkt med ett bäst före datum som ligger så långt fram i tiden som möjligt. Du bör endast äta köttet när det är högst en vecka från förpackningsdagen för att minimera risken av listeria.

Läs även: Kan man äta skinka (rökt, kokt, lufttorkad) under graviditeten?

Om du verkligen vill äta rostbiff så kan du eventuellt frysa in köttet under drygt tre dygn. På detta sätt kan man ta död på parasiter såsom toxoplasma. Tänk på att infrysning inte dödar eventuella listeriabakterier. Vid upphettning över 70 grader så dör både toxoplasma och listeria.

Ät inte rostbiff, oavsett nyans, som legat framme på buffébord då du inte är helt säker på att den är färsk samt att den legat ordentligt kyld.

Källa rostbiff under graviditeten: Livsmedelsverket, 1177, wikipedia samt svar från barnmorskor.

Läs även: Salami under graviditetenmozzarella eller parmesanost.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Blödning under graviditeten oro

Blödning gravid

Mensliknande blödning kan uppstå när du är gravid. Tidigt i graviditeten kan en blödning vara ofarlig eller ett tecken på missfall. I slutet av graviditeten kan det vara en teckenblödning, som visar att förlossningen är i sin inledning. Här går vi igenom olika orsaker till varför man kan få en blödning under graviditeten. 

Läs artikeln »
Barn med talproblem

Barn och talproblem

Barn och talproblem. Pratar inte ditt barn? När är det dags att söka hjälp? När börjar barn att prata? När behöver man hjälp av en logoped? Är du orolig över ditt barns talförmåga så hittar du fakta och information i denna artikel.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
midsommarmat gravid

Midsommarmat gravid

Klassisk midsommarmat påminner mycket om den mat vi äter vid många av de svenska högtiderna. Sill, gravad lax, ägg, prinskorv, jordgubbar och västerbottenpaj är vanliga inslag på midsommarbordet. 

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.