fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning, hur går det till?

Fertilitetsutredning. Ofta inleds en utredning av fertiliteten med ett besök hos läkare. Ett antal tester kommer att genomföras i fertilitetsutredningen. Både kvinnan och mannen utreds för att man ska kunna fastställa orsaken till varför ni inte blir gravida.

Utredning av fertiliteten när du inte blir gravid

Om man försökt att bli gravid under en längre tid så kan man genomgå en fertilitetsundersökning. Faktum är att hela 13% av alla par inte kan bli gravida på naturlig väg. I Sverige anser vi att infertilitet skall utredas redan efter ett års oönskad barnlöshet.

En fertilitetsutredning genomförs normalt av en gynekolog. Vid en utredning kan man få en förklaring till varför man inte blir gravid eller kan få barn. En fertilitetsutredning kan ta ett par månader, men tiden varierar mellan olika klinker.

När kan man göra en Fertilitetsutredning?

Det vanligaste i Sverige är att par ska försöka att bli gravida i ett år innan de får hjälp med en utredning. Under denna tid ska paret aktivt försöka att bli gravida genom oskyddat sex vid ägglossningstillfället. Om kvinnan är över 35 år (åldern skiljer sig lite åt i olika kommuner) så kan man söka hjälp redan tidigare. Även när det finns medicinska skäl till att ni inte kommer att kunna få barn ihop eller där man redan från början vet att det kan vara svårt, kan ni söka hjälp med en gång. Detta kan exempelvis vara vid oregelbunden mens. Även lesbiska par som lever ihop och önskar få barn kan få hjälp direkt.

Läs även: Sannolikhet att bli gravid

Var vänder man sig för att starta en Fertilitetsutredning?

Om du försöker att bli gravid utan att lyckas så ska du vända sig till en gynekologisk mottagning, en kvinnoklinik eller en infertilitetsklinik på ett sjukhus för att får barnlösheten utred. Det går även att gå via en vårdcentral, där en läkare kan remittera vidare till lämplig specialist. I vår erfarenhet är det dock bäst att direkt gå via en gynekolog.

Kvinnlig och manlig fertilitet

En stor del av problemen vid infertilitet ligger hos kvinnan, där åldern är en viktig faktor. Orsaken till varför man inte blir gravid, kan dock ligga hos både mannen och kvinnan. Ofta beror en tredjedel av fallen med infertilitet på problem hos mannen. Ofta kan det hänföras till problem med spermieproduktionen eller med själva spermiens rörelseförmåga. Infertilitet är något som man själv inte kan styra, så det är viktigt att ingen av parterna går och känner skuld i frågan.

Läs även: Ofrivillig barnlöshet / Mannens fertilitet

Hur går en Fertilitetsutredning till?

Ofta börjar en fertilitetsutredning med att man vid första besöket träffar en läkare för att gå igenom er situation och hälsa. När detta är gjort undersöker man både mannens och kvinnans förmåga att bli gravida eller göra partnern gravid. Som kvinna får du genomföra flera olika tester där man utreder äggstockar, ägglossning, äggledare och livmoder. Hos mannen utreder man spermiernas kvalité.

Fertilitetsutredning av äggstockar och livmoder

En utredning börjar ofta med en gynekologisk undersökning med ultraljud för att noggrant studera livmodern och äggstockarna. Man tar även blodprov för att analysera sköldkörtelfunktion (TSH), äggcellsreserven (AMH) och ibland också äggstockshormoner. I ett fåtal fall behöver läkaren genomföra en titthålsoperation för att komma fram till vad barnlösheten beror på.

I nästa steg undersöker man livmoderhålan och äggledarna mer noggrant. Detta görs med en speciell ultraljudsundersökning som kallas HSS som utförs några dagar efter din mens. Vid denna undersökning så för man in en mjuk och tunn slang genom livmoderhalsen så att spetsen till slangen hamnar mitt i livmoderhålan. Sedan spolar man försiktigt med en saltlösning / kontrastmedel. Med hjälp av ultraljudet tittar man efter ojämnheter i livmoderväggen och om det är fri passage genom äggledarna. Det händer faktiskt vid många fall att kvinnan blir gravid efter denna ”spolning”. Detta tros kunna bero på att spolningen sköljer rent äggledarna och tar bort eventuella blockeringar.

Fertilitetsutredning av ägglossningen

För att man ska kunna bli gravid så är det en förutsättning att spermierna når ägget i rätt tid. Därför kartlägger man ofta kvinnans ägglossningscykel. Ägglossningen kan kontrolleras genom blodprov som mäter hormonnivåerna, ultraljudsundersökningar som följer äggets mognad, ägglossningstickor och med hjälp av den klassiska termometern. Oftast testas ägglossningen med ägglossningsstickor som mäter nivån av LH-hormon i kroppen. Det är vanligt att gynekologer rekommenderar kvinnor, som söker hjälp vid barnlöshet, ett hormon som garanterar ägglossning. Detta hormon hjälper många kvinnor.

Läs även: När har du ägglossning

Fertilitetsutredning av sperman

Redan tidigt i fertilitetsutredningen så lämnar mannen ett spermaprov för att utreda om det finns några infertilitetsorsaker hos mannen. Om mannen bor nära kliniken kan spermaprovet tas i hemmet för att sedan tas med för analys. Det finns även möjlighet att lämna spermaprovet på plats och man får då låna ett avskilt rum för ändamålet. Det är viktigt att sperman är färsk vid provtillfället och den ska därför lämnas på kliniken inom en timme efter utlösning.

Mer om: Sperma

För att ta provet får du en burk att ha sperman i. Efter utlösning ska sperman hållas kroppsvarm. Placera därför burken mot huden under transporten, exempelvis genom att placera den i armhålan. Sperman undersöks sedan och man tittar då främst på volym, antal spermier och spermiernas rörlighet (mer om manlig infertilitet). Om det visar sig att spermierna är få eller rör sig dåligt så kan du får lämna ytterligare ett prov.

Vad händer efter en fertilitetsutredning

När man fått alla svar kan man i de flesta fall avgöra orsaken till varför ni inte blir gravida. I ett fall av tio så vet man dock inte vad orsaken är. Hittas orsaken så sätter man in den behandling som är mest lämplig för er.

Läs även: Behandling vid infertilitet / IVF och ofrivillig barnlöshet

Beställ online – annonslänk: Allt för att bli gravid, ägglossningstest, graviditetstest, spermatest och mycket mer.

De som läst avsnittet om fertilitetsutredning läste även mer om ofrivillig barnlöshet, generellt om graviditeten, samt om adoption.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
gravid utebliven mens

Utebliven eller sen mens

Har din mens uteblivit eller blivit sen så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Läs artikeln »
toxoplasma

Toxoplasma / toxoplasmos

Vad händer om du smittas av Toxoplasma under graviditeten och du drabbas av Toxoplasmos? Hur stor sannolikhet är det och hur många som är gravida drabbas? Här får du alla fakta du behöver veta om Toxoplasma när du är gravid. 

Läs artikeln »
progesteron

Progesteron

Progesteron är ett hormon vars nivåer förändras under menstruationscykeln. Som kvinnligt könshormon förbereder progesteron graviditet, håller fostret vid liv samt förhindrar ägglossning. 

Läs artikeln »
gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
heminsemination

Heminsemination

Heminsemination, dvs att insemination som genomförs i hemmet har blivit allt vanligare. Hur går det till att inseminera hemma? Vilka regler gäller vid heminsemination? Vad ska man tänka på vid insemination hemma?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.