Hormonplitor på nyfödd

Hormonplitor hos bebis, spädbarn och barn

Hormonplitor uppstår hos nyfödda barn under de första fyra dagarna. Ofta ger hormonplitor eller hormonprickar upphov till en rödflammig hy, där det ofta uppstår knotter som påminner om en liten finne. 

Har din bebis fått hormonplitor?

Utslag hos nyfödda barn och bebisar är inte ovanligt. Hormonplitor kommer ofta efter bara någon dag. Ofta benämns dessa utslag även som hormonprickar eller formellt som toxiskt utslag. Det kännetecknas av att huden blir rödflammig, vilket kan komma och gå under dagen.

Vad är Hormonplitor

Mer än hälften av alla nyfödda bebisar får hormonplitor i olika omfattning. Även om utslagen är helt ofarliga och försvinner av sig själv, så kan det för en nybliven förälder se otäckt ut. På latin heter utslagen erythema toxicum neonatorum, men trots namnet har de inget med något toxiskt eller med hormoner att göra. Orsaken är okänd, men de fåtalet studier som finns tyder på att de uppkommer när kroppens eget immunförsvar för första gången bekämpar bakterier som normalt finns på huden.

Utslagen behöver inte behandlas och normalt så försvinner de inom några veckor. I sällsynta fall stannar utslagen kvar under flera månader. Tillståndet är heller inte obehagligt för din bebis.

När och var kommer utslagen?

Hormonplitor är vanligt hos nyfödda barn. Normalt så framträder utslagen redan när barnet är mellan en till fyra dagar gammalt. I sällsynta fall kan de dock komma upp till 10 dagar efter födelsen. Utslagen kommer främst på mage och bröstkorg, men de kan även synas på armar, lår och i ansikte. I sällsynta fall kan utslagen synas över hela kroppen.

Hur ser hormonplitor ut?

Hormonplitor eller hormonprickar ger ofta en rödflammig hy som kan göra att huden ser fläckig ut. Fläckarna är 1-3 centimeter stora. De syns ofta i perioder och de flyttar sig hela tiden. Ofta uppstår det på ytan för rodnaden även små röda prickar, som är lite gula på toppen, precis som små finnar. När barnet lider av hormonplitor så känns huden knottrig när du stryker med handel över huden.

De som läste om hormonplitor läste även mer om Mollusker.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

pku

PKU-prov

PKU-prov. PKU-prov görs för att se om barnet lider av någon av de ovanliga sjukdomarna phenylketonuri (PKU), galaktosemi, sköldkörtelhormonbrist eller binjurebarkhormonbrist. Hur går ett PKU prov / test till? Var sticker man barnet vid PKU prov?

Läs artikeln »
RS virus barn

RS-virus barn

Hur smittar RS-virus nyfödda och spädbarn? Hur skyddar man sina barn mot RS virus? Vilka symptom har mina barn om de har smittats av RS-virus? Är RS-virus farligt för barn? I denna artikel lyfter vi vanliga frågor och svar om RS-virus hos barn, nyfödda och spädbarn.

Läs artikeln »
Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
abort medicinsk kirurgisk sal

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.