Hormonplitor på nyfödd

Hormonplitor hos bebis, spädbarn och barn

Hormonplitor uppstår hos nyfödda barn under de första fyra dagarna. Ofta ger hormonplitor eller hormonprickar upphov till en rödflammig hy, där det ofta uppstår knotter som påminner om en liten finne. 

Har din bebis fått hormonplitor?

Utslag hos nyfödda barn och bebisar är inte ovanligt. Hormonplitor kommer ofta efter bara någon dag. Ofta benämns dessa utslag även som hormonprickar eller formellt som toxiskt utslag. Det kännetecknas av att huden blir rödflammig, vilket kan komma och gå under dagen.

Vad är Hormonplitor

Mer än hälften av alla nyfödda bebisar får hormonplitor i olika omfattning. Även om utslagen är helt ofarliga och försvinner av sig själv, så kan det för en nybliven förälder se otäckt ut. På latin heter utslagen erythema toxicum neonatorum, men trots namnet har de inget med något toxiskt eller med hormoner att göra. Orsaken är okänd, men de fåtalet studier som finns tyder på att de uppkommer när kroppens eget immunförsvar för första gången bekämpar bakterier som normalt finns på huden.

Utslagen behöver inte behandlas och normalt så försvinner de inom några veckor. I sällsynta fall stannar utslagen kvar under flera månader. Tillståndet är heller inte obehagligt för din bebis.

När och var kommer utslagen?

Hormonplitor är vanligt hos nyfödda barn. Normalt så framträder utslagen redan när barnet är mellan en till fyra dagar gammalt. I sällsynta fall kan de dock komma upp till 10 dagar efter födelsen. Utslagen kommer främst på mage och bröstkorg, men de kan även synas på armar, lår och i ansikte. I sällsynta fall kan utslagen synas över hela kroppen.

Hur ser hormonplitor ut?

Hormonplitor eller hormonprickar ger ofta en rödflammig hy som kan göra att huden ser fläckig ut. Fläckarna är 1-3 centimeter stora. De syns ofta i perioder och de flyttar sig hela tiden. Ofta uppstår det på ytan för rodnaden även små röda prickar, som är lite gula på toppen, precis som små finnar. När barnet lider av hormonplitor så känns huden knottrig när du stryker med handel över huden.

De som läste om hormonplitor läste även mer om Mollusker.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
tandsprickning

Tandsprickning

Hur vet du att det verkligen är din bebis tänder som är på väg. Här går vi igenom vanliga symtom på tandsprickning. Är feber och diarré säkra tecken på att tänderna är på våg att spricka igenom? 

Läs artikeln »
amningshjarna

Amningshjärna

Amningshjärna. Amningshjärna är inte en riktig diagnos utan snarare ett myntat uttryck som växt sig starkt på senare år. Orden amningshjärna kommer ifrån att man under vissa perioder när man ammar känner sig otroligt trött och förvirrad. Man kan då göra galna saker som inte är i närheten av ett normalt beteende. Man säger då att man har en amningshjärna.

Läs artikeln »
kolik

Kolik – spädbarnskolik

Kolik, magont och magknip hos spädbarn är något som ofta blandas ihop. Läs om vad kolik är, hur det lindras och vilka symptom som barn drabbas av vid spädbarnskolik. Ofta säger folk missvisande att det är kolik fast att det bara är vanligt magknip. Oavsett om det är kolik eller inte kan det dock vara förödande för familjelivet.

Läs artikeln »
Fetma och övervikt under graviditeten

Övervikt och fetma under graviditeten

Lider man av övervikt och fetma när man är gravid, så kan kost och träning hjälpa gravida kvinnor att begränsa sin viktökning. Detta visar den hittills största amerikanska studien i sitt slag som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.