amningshjarna

Amningshjärna

Amningshjärna. Amningshjärna är inte en riktig diagnos utan snarare ett myntat uttryck som växt sig starkt på senare år. Orden amningshjärna kommer ifrån att man under vissa perioder när man ammar känner sig otroligt trött och förvirrad. Man kan då göra galna saker som inte är i närheten av ett normalt beteende. Man säger då att man har en amningshjärna.

Hur påverkas man av amningen?

Amningshjärna är inte en riktig diagnos utan snarare ett myntat uttryck som växt sig starkt på senare år. Orden amningshjärna kommer ifrån att man under vissa perioder när man ammar känner sig otroligt trött och förvirrad. Man kan då göra galna saker som inte är i närheten av ett normalt beteende. Man säger då att man har en amningshjärna.

Amningshjärna kommer av att man under perioder av intensiv amning ofta känner sig väldigt trött, både för att man kanske sover för lite, men även för att det är oerhört energikrävande att amma. Det är då inte konstigt att man som mamma blir förvirrad och kanske, lägger blöjorna i frysen, ger kattmat till hunden eller lägger in mobiltelefonen i kylen.

Så undviker du amningshjärna?

Amningshjärna förvirrad

Att få barn innebär för de flesta en stor omställning och kan vara väldigt ansträngande både fysiskt och psykiskt. Sover man dåligt på nätterna så är det viktigt att man försöker ta sig tid att vila även under dagtid. Försök att följa barnets rytm och vila när barnet sover. Det går också åt extra energi och näringsämnen för att producera mjölk till amningen. Fortsätt därför att äta varierat och ta gärna extra vitamintillskott. Genom att sköta kost och sömn så minimerar du risken att drabbas av amningshjärna. .

Om du upplever att amningshjärnan påverkar dig så mycket att du gör saker som är på gränsen till farliga för dig och ditt barn så ska du genast tala med din barnsköterska eller en läkare. Allvarliga incidenter kan vara tecken på att du lider av amningspsykos, vilket är mycket allvarligare än att ha amningshjärna.

Läs även mer fördjupad fakta om att amma.

Amningspsykos – mycket allvarligare än amningshjärna

Ett mer allvarligt tillstånd är amningspsykos. Detta kan precis som förlossningspsykos eller förlossningsdepression drabba mamman perioden efter förlossningen. Amningspsykos är dock specifikt knutit till amningen. Risken att drabbas är dock väldigt liten. Störst risk är det att drabbas av amningspsykos om man är äldre och förstföderska. Tecken på att man drabbats kan vara att man blir akut förvirrad, får humörsvängningar och vanföreställningar om att skada sig själv eller barnet. Ofta inträffar detta redan under de första veckorna efter förlossningen.

Vissa studier visar att ungefär en av tusen förlösta kvinnor drabbas av amningspsykos. Resultatet i dessa studier tyder även på att äldre, nyblivna mammor löper en sex gånger större risk än yngre mammor att drabbas. Om du tror att du drabbats av detta så ska du genast prata med en läkare eller din sköterska på MVC.

De som läst avsnittet om amningshjärna läste även om amning, hur ofta man ska amma och om tips till föräldrar med nyfödda barn?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Läs artikeln »
gravidmage bilder

Gravidmage – vecka för vecka

Gravidmage – bilder på gravidmagar, vecka för vecka, genom hela graviditeten. Undrar du om din mage är lagom stor? Titta in dessa bilder på andras gravidmagar så ser du hur olika stora alla är. Vi är även tacksamma om du vill skicka in en bild på din gravidmage.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
Lakrits gravid

Lakrits gravid

Under graviditeten så bör du begränsa ditt intag av lakrits. Att äta lakrits i större mängd under en länge tid kan ge skadliga effekter. Lakrits kan finnas i flera olika typer av produkter.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.