Hemorrojder är små åderbråck i eller vid ändtarmen som kliar och svider. Det blir oftast värre när man är förstoppad, vilket är vanligt under graviditeten. Hemorrojder går ofta tillbaka av sig själv utan någon behandling, men det finns knep för att undvika det.
Det är inte ovanligt att det blöder, kliar eller svider runt ändtarmsöppningen när man har hemorrojder. Det kan även läcka lite slem eller avföring och du kan känna något som buktar ut vid ändtarmsöppningen.
Symptom på hemorrojder
Hemorrojder när du är gravid visar sig ofta genom att du upptäcker blödningar från ändtarmen när du torkar dig. Du kan även märka blodstänk i toalettstolen. Blodet är ofta klart och inte blandat med avföringen. Andra symptom på hemorrojder under graviditeten är:
Det kliar och svider runt analöppningen.
Gaser, slem eller lite avföring läcker ut utan att man kan stoppa det.
Det kan göra ont när man bajsar.
Känner du runt ändtarmsöppningen så buktar det ofta ut något.
Undvik och lindra hemorrojder under graviditeten
Har du hemorrojder kan det vara svårt att hålla rent runt ändtarmsöppningen och det kan klia. Tvätta med ljummet vatten efter toalettbesök. Torka försiktigt. Bäst är om du helt kan undvika hemorrojder. Här är lite goda råd:
Förstoppning gör hemorrojder värre, så försöka att hålla igång magen även när du är gravid. Ät mer fibrer, bönor, ärtor, potatis, broccoli och fullkornsprodukter.
Drick mer vatten än vad du brukar.
Regelbunden motion kan minska dina besvär.
Järntillskott kan göra din mage trögare än normalt, men att sluta med tillskott av järn är inte att rekommendera.
Försök att gå på toaletten varje dag, gärna vid samma tid, exempelvis efter frukost.
Tänk på att kroppen behöver tid för att anpassa sig till dina nya vanor. Ett ökat fibrerintag behöver pågå i minst sex veckor för att magen ska bli bra och hemorrojderna försvinna.
När ska du kontakta vården?
Om du under graviditeten upptäcker för första gången att det blöder från ändtarmen, så ska du kontakta vården för att ta reda på var blödningen kommer ifrån och vad den orsakas av. Du ska även ta kontakt med vården om du tidigare haft små blödningar, men som nu blivit större eller kommer tätare. Är du osäker så rådfråga en läkare eller din MVC-sköterska.