Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Är du förstoppad eller hård i magen under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid.

Hormonerna gör dig förstoppad när du är gravid

Under graviditeten är det vanligt att man drabbas av förstoppning. Förstoppning innebär att man har svårt att tömma tarmen, och avföringen kan bli hård och trög. Oftast går det över av sig själv om man ändra sin kost och sina dagliga rutiner.

När man är gravid är det precis som i slutet av menstruationscykeln vanligt att man får tillfällig förstoppning eller att man blir hård i magen. Detta beror på att tarmrörelserna inte fungerar som vanligt då gravidhormonerna gör att tarmarna arbetar långsammare än normalt. Järn, som man behöver extra av under graviditeten, kan även bidra till förstoppningen då det kan göra magen trög.

Vad händer i tarmen när man är gravid?

All glatt muskulatur slappnar av när man är gravid. Glatt muskulatur är de muskler som man inte kan styra med viljan och som finns i livmodern, men också i till exempel magmunnen och tarmarna. När de musklerna inte är lika strama som vanligt kan man få problem med förstoppning.

Orsaken till denna avslappning är den ökade mängden hormon som kommer när du är gravid. Dessa hormoner har till uppgift att säkra att du förblir gravid. Tyvärr gör dessa hormon så att maten transporteras långsammare genom tarmen och kan orsaka förstoppning. På uppsidan så innebär det dock att tarmarna har mer tid på sig att ”suga ut” näring ur maten, så att barnet verkligen får sitt behov tillgodosett.

Inte bara hormonerna bråkar med dina tarmar. Din växande livmoder tar upp allt större plats i din buk, vilket gör att där är mindre plats för tarmarna.

Hur vet du om du lider av förstoppning?

Det finns flera olika tecken som tyder på att du har förstoppning. Ofta går det långt mellan avföringarna, mer än fyra dagar om man är förstoppad. Du kan även ha en känsla av att du inte kan tömma tarmen helt, fast att du just varit på toaletten. Avföringen är ofta så hård att den orsakar blödning från ändtarmen. Du kan även uppleva svullen magetrötthet och illamående.

Upplever du något eller några av dessa symptom så kan det vara tecken på förstoppning eller på något annat. Rådfråga din läkare om du drabbas av något av dessa symptom.

Vad kan man göra för att lindra förstoppningen?

  • Drick rikligt med vätska under graviditeten för att underlätta för tarmtransporten.
  • Ät tillräckligt med fibrer så att tarmen stimuleras ordentligt. Har du inte ätit fiberrik kost tidigare så börja långsamt.
  • Motionera regelbundet. Om du inte orkar träna, så ta åtminstone en promenad varje dag.
  • Ät ofta och små måltider vid varje tillfälle. Se även till att hjälpa dina tarmar genom att tugga maten ordentligt.
  • Om man försöker leva mer regelbundet och se till att ha tid för lugn och ro, kan magen ibland må bättre.

Om dessa tips inte hjälper så prata med din läkare. Ta aldrig laxerande medel utan att först få det godkänt av din läkare eller sköterska på MVC.

Vad ska jag äta för att inte blir förstoppad?

Ät en varierad kost och säkerställ att du får i dig tillräckligt med fibrer och vätska. Fibrer är viktiga för matsmältningen och ser till så att tarmen håller igång. Fibrer drar även till sig vätska från tarmslemhinnan och ser med det till att avföringen blir lagom mjuk.

Om det inte finns tillräckligt med vätska i kroppen kommer avföringen att bli hård och följer då med tarmrörelserna sämre än normalt, vilket kan få matsmältningen att stanna upp. Genom att dricka ordentligt ser du till att matsmältningen underlättas.

Kost om du är hård i magen

Livsmedel som kan vara bra om du som gravid är hård i magen eller förstoppad är fiberhavregrynsgröt. Även fikon som legat i blöt under några timmar eller över natten kan hjälpa. Ska du äta pasta så kan det vara en bra idé att välja fiberpasta. Ät även mycket frukt och grönt. Dra ner på livsmedel såsom socker och vitt mjöl. Var även försiktig med torra fibrer som lätt kan stoppa upp i tarmen såsom kli, knäckebröd och grovt bröd. Drick även ordentligt med vatten så att fibrerna har vätska som kan hjälpa dem att svälla och bli fluffiga.

Förr rekommenderade man linfrön till gravida, men nyare forskning visar att man ska vara försiktigt med detta. Läs mer: Linfrö under graviditeten.

Hur påverkar motion dig vid förstoppning?

Rörelsen när man motionerar stimulerar tarmen – när du rör dig masserar du tarmen. Denna ”rörelsemassage” stimulerar tarmen till att röra sig mer och därmed bidra till en bättre matsmältning, vilket kan göra under för din förstoppning. Det räcker med att gå 20-30 minuter per dag för att förbättra din matsmältning. Även simning någon gång per vecka är bra för att hålla igång hela kroppen. Läs mer om träning under graviditeten.

Mer om: Graviditetssymptom

Har du varit förstoppad eller hård i magen som gravid? När under graviditeten började problemen?

När blev du förstoppad under graviditeten?
2103 röster

Källa förstoppning: 1177, netdoktor.se, What to expect, fertilitetsguiden.se svar från barnmorskor.

De som läst avsnittet om förstoppning under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Ipren gravid

Ipren gravid

Ipren innehåller det verksamma ämnet ibuprofen och klassas som ett NSAID-preparat. När du är gravid så ska du inte använda dig av Ipren eller andra produkter som innehåller ibuprofen.

Läs artikeln »
Täcka över barnvagnen med filt

Täcka över barnvagnen med filt

Att täcka över barnvagnen en varm sommardag med filt, sjal eller liknande kan vara livsfarligt för ett litet barn. Risken för plötslig spädbarnsdöd och värmeslag ökar med värmen. Temperaturen inne i barnvagnen stiger snabbt till nivåer som är farligt för barnet. 

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
gravid symptomsvullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten. Lider du av svullna fötter, ben eller händer? Det är vanligt att man lider av svullnad under graviditeten. Svullnaden är dock lätt att lindra, bara man vet hur. Läs mer om svullna fötter, ben och händer under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
barn flicka langd

Längdkurva flickor 0-12 månader

Längdkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en tjej när hon föds och hur växer hon fram till hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa tjejer vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
Feber barn

Feber hos barn

Feber hos barn är vanligt, men när har barn feber? Vad är låg respektive hög feber hos ett barn och vilka signaler ska man hålla utkik efter? Varför får barn feber? Är det normalt att barn får feber så ofta? Vi ger dig tips och råd när ditt barn har feber.

Läs artikeln »
Kan man ge bebis vatten?

Vatten till bebis

Vatten är något som din bebis inte behöver den första tiden. Nyfödda bebisar får i sig tillräckligt med vätska genom kosten och du behöver därför inte erbjuda din bebis vatten. När kan man då ge sin bebis vatten?

Läs artikeln »
Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.