Gravid trött

Trötthet under graviditeten

Trötthet under graviditeten. Många gravida lider av sömnbrist och trötthet under en stor del av graviditeten. Varför är man trött under graviditeten? Vad kan man göra åt sömnbristen?

Trött och brist på sömn när du är gravid

Trötthet tillhör de vanligaste graviditetsbesvären. En del tycker tröttheten är värst i början av graviditeten, medan andra upplever den som värst i slutet. Orsaken till tröttheten varierar från kvinna till kvinna, men de flesta lider av det någon gång.

Trötthet är något som många gravida känner av tidigt i graviditeten, kanske till och med innan de vet om att de är gravida. För andra är det värst i mitten av graviditeten då järnbrist är en vanlig orsak. I slutet av graviditeten så kan sömnbrist till följd av smärta och en stor kropp orsaka en ständigt pågående trötthet.

Orsaker till trötthet i början av graviditeten

Redan tidigt i graviditeten upplever många att de är väldigt trötta. Ofta beror de på de hormonförändringar som sker i kroppen. Även illamående, kräkningar och halsbränna som påverkar mathållningen, och därmed minskar kroppens tillgodogörande av näring, kan göra dig trött.

Orsaker till trötthet i slutet av graviditeten

Under den sista trimestern av graviditeten så kan tröttheten återkomma (om den försvunnit). Orsakerna till varför man är trött kan vara många, men det beror bland annat på följande:

 • Svårt att sova då du inte hittar en bekväm sovställning (läs mer; sovtips gravid).
 • Livmoderns och fostrets tryck mot din urinblåsa samt effektivare njurarbete gör att du kanske måste gå upp och kissa flera gånger per natt.
 • Kramp i benen gör att du vaknar på natten.
 • Smärta i ryggen och förvärkar hindrar dig från att sova.
 • Aktiviteten i magen, såsom sparkar i magen kan hindra din sömn. Vissa aktiva barn är experter på att sparka precis på urinblåsan eller på någon annan öm punkt.
 • Halsbrännan som kan bli värre när du ligger ner.
 • Nästäppa är vanligt under graviditeten, vilket kan vara besvärande när du ska sova.
 • Du drömmer mer än vanligt, vilket även innebär fler mardrömmar.
 • Du är orolig inför förlossningen, vilket kan göra det svårt att sova.

Mer om: Livliga drömmar under graviditeten

Vad kan man göra åt tröttheten?

Tröttheten är en naturlig del av graviditeten och det finns inte mycket man kan göra för att inte vara trött, mer än att sova och vila mycket. Tala med din läkare om du besväras av din trötthet – det kan bero på blodbrist eller järnbrist. Ofta följs tröttheten i så fall av andfåddhet.

Försök att vila och sova när du är trött, även om det är svårt. Ta hjälp så mycket du kan med hemmafix och matlagning. Du kan även testa yogaövningar (här hittar du yogaövningar) och massage precis innan sänggång för att underlätta insomnandet. För en del kvinnor kan det funka med akupunktur. Ät även bra och försök att motionera något varje dag.

7 tips för att underlätta sömnen:

 • drick rikligt med vätska under dagen, men dra ner på vätskeintaget 2-3 timmar innan sänggång. På så sätt kanske du slipper ränna på toaletten flera gånger per natt.
 • Undvik koffein som finns i kaffe, te, coladrycker och i choklad.
 • Undvik socker sent på kvällen, då det kan ge dig en oönskad sockerkick.
 • Träna regelbundet, men gör det inte för nära läggdags. Läs mer om träning under graviditeten.
 • Ta ett varmt bad precis innan läggdags. Detta kan ha en avkopplande effekt och hjälpa insomningen.
 • Frisk luft kan hjälpa dig, så ha gärna ett fönster öppet när du sover.
 • Lyssna på din kropp och vila när du känner dig trött.

Hitta en bra sovställning

När kroppen blir större kan det vara svårt att hitta en bekväm ställning när man ska sova. Skaffa gärna några större kuddar som du kan använda som stöd. Du kan även köpa en gravidkudde som är anpassad för dig som är gravid. Många gravida kvinnor tycker att det känns skönt att ligga på sidan (vänster sida) och ha en kudde mellan knäna för att avlasta. Det kan även vara skönt att lägga en kudde under magen. (läs även: viktig info när du sover på sidan)

Undvika att sova på rygg när du blir större. När du ligger platt på rygg ökar trycket från barn och livmoder på den ven som leder blodet från nedre delen av din kropp, tillbaka till hjärtat. Detta kan alltså ha en negativ effekt på ditt blodflöde. Att sova på sidan, på vänster sida, är det som bäst främjar blodcirkulationen.

Får du kramp i benen eller lider av vätskeansamlingar i anklar och fötter så kan det hjälpa att sova med benen något upphöjda. På så viss hindrar du blodtillströmningen i benen och ökar blodcirkulationen.

Lider du mycket av halsbränna så kan det istället underlätta om du höjer fotänden runt 15 centimeter. Försöka att sova med en eller ett par extra kuddar så att huvud och rygg kommer upp något.

Hur sover du under graviditeten?
2109 röster

Läs även: 12 tips för bättre sömn under graviditeten

Trötthet till följd av järnbrist

Järn transporterar runt syre i blodet och är därför viktigt för både dig och ditt barn. Ofta rekommenderas du att ta tillskott med järn och folsyra under graviditeten. Orsaken till att du kan behöva mer järn är att blodvolymen i din kropp, kraftigt ökar när du är gravid. Järnbrist får dig att känna dig trött och hängig och du kan lätt bli andfådd.

Järnbrist är extra vanligt i mitten av graviditeten, runt vecka 20. Utöver tillskott med järn så kan du försöka att få i dig mat som är rik på järn. Mat som innehåller järn är exempelvis kött, blodpudding, fågel, ägg, fisk, ärtor, bönor, linser, spenat, bananer och persikor. Tänk även på att kaffe och te samt kalciumrika produkter såsom mjölk, försämrar upptaget av järn. Ät och drick därför inte dessa produkter i samband med måltiderna eller vid intag av järntillskott.

Mardrömmar

Under graviditeten så drömmer många kvinnor mer än normalt. Det finns inget självklart svar på varför gravida drömmer mer, men det kan beror på förändringar i kroppen och oro och funderingar på det som komma skall.

Djur kan vara en symbol för hur du känner inför din graviditet och situation. Erotiska drömmar kan bero på att många kvinnor känner sig mindre attraktiva under sin graviditet och att man då i drömmen lever ut sin sexualitet.

Mer om: Graviditetssymptom

De som läst avsnittet om gravid trött och sömnbrist läste även mer i vår graviditetskalender och 12 tips för bättre sömn under graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Nötkött gravid

Rött kött gravid

Nötkött går bra att äta när man är gravid. Man ska dock säkerställa att kött är ordentligt tillagat och inte är rött. Livsmedelsverket ändrad nyligen sina rekommendationer och de råder nu gravida att inte äta nötkött som är rött om det inte varit fryst i minst tre dygn.

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
Linfrö gravid

Linfrö gravid

Linfrö när man är gravid skall endast ätas hela och i mindre mängd. Krossade linfrön skall helt undvikas. Även linfröolja ska helt undvikas under graviditet och vid amning. De studier som finns på linfrö och graviditet är begränsade men de studier som finns tyder på att linfrö kan ha oönskade effekter hos gravida kvinnor.

Läs artikeln »
tandborstning

Borsta tänderna barn

Borsta tänderna på barn. Hur borstar man tänderna på barn? Måste barn borsta tänderna? Vilken tandborste och tandkräm ska barn använda? Vad händer om man inte borstar tänderna? Vi ger tips och trix för hur du borsta tänderna på barn.

Läs artikeln »
abortstatistik sverige

Abortstatistik i Sverige

Aborter i Sverige – Statistik och fakta om abort. Abortstatistik om aborter utförda i Sverige. Vid vilken vecka görs flest aborter? Var i landet görs flest aborter? Hur gammal är kvinnan när hon gör abort?

Läs artikeln »
Mätning gravid fostrets längd

Fostrets tillväxt – längd och vikt

Längd och vikt hos foster under graviditeten. Här hittar du fakta om fostrets vikt- och längdkurvor under alla graviditetens veckor. Vilken vecka är du i? I vår tabell kan du enkelt utläsa fostrets längd och vikt för varje vecka som du är gravid.

Läs artikeln »
Ingefära gravid

Ingefära gravid

Kan man äta ingefära när man är gravid? Livsmedelsrådet har tidigare sagt att det är okej, men nyare forskning tyder nu på att en hög dos kan öka risken för missfall. Du avråds därför från att intaga stora mängder ingefära under graviditeten. Detta gäller framför allt ingefärashot och ingefära i kosttillskott form. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.