gravid symptom har naglar under graviditeten

Hår och naglar under graviditeten

Hår och naglar under graviditeten. När du är gravid så växer hår och naglar snabbare än normalt. Ditt hår blir ofta tjockare när du är gravid och dina naglar sprödare och torra.

Kraftig tillväxt för hår och naglar

Naglar och hår växer ofta fortare än normalt när du är gravid. Håret kan också bli tjockare och se bättre ut än någonsin. Äntligen något symptom under graviditeten som är positivt.

Många gravida tappar mindre hår än innan graviditeten och håret kan därför upplevas som tjockare. Det finns även de som säger att håret kan blir lockigare. Även naglarna växer som aldrig förr under graviditeten. Du kan säkert märka av att du behöver klippa dem oftare samt att de blir grövre eller torrare och sprödare.

Mer om naglarnas tillväxt hittar du längst ner på sidan.

Ditt hår under graviditeten

Hur växer ditt hår under graviditeten? De flesta får tjockt och fint hår under graviditeten. Kanske ser det också mer glänsande och hälsosamt än vanligt. Det sägs även att håret textur kan ändras under graviditeten; rakt hår kan bli lockigt eller lockigt hår bli rakt.

Orsaken till att håret blir tjockare är graviditetshormonerna. De ser till att det hår som du normalt sett skulle tappa varje dag, nu sitter kvar i större grad. Hormonerna sätter helt enkelt stopp för den vanliga cykeln av hårväxt och håravfall. Kroppens ökade blodcirkulation under graviditeten bidrar också till att håret generellt växer bättre.

Nackdelen med hårväxten under graviditeten är att det nu kan börja växa hår på ställen där du inte önskar någon hårväxt. Det kan exempelvis växa hår i ansikte, på rygg, runt bröstvårtorna och på magen. Du kan dock ta det lugnt och vänta ut håravfallet. I de flesta fall ramlar detta extra hår av inom sex månader efter förlossningen.

Läs även: Fakta om att färga håret under graviditeten.

Tappa hår efter förlossningen

Efter att man under graviditeten haft tjockt och fint hår, så tappar man istället håret efter förlossningen. Orsaken till håravfallet är hormonella förändringar i kvinnans kropp efter förlossningen. Det hår du tappar är det du egentligen skulle ha tappat under graviditeten. Normalt tar det drygt sex månader efter förlossningen innan ditt hår fungerar som normalt igen.

Tappa hår vid amning

Många kvinnor upplever att de tappar stora mängder hår när du ammar. Detta har dock inget samband med amningen, även om många tror det. Orsaken till håravfallet är förändringar i hormonbalansen och inte att man ammar.

Dina naglar under graviditeten

Har du kollat ut dina naglar på sistone? Runt vecka 20 av graviditeten och framåt, är det sannolikt att naglarna växer snabbare än vanligt. Ofta kan naglarna upplevas som något mer mjuka, torra och spröda.

Även naglarna påverkas av graviditetshormonerna, särskilt östrogenet. Även den ökade blodcirkulationen och din ökade ämnesomsättning bidrar till att naglarna får mer näring under graviditeten. Som med de flesta andra graviditetssymptom som du upplever under graviditeten så är även nageltillväxten tillfällig. Sannolikt återgår naglarna till din normala tillväxttakt och struktur inom tre till sex månader efter förlossningen.

Mer om: Graviditetssymptom

Hur har ditt hår och dina naglar utvecklats under och efter graviditeten?

 

 

Källa hår och naglar: what to expect, ak.se, mammasidan.se samt svar från barnmorskor.

De som läst avsnittet om hår och naglar läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Sex under graviditeten

Sex under graviditeten

Fakta om sex under graviditeten. Kan du ha sex när du är gravid eller kan det skada barnet? Det är inte farligt att ha sex när man är gravid. Här kan du läsa om allt som handlar om att vara gravid och ha sex.

Läs artikeln »
Kudde spädbarn

Kudde spädbarn

Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn inte använder kudde. Orsaken är att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar. Kudde till barn kan börja användas först när barnet är över ett år. Kudde till spädbarn avråds även av andra orsaker såsom att barnets huvudstorlek gör att ryggraden blir sned.

Läs artikeln »
Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
Missfall statistik

Missfall statistik

Om du är en orolig person så ska du hålla dig ifrån statistik kring missfall. Lever du ett liv under normala omständigheter så är sannolikheten att drabbas av ett missfall cirka 15%. Statistik för missfall finns det en hel del av och siffrorna talar för att risken minskar ju länge tiden går. 

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.