Gravid vecka för vecka

Gravid vecka för vecka

Gravid vecka för vecka. Följ din och fostrets utveckling vecka för vecka under graviditeten. Hur växer barnet? Vilka organ utvecklas nu? Hur ska du förvänta dig att må under en viss vecka i graviditeten? I vilken vecka är risken för missfall störst? Följ din graviditet vecka för vecka i vår guide över graviditeten.

Fostrets och mammans utveckling vecka för vecka under hela graviditeten

I denna graviditetskalender kan du följa fostrets utveckling vecka för vecka under graviditeten. Du får även fakta om hur kvinnans kropp påverkas under varje vecka när du är gravid.

Vi går igenom vilka symptom du känner av, vilka risker som finns och vad som händer inne i magen just den veckan som du är gravid. Du kan även följa fostrets utveckling i både storlek och längd när du är gravid vecka för vecka.

Vill du tjuvtitta så har du här en tabell över fostrets längd och vikt under graviditeten. Vill du ha en bredare överblicksbild över vad som händer under de olika veckorna i graviditeten så kan du i vår något mer snabblästa graviditetskalender gå igenom utvecklingen i steg om 5 veckor i taget.

Vecka för vecka följer du barnets utveckling under graviditeten:

Gravid vecka 1
Gravid vecka 2
Gravid vecka 3
Gravid vecka 4
Gravid vecka 5
Gravid vecka 6
Gravid vecka 7
Gravid vecka 8
Gravid vecka 9
Gravid vecka 10
Gravid vecka 11
Gravid vecka 12
Gravid vecka 13
Gravid vecka 14
Gravid vecka 15
Gravid vecka 16
Gravid vecka 17
Gravid vecka 18
Gravid vecka 19
Gravid vecka 20
Gravid vecka 21
Gravid vecka 22
Gravid vecka 23
Gravid vecka 24
Gravid vecka 25
Gravid vecka 26
Gravid vecka 27
Gravid vecka 28
Gravid vecka 29
Gravid vecka 30
Gravid vecka 31
Gravid vecka 32
Gravid vecka 33
Gravid vecka 34
Gravid vecka 35
Gravid vecka 36
Gravid vecka 37
Gravid vecka 38
Gravid vecka 39
Gravid vecka 40
Gravid vecka 41
Överburen / Gå över tiden

Vilken vecka är du gravid i?

När man räknar ut hur långt en graviditet har gått så utgår man normalt från den senaste mensens första dag. Denna dag räknas sedan som graviditetens första dag, trots att man egentligen inte blivit gravid förrän först två veckor senare. Här kan du läsa mer om hur vi räknar ut vilken vecka man är i.

Du har väl inte missat Babyhjälp-podden

Babyhjälp strävar efter att ständigt återge korrekt och djupgående fakta till dig som är gravid eller nybliven förälder. I Babyhjälp-podden fortsätter vi att göra detta genom intervjuer med sakkunniga inom olika områden. Podden leds av Valerie Behrad, Mamma till en nyfödd son som heter Gabriel. Lyssna där poddar finns.

Lyssna direkt i din app: iTunes, Acast, Podcaster, Spotify, Google podcast eller Stitcher.

Vad sker när du är gravid vecka för vecka?

Varje graviditet och varje barn är unik. Det är därför omöjligt att återge en exakt verklighet. Forskning visar dock att embryos och fosters utveckling fram till vecka 20 till stor del är identisk. Först där efter sker det vecka för vecka förändringar och olikheter som varierar i sådan stor grad att det märkbart skiljer sig åt. När du läser artiklarna under ”Gravid vecka för vecka” så stämmer det sannolikt in, men du ska vara medveten om att det kan finnas skillnader.

De som läst avsnittet om att vara gravid vecka för vecka läste även fostrets längd och vikt?

Fler artiklar för dig som är gravid

gravid nötter

Gravid och nötter

Nötter som del av kosten när du är gravid är väldigt nyttligt. Många ställer sig dock frågan under graviditeten om det är okej att äta nötter eller jordnötter när de är gravida? Läs mer om nötter när du är gravid.

Läs artikeln »
Färga håret gravid

Färga håret gravid

Det finns ingen forskning som med säkerhet säger att det är farligt att färga håret när man är gravid. Det finns dock heller ingen forskning som kan säg att det är helt säkert.

Läs artikeln »
Linfrö gravid

Linfrö gravid

Linfrö när man är gravid skall endast ätas hela och i mindre mängd. Krossade linfrön skall helt undvikas. Även linfröolja ska helt undvikas under graviditet och vid amning. De studier som finns på linfrö och graviditet är begränsade men de studier som finns tyder på att linfrö kan ha oönskade effekter hos gravida kvinnor.

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
graviditetskalender

Graviditetskalender

En graviditetskalender ger dig en bild av fostrets utveckling vecka för vecka samt om vad som händer med kvinnans kropp. En komplett graviditetskalender med mycket information för dig som är gravid. I vår graviditetskalender får du inte bara fakta och svar på alla dina frågor, du får även tips och råd anpassade efter aktuell vecka.

Läs artikeln »
oliver gravid

Oliver gravid – kan jag äta Oliver?

Oliver på burk är mycket säkrare för dig som är gravid att äta än de oliver som går att köpa över disk. Oliver som är värmebehandlade har en väldigt liten risk att innehålla listeria. Vill du vara helt säker så kan du alltid tillaga oliverna, då detta tar bort eventuell listeria.

Läs artikeln »
gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.