Gravid i vecka 1

Gravid vecka 1

Välkommen till början av din graviditetsresa. Vi på Babyhjälp hoppas att vi får vara en del av din resa och förse dig med information under hela din graviditet. Vi är stolta över att förse dig med djupgående och trygg kunskap om graviditet, förlossning och föräldraskap.

Allt om vara gravid i vecka 1

Välkommen till början av din graviditetsresa. Vi på Babyhjälp hoppas att vi får vara en del av din resa och förse dig med information under hela din graviditet. Vi är stolta över att förse dig med djupgående och trygg kunskap om graviditet, förlossning och föräldraskap.

När du är gravid i vecka 1 är du tekniskt sett inte ens gravid. Kroppen förbereder sig för en graviditet och ägget gör sig redo att befruktas. Har du redan nu i graviditetsvecka 1 tagit ett graviditetstest och det visar positivt så är du garanterat betydligt längre gången än du tror. Kanske blev du gravid redan i föregående cykel.

Faktaruta vecka 1

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern
  • Hur många veckor är det kvar? 39 veckor

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Vi har Sveriges mest djupgående veckokalender så missa inte våra veckoutskick som kommer direkt i din inkorg. Självklart är det helt gratis.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 1 – du är ännu inte gravid

Du är i vecka 1 ännu inte gravid och ägget är heller inte befruktat. Planerar du en graviditet så är det viktigt att du tar dig tid och förbereder dig inför graviditeten. Har du inte redan börjat så bör du börja med att ta vitamintillskott för gravida, eller åtminstone tillskott av folsyra.

Vill du veta mer om din menscykel och när i cykeln du blir gravid så kan vi rekommendera vår artikel om menscykeln.

För att vara väl förberedda inför graviditeten så kan det nu även vara ett bra tillfälle att prata igenom hur ni känner inför en eventuell graviditet och vilka förväntningar ni har. En graviditet kan vara en känslig period med humörsvängningar och en plågad kropp. Det kan därför vara bra att ha samtalet medan man fortfarande mår bra.

Boktips: köp redan nu en veckodagbok för att skapa ett fint minne av din graviditet.

Gravid vecka 1 – din kropp

I graviditetsvecka 1 så har det ännu inte hänt något i din kropp. Känner du av något nu så är det helt och hållet beroende på din mens. Du kan nu uppleva samma symptom som du vanligtvis gör den här perioden. Du kan således drabbas av trötthet, irritation, huvudvärk, svullen mage och ömma bröst. Det behöver dock inte betyda att du är gravid, utan endast att din mens är på väg.

Du ska vara medveten om att en hälsosam graviditet börjar redan innan du är gravid. Skapa de bästa förutsättningarna för din graviditet redan nu genom att sluta med tobak och dra ner på alkoholen.

Nu är du gravid i vecka 1:

    » Vecka 2

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 1 läste även om hur och när man kan ta ett graviditetstest samt om varför man redan nu bör ta tillskott av folsyra.

Dela gärna

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om graviditet

Förlossning tvillingar

Förlossning vid tvillingar

En förlossning med tvillingar skiljer sig inte mycket från en förlossning där kvinnan endast väntar ett barn. Det som skiljer är att det är två barn som ska födas. En förlossning med tvillingar räknas dock som en riskförlossning.

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
förlossningsbrev

Förlossningsbrev

Förlossningsbrev. Hur skriver du ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla. Använd vår mall för ditt förlossningsbrev så får du med den information som personalen på förlossningen efterfrågar.

Läs artikeln »
Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten. Flytningar från slidan ökar ofta under graviditeten. En normal flytning är tunn och vitaktig. En missfärgad flytning under graviditeten kan innebär fara för ditt barn.

Läs artikeln »
gravid listeria hur smittar

Hur smittar listeria?

Hur smittar listeria? Hur undviker man att smittas av listera under graviditeten? Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.