Gravid i vecka 1

Gravid vecka 1

Välkommen till början av din graviditetsresa. Vi på Babyhjälp hoppas att vi får vara en del av din resa och förse dig med information under hela din graviditet. Vi är stolta över att förse dig med djupgående och trygg kunskap om graviditet, förlossning och föräldraskap.

Allt om vara gravid i vecka 1

Välkommen till början av din graviditetsresa. Vi på Babyhjälp hoppas att vi får vara en del av din resa och förse dig med information under hela din graviditet. Vi är stolta över att förse dig med djupgående och trygg kunskap om graviditet, förlossning och föräldraskap.

När du är gravid i vecka 1 är du tekniskt sett inte ens gravid. Kroppen förbereder sig för en graviditet och ägget gör sig redo att befruktas. Har du redan nu i graviditetsvecka 1 tagit ett graviditetstest och det visar positivt så är du garanterat betydligt längre gången än du tror. Kanske blev du gravid redan i föregående cykel.

Faktaruta vecka 1

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern
  • Hur många veckor är det kvar? 39 veckor

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Vi har Sveriges mest djupgående veckokalender så missa inte våra veckoutskick som kommer direkt i din inkorg. Självklart är det helt gratis.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 1 – du är ännu inte gravid

Du är i vecka 1 ännu inte gravid och ägget är heller inte befruktat. Planerar du en graviditet så är det viktigt att du tar dig tid och förbereder dig inför graviditeten. Har du inte redan börjat så bör du börja med att ta vitamintillskott för gravida, eller åtminstone tillskott av folsyra.

Vill du veta mer om din menscykel och när i cykeln du blir gravid så kan vi rekommendera vår artikel om menscykeln.

För att vara väl förberedda inför graviditeten så kan det nu även vara ett bra tillfälle att prata igenom hur ni känner inför en eventuell graviditet och vilka förväntningar ni har. En graviditet kan vara en känslig period med humörsvängningar och en plågad kropp. Det kan därför vara bra att ha samtalet medan man fortfarande mår bra.

Boktips: köp redan nu en veckodagbok för att skapa ett fint minne av din graviditet.

Gravid vecka 1 – din kropp

I graviditetsvecka 1 så har det ännu inte hänt något i din kropp. Känner du av något nu så är det helt och hållet beroende på din mens. Du kan nu uppleva samma symptom som du vanligtvis gör den här perioden. Du kan således drabbas av trötthet, irritation, huvudvärk, svullen mage och ömma bröst. Det behöver dock inte betyda att du är gravid, utan endast att din mens är på väg.

Du ska vara medveten om att en hälsosam graviditet börjar redan innan du är gravid. Skapa de bästa förutsättningarna för din graviditet redan nu genom att sluta med tobak och dra ner på alkoholen.

Nu är du gravid i vecka 1:

    » Vecka 2

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 1 läste även om hur och när man kan ta ett graviditetstest samt om varför man redan nu bör ta tillskott av folsyra.

Dela gärna

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om graviditet

förlossningsbrev

Förlossningsbrev

Förlossningsbrev. Hur skriver du ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla. Använd vår mall för ditt förlossningsbrev så får du med den information som personalen på förlossningen efterfrågar.

Läs artikeln »
Missfall ledsen kvinna

Ofostrig graviditet

Ibland så inträffar något som kallas för en ofostrig graviditet. Detta påminner mycket om förvarandet vid fördröjt missfall. I denna artikel går vi igenom allt som rör detta ämne.

Läs artikeln »
gravid listeria

Listeria när man är gravid

Hur påverkar listera fostret? Hur påverkar listera graviditeten? Listera är en bakterie som sprids via jord, vatten och dåliga livsmedel. Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
normalt blödningar

Blödningar – är det normalt

Är det normalt att ha blödningar när man är gravid? Är det normalt att ha blödningar tidigt under graviditeten? Eller är det normalt att ha blödningar sent i graviditeten? Vi ger dig svaret på vad som är normalt när du är gravid.

Läs artikeln »
Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten

Flytningar under graviditeten. Flytningar från slidan ökar ofta under graviditeten. En normal flytning är tunn och vitaktig. En missfärgad flytning under graviditeten kan innebär fara för ditt barn.

Läs artikeln »
Sugklocka vid förlossning

Sugklocka

En sugklocka används för att hjälpa till vid en förlossning. Det finns en del risker med sugklocka men man ska komma ihåg att den används när det finns en fara för modern eller barnet. Det är ovanligt med skador eller komplikationer. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.