Gravid i vecka 1

Gravid vecka 1

Välkommen till början av din graviditetsresa. Vi på Babyhjälp hoppas att vi får vara en del av din resa och förse dig med information under hela din graviditet. Vi är stolta över att förse dig med djupgående och trygg kunskap om graviditet, förlossning och föräldraskap.

Allt om vara gravid i vecka 1

Välkommen till början av din graviditetsresa. Vi på Babyhjälp hoppas att vi får vara en del av din resa och förse dig med information under hela din graviditet. Vi är stolta över att förse dig med djupgående och trygg kunskap om graviditet, förlossning och föräldraskap.

När du är gravid i vecka 1 är du tekniskt sett inte ens gravid. Kroppen förbereder sig för en graviditet och ägget gör sig redo att befruktas. Har du redan nu i graviditetsvecka 1 tagit ett graviditetstest och det visar positivt så är du garanterat betydligt längre gången än du tror. Kanske blev du gravid redan i föregående cykel.

Faktaruta vecka 1

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern
  • Hur många veckor är det kvar? 39 veckor

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Vi har Sveriges mest djupgående veckokalender så missa inte våra veckoutskick som kommer direkt i din inkorg. Självklart är det helt gratis.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 1 – du är ännu inte gravid

Du är i vecka 1 ännu inte gravid och ägget är heller inte befruktat. Planerar du en graviditet så är det viktigt att du tar dig tid och förbereder dig inför graviditeten. Har du inte redan börjat så bör du börja med att ta vitamintillskott för gravida, eller åtminstone tillskott av folsyra.

Vill du veta mer om din menscykel och när i cykeln du blir gravid så kan vi rekommendera vår artikel om menscykeln.

För att vara väl förberedda inför graviditeten så kan det nu även vara ett bra tillfälle att prata igenom hur ni känner inför en eventuell graviditet och vilka förväntningar ni har. En graviditet kan vara en känslig period med humörsvängningar och en plågad kropp. Det kan därför vara bra att ha samtalet medan man fortfarande mår bra.

Boktips: köp redan nu en veckodagbok för att skapa ett fint minne av din graviditet.

Gravid vecka 1 – din kropp

I graviditetsvecka 1 så har det ännu inte hänt något i din kropp. Känner du av något nu så är det helt och hållet beroende på din mens. Du kan nu uppleva samma symptom som du vanligtvis gör den här perioden. Du kan således drabbas av trötthet, irritation, huvudvärk, svullen mage och ömma bröst. Det behöver dock inte betyda att du är gravid, utan endast att din mens är på väg.

Du ska vara medveten om att en hälsosam graviditet börjar redan innan du är gravid. Skapa de bästa förutsättningarna för din graviditet redan nu genom att sluta med tobak och dra ner på alkoholen.

Nu är du gravid i vecka 1:

    » Vecka 2

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 1 läste även om hur och när man kan ta ett graviditetstest samt om varför man redan nu bör ta tillskott av folsyra.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Latensfasen

Latensfasen – Latensfas

Latensfas kalas den del då kroppen förbereder sig inför förlossningen. Under latensfasen öppnas livmodersmunnen upp 3-4 centimeter. Fasen känns igen på de molliknande värkarna som påminner om mensvärk. Vi ger dig 7 tips på hur du kan lindra smärtan under latensfasen. 

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
sex efter förlossning

Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse tredje barnet

Linas förlossningsberättelse

Förlossningsberättelsen är publicerad på Babyhjälp.se. Lina berättar om förlossningen av sitt tredje barn Ebba. I förlossningsberättelsen kan du läsa om Linas upplevelse, hur snabbt det gick och vilken smärtlindring som Lina tyckte fungerade bäst. 

Läs artikeln »
Sugklocka vid förlossning

Sugklocka

En sugklocka används för att hjälpa till vid en förlossning. Det finns en del risker med sugklocka men man ska komma ihåg att den används när det finns en fara för modern eller barnet. Det är ovanligt med skador eller komplikationer. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.