Gravid i vecka 1

Gravid vecka 1

Välkommen till början av din graviditetsresa. Vi på Babyhjälp hoppas att vi får vara en del av din resa och förse dig med information under hela din graviditet. Vi är stolta över att förse dig med djupgående och trygg kunskap om graviditet, förlossning och föräldraskap.

Allt om vara gravid i vecka 1

Välkommen till början av din graviditetsresa. Vi på Babyhjälp hoppas att vi får vara en del av din resa och förse dig med information under hela din graviditet. Vi är stolta över att förse dig med djupgående och trygg kunskap om graviditet, förlossning och föräldraskap.

När du är gravid i vecka 1 är du tekniskt sett inte ens gravid. Kroppen förbereder sig för en graviditet och ägget gör sig redo att befruktas. Har du redan nu i graviditetsvecka 1 tagit ett graviditetstest och det visar positivt så är du garanterat betydligt längre gången än du tror. Kanske blev du gravid redan i föregående cykel.

Faktaruta vecka 1

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern
  • Hur många veckor är det kvar? 39 veckor

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Vi har Sveriges mest djupgående veckokalender så missa inte våra veckoutskick som kommer direkt i din inkorg. Självklart är det helt gratis.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 1 – du är ännu inte gravid

Du är i vecka 1 ännu inte gravid och ägget är heller inte befruktat. Planerar du en graviditet så är det viktigt att du tar dig tid och förbereder dig inför graviditeten. Har du inte redan börjat så bör du börja med att ta vitamintillskott för gravida, eller åtminstone tillskott av folsyra.

Vill du veta mer om din menscykel och när i cykeln du blir gravid så kan vi rekommendera vår artikel om menscykeln.

För att vara väl förberedda inför graviditeten så kan det nu även vara ett bra tillfälle att prata igenom hur ni känner inför en eventuell graviditet och vilka förväntningar ni har. En graviditet kan vara en känslig period med humörsvängningar och en plågad kropp. Det kan därför vara bra att ha samtalet medan man fortfarande mår bra.

Boktips: köp redan nu en veckodagbok för att skapa ett fint minne av din graviditet.

Gravid vecka 1 – din kropp

I graviditetsvecka 1 så har det ännu inte hänt något i din kropp. Känner du av något nu så är det helt och hållet beroende på din mens. Du kan nu uppleva samma symptom som du vanligtvis gör den här perioden. Du kan således drabbas av trötthet, irritation, huvudvärk, svullen mage och ömma bröst. Det behöver dock inte betyda att du är gravid, utan endast att din mens är på väg.

Du ska vara medveten om att en hälsosam graviditet börjar redan innan du är gravid. Skapa de bästa förutsättningarna för din graviditet redan nu genom att sluta med tobak och dra ner på alkoholen.

Nu är du gravid i vecka 1:

    » Vecka 2

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 1 läste även om hur och när man kan ta ett graviditetstest samt om varför man redan nu bör ta tillskott av folsyra.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Ledsen kvinna efter fördröjt missfall

Fördröjt missfall / tyst missfall

Ett fördröjt missfall är när graviditeten avslutas utan att den gravida kvinnan direkt märker av det. Ibland kan det dröja flera veckor innan en blödning inträffar och man upptäcker att det blivit ett tyst missfall. Denna typ av missfall upptäcks ofta antingen vid ett ultraljud eller genom att man till slut drabbas av en blödning.

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna.

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
gravid symptomsvullen mage under graviditeten

Svullen mage under graviditeten

Svullen mage och gasig under graviditeten. När du är gravid kan du ofta uppleva att magen blir svullen. Du kan även känna dig gasig i magen och behöva fisa betydligt oftare än tidigare. Läs mer om svullen mage och gasig i magen under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.