Räkna i graviditetskalendern

Såhär räknar vi i vår graviditetskalender

Gravid vecka för vecka - såhär räknar vi ut vilken vecka du är i. Det finns flera olika sätt att beräkna vilken vecka du är i under graviditeten. Följ med i barnets utveckling i magen vecka för vecka.

Hur räknar vi ut graviditetslängden?

Det finns fler olika sätt att räkna ut fostrets ålder på. På Babyhjälp.se har vi valt att utgå från sista mensens första dag. Även läkare och barnmorskor räknar på detta sätt, fram till du genomfört ett ultraljud. Vid ultraljudet får du ett nytt beräknat förlossningsdatum som ni sedan utgår ifrån.

Graviditeten varar i genomsnitt 266 dagar eller i 38 veckor från befruktningstillfället. Eftersom det normalt inte går att säga exakt när ägglossningen ägde rum räknar man vanligtvis att man är gravid från sista mensens första dag. I förhållande till detta är du ”gravid” i 40 veckor, men under de första två veckorna är du i praktiken inte gravid än.

Hur räknar vi ut graviditetslängden?

Som utgångspunkt i vår guide, gravid – vecka för vecka, har vi genomgåendet använd sista menstruationens första dag. I verkligheten inträffar själva befruktningen ungefär 14 dagar senare, vilket betyder att man inte är gravid de första 14 dagarna av graviditeten (här kan du beräkna förlossningsdatum). I vår guide innebär detta att när det har gått elva veckor av graviditeten så är fostret nio veckor gammalt. Man säger då att man är gravid i vecka elva (dvs 10+0 tom 10+6).

Den dag menstruationen uteblir har det gått fyra veckor sedan sista menstruations första dag. Här utgår vi från att menstruationscykeln är 28 dagar, vilket är genomsnittet för en kvinna. En graviditet varar i genomsnitt i 40 veckor och två dagar, sett från sista mensen första dag. En normal graviditet räknas dock som 40 veckor plus/minus två veckor (dvs mellan 38-42 veckor), vilket gör att vi i vår graviditetskalender valt att ta med även dessa två ”extra” veckor.

Varför skiljer sig datumen från vad barnmorskan säger?

Vi ställde frågan till Louise Rabe, Barnmorska vid Mama Mia Malmö och Mama Mia Livets Trelleborg;

En graviditet räknas vara 40 veckor lång, med sista mens som vecka start. Ett beräknat förlossningsdatum är alltid vecka 39+6 vilket innebär att man avverkat 39 hela veckor och 6 hela dagar. Men vecka 39+6 kan också beskrivas som att man är i den fyrtionde graviditetsveckan.

Idag är det exempelvis den 18 oktober. Det betyder att vi idag är i kalendervecka 42 av 2021. Men om man vill vara helt noggrann så har vi inte avklarat vecka 42 förrän vid midnatt på söndag. Samma sak menar vi vid graviditeter. Vi i vården talar alltid om antal veckor och dagar avklarade och det kan vara extra viktigt vid vissa tillfällen, att veta exakt hur långt man kommit i sin graviditet. De brukar alltid stå inom parates i appar. Att säga det ena eller det andra är lika rätt, bara man förstår vad man menar.” förklarar Louise Rabe.

Vikt och längd hos fostret / barnet

Alla barn är olika och det är de även under graviditeten. Längd- och viktangivelser i denna guide ska därför ses som en fingervisning (fostrets längd och vikt under graviditeten).

Det går från ett tidigt stadium att mäta fostrets ålder med hjälp av ultraljud. Man mäter då ofta ”sitthöjden”, dvs mellan huvudets högsta punkt och svanskotan. Om barnet väger tre eller fyra kilo när det föds, spelar ingen roll, då båda är lika normalt (läs mer om barns längd och vikt efter födseln).

 

Läs vad som händer varje vecka under din graviditet i vår guide – gravid, vecka för vecka.

Fler artiklar för dig som är gravid

Gravidhjärna

Gravidhjärna

Gravidhjärna. Är du gravid och upplever att du har svårt att komma ihåg saker. Är du glömsk och förvirrad? Kanske lider du av gravidhjärna. Forskning visar att det faktiskt finns något som heter gravidhjärna.

Läs artikeln »
kan gravid resa

Resa under graviditeten

Planera inte resan när du är nygravid. Du vet aldrig hur graviditeten kommer att påverka dig. Normalt så går det bra att resa när du är gravid. Du kan åka till de flesta platser, men det finns några saker du bör tänka på när du reser under graviditeten.

Läs artikeln »
gravid symptom huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten. Lider du av huvudvärk eller migrän under graviditeten? Många faktorer kan ligga bakom huvudvärken och vissa av dem kan du enkelt lösa. Gå inte runt med huvudvärk om du inte måste.

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
Förlossningsdatum

Förlossningsdatum

Kalkylator för att beräkna förlossningsdatum. Beräkna ditt förväntade förlossningsdatum eller din graviditetsvecka med vår graviditetsuträknare. För att få fram förlossningsdatumet utgår vi ifrån menstruationscykeln, IVF och befruktningen. Räkna ut din graviditet och få reda på tidpunkt för befruktningen, ägglossning, antal veckor du varit gravid, förlossningsdatum, förväntat födelsedatum, menscykel, mm.

Läs artikeln »
Min graviditet / En veckodagbok / en graviditetsdagbok

Min graviditet : en veckodagbok

De flesta minns inte sin graviditet! Med boken Min graviditet : En veckodagbok, så skapar du ett personligt minne av perioden som gravid. Boken hjälper dig att minnas allt som hänt under din graviditet – en tid som är värd att minnas.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.