Hur räknar vi ut graviditetslängden?
Det finns fler olika sätt att räkna ut fostrets ålder på. På Babyhjälp.se har vi valt att utgå från sista mensens första dag. Även läkare och barnmorskor räknar på detta sätt, fram till du genomfört ett ultraljud. Vid ultraljudet får du ett nytt beräknat förlossningsdatum som ni sedan utgår ifrån.
Graviditeten varar i genomsnitt 266 dagar eller i 38 veckor från befruktningstillfället. Eftersom det normalt inte går att säga exakt när ägglossningen ägde rum räknar man vanligtvis att man är gravid från sista mensens första dag. I förhållande till detta är du “gravid” i 40 veckor, men under de första två veckorna är du i praktiken inte gravid än.
Hur räknar vi ut graviditetslängden?
Som utgångspunkt i vår guide, gravid – vecka för vecka, har vi genomgåendet använd sista menstruationens första dag. I verkligheten inträffar själva befruktningen ungefär 14 dagar senare, vilket betyder att man inte är gravid de första 14 dagarna av graviditeten (här kan du beräkna förlossningsdatum). I vår guide innebär detta att när det har gått elva veckor av graviditeten så är fostret nio veckor gammalt. Man säger då att man är gravid i vecka elva (dvs 10+0 tom 10+6).
Den dag menstruationen uteblir har det gått fyra veckor sedan sista menstruations första dag. Här utgår vi från att menstruationscykeln är 28 dagar, vilket är genomsnittet för en kvinna. En graviditet varar i genomsnitt i 40 veckor och två dagar, sett från sista mensen första dag. En normal graviditet räknas dock som 40 veckor plus/minus två veckor (dvs mellan 38-42 veckor), vilket gör att vi i vår graviditetskalender valt att ta med även dessa två “extra” veckor.
Vikt och längd hos fostret / barnet
Alla barn är olika och det är de även under graviditeten. Längd- och viktangivelser i denna guide ska därför ses som en fingervisning (fostrets längd och vikt under graviditeten).
Det går från ett tidigt stadium att mäta fostrets ålder med hjälp av ultraljud. Man mäter då ofta “sitthöjden”, dvs mellan huvudets högsta punkt och svanskotan. Om barnet väger tre eller fyra kilo när det föds, spelar ingen roll, då båda är lika normalt (läs mer om barns längd och vikt efter födseln).
Läs vad som händer varje vecka under din graviditet i vår guide – gravid, vecka för vecka.