graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Krämpor och besvär när du är gravid

När fostrets utvecklas inne i din kropp så kommer du under graviditeten att märka av olika graviditetssymptom från tid till annan. Varje vecka händer något nytt i graviditeten och detta påverkar även hur du mår.

Graviditetssymptom behöver inte vara negativt, det kan även vara positivt. Symptomen under graviditeten kan mycket väl variera från vecka till vecka. Bli inte förvånad om du känner av ett symptom en vecka, för att veckan efter uppleva något helt annat.

Längre ner i denna artikel kan du även se vår utbildningsfilm om graviditetsbesvär.

Symptom / krämpor – vecka för vecka

I vår graviditetskalender har vi valt att varje vecka specificera de vanligaste graviditetssymptomen. Våra läsare har även svarat på vår undersökning om vilka symptom de känner av under en viss vecka. Dessa svar finns också att läsa under respektive graviditetsvecka.

Mer om: Gravid vecka för vecka

Graviditetssymptom – fördjupning

Symptomen på en graviditet är många och de varierar från kvinna till kvinna och vecka till vecka. Här är fördjupad fakta om några av de vanligaste graviditetssymptomen under graviditeten:

Läckande bröst Ömma Bröst
Utebliven mens Flytningar
Huvudvärk Trötthet
Humörsvängningar Illamående
Svullen / gasig mage Svullnad
Halsbränna Diarré
Förvärkar Foglossning
Ledvärk Nästäppa
Hemorrojder Åderbråck
Sammandragningar Förlossningsvärkar
Kramp Yrsel
Gravidhjärna Slemproppen går
Ryggont Snarkningar
Kissnödighet / Urinvägsinfektion Bäckenuppluckring
Förstoppning Blödning
Livliga drömmar Blödande tandkött
Hudbristningar Naglar & hår

Har du frågor om graviditet och förlossning? Använd vår sökruta för att hitta informationen du söker.

Utbildning om graviditetsbesvär

I denna video berättar barnmorskan Therese Sok och läkaren Birgitta Friberg om varför besvär uppstår och hur du kan lindra och undvika dem. Videon består av två delar. Den första delen behandlar besvär under trimester 1 och den andra delen behandlar trimester 2 och 3.

Graviditetssymptom – olika veckor

Graviditetssymptomen ändras från tid till annan. De första symptomen du känner av är de som kanske också avslöjar att du är gravid. Detta kan vara ömma bröst, illamående, trötthet, huvudvärk, förstoppning, irritation, känslig näsa eller försenad mens.

Med tiden ändras symptomen och i mitten av graviditeten så kan du drabbas av halsbränna, täppt näsa, smärtor i bäckenet och inte minst kan du känna av fosterrörelser. Mot slutet av graviditeten kan du ha riktigt ont. Du kan känna dig yr och klumpig och även drabbas av åderbråck.

Läs mer: Träning när du är gravid

De som läst avsnittet om symptom under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Råmjölk gravid bebis

Råmjölk

Råmjölk är den bröstmjölk som bildas redan under graviditeten och som kommer i början av amningen. Mjölkens sammansättning är anpassat efter det nyfödda barnets behov. Råmjölken är ofta kletig och genomskinlig till gul i färgen.

Läs artikeln »
Sex under graviditeten

Sex under graviditeten

Fakta om sex under graviditeten. Kan du ha sex när du är gravid eller kan det skada barnet? Det är inte farligt att ha sex när man är gravid. Här kan du läsa om allt som handlar om att vara gravid och ha sex.

Läs artikeln »
BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Läs artikeln »
mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.