Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Halsbränna ett vanligt graviditetsbesvär

Halsbränna under graviditeten kännetecknas av en brännande känsla i halsen, bröstet och runt magmunnen. Halsbrännan kommer nerifrån och stiger upp genom bröstet. Utöver halsbrännan så kan du uppleva rapningar, sura uppstötningar, yrsel och en besvärande känsla i magtrakten.

Halsbränna och sura uppstötningar när man är gravid är väldigt vanligt och drabbar mer än hälften av alla gravida kvinnor. Till din tröst så försvinner halsbrännan strax efter förlossningen. Värst är det oftast när du ligger ner.

Vad är halsbränna?

Halsbränna kallas även magsaftsreflux och orsakas av att den övre magmunnen inte kan hålla helt tätt utan släpper igenom en del magsaft från magsäcken upp till matstrupen.

Symptom på halsbränna när man är gravid

Ofta visar sig halsbränna när du är gravid som en obehaglig känsla runt mage- och bröst trakten. Vanliga symptom är sura uppstötningar, ont i övre delen av magen och en brännande känsla bakom bröstbenet. Smärtan eller obehaget kan vara i flera timmar och blir ofta värre vid matintag eller när man ligger ner. Halsbränna kan även aktiveras och förstärkas av en stressig livsstil. Direkt efter att man har ätit slappnar ringmuskeln i matstrupen av vilket gör att magsyran lättare tar sig upp.

Varför drabbas gravida av halsbränna?

Halsbränna orsakas av fysiologiska och hormonella förändringar i kroppen, som exempelvis när man är gravid. Under graviditeten stiger halterna av hormonet progesteron och man vet att progesteronet påverkar ringmuskeln i matstrupen så den får svårare att sluta tätt. Utöver förändringar i hormonbalansen så orsakas halsbränna av att fostret och livmodern trycker på buken / magsäcken. Framförallt under den andra hälften av graviditeten så är det trycket som gör att man lider extra mycket av halsbrännan.

Läs även: Illamående när man är gravid

Gravid och halsbränna – 10 tips för att lindra

Det finns många saker du kan göra för att lindra halsbränna när du är gravid, men tyvärr är det inte säkert att den helt försvinner. Tänk på att de bästa preparaten du kan köpa på apoteket säkert inte är godkända för användning om du är gravid. Rådfråga alltid din barnmorska eller på apoteket innan du köper någon medicin. Här är lite tips på vad du själv kan göra för att undvika halsbränna under graviditeten.

  • Undvik att ligga ner direkt efter måltider.
  • Drick kalciumrika drycker såsom mjölk eller yoghurt för att neutralisera magsaften.
  • Sov gärna med något höjd huvudända, cirka 15 centimeter. Höj sängen eller använd kuddar för att komma upp en bit.
  • Sover du på sidan så ligg på den vänstra sidan, så kommer maginnehållet inte upp i matstrupen lika lätt.
  • Undvik fet mat, starkt kryddad mat samt kaffe och te. Undvik även stekt eller friterad mat.
  • Undvik mat som innehåller tomat samt begränsa eller avstå från choklad. Undvik även senap och vinäger.
  • Ät hellre många små måltider, än få stora. 5-6 måltider om dagen är lagom.
  • Tugga ordentligt. Desto mer du tuggar, desto mindre måste din mage arbeta.
  • Drick vätska mellan måltiderna och inte till måltiderna.
  • Undvik även att böja dig framåt och att lyfta tungt.

Mer om: Graviditetssymptom

Råd från barnmorska

Vi frågade också Barnmorska Louise Rabe, från Mama Mia Malmö och Mama Mia Livets Trelleborg, vad man kan göra om man upplever att halsbrännan tar död på en under graviditeten. Louise svarade enligt följande;

Halsbränna är mycket vanligt och mycket jobbigt att uppleva under en graviditet. För vissa kommer det tidigt i graviditeten och för vissa kommer det senare, när magen blivit stor. Har man haft besvär av halsbränna tidigare i livet är risken större att man även får besvär i en graviditet. Det beror på många anledningar men en är att livmodern växer och trycker upp på magsäcken så att magsaft lättare kryper upp i matstrupen.

Äta något brukar hjälpa problemet, gärna mjölkprodukter, mandlar eller bröd och så kallad antiacida, receptfria läkemedel mot halsbränna kan hjälpa och är inte farligt att ta under graviditet. Att ligga ner brukar förvärra det så det är bra att pallra upp med kuddar under huvudet vid vila eller sömn. Och ett bra tips är att inte lägga sig ner förrän du verkligen ska sova. Så om du vill titta på TV eller läsa innan du somnar, gör det gärna sittande och lägg dig ner först när du släcker lampan.

Läkemedel för gravida med halsbränna

Apoteket.se ger följande rekommendation 2016: Har du halsbränna kan du på egen hand ta antingen Gaviscon eller Galieve som lägger sig som ett lock över magsäcken, eller en medicin som neutraliserar magsyran, till exempel Novalucol eller Rennie. Rådfråga alltid din MVC-sköterska eller på apoteket innan du köper något läkemedel mot halsbränna.

Källa halsbränna: 1177, pregnancysymptomsweekbyweek.org, apoteket.se, doktorn.se, what to expect, Barnmorska Louise Rabe.

De som läst avsnittet om halsbränna gravid läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid julbord

Julbord under graviditeten

Den sista månaden innan jul brukar vara fullbokad med julbord. Vad på julbordet kan egentligen du som gravid äta utan att det påverkar barnet? Fakta om vilken mat på julbordet du kan äta när du är gravid hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
pku

PKU-prov

PKU-prov. PKU-prov görs för att se om barnet lider av någon av de ovanliga sjukdomarna phenylketonuri (PKU), galaktosemi, sköldkörtelhormonbrist eller binjurebarkhormonbrist. Hur går ett PKU prov / test till? Var sticker man barnet vid PKU prov?

Läs artikeln »
magdroppar

Magdroppar

Magdroppar. Semper magdroppar rekommenderas till små barn som har problem med magen. Magdropparna från Semper består av en oljelösning med bakteriekultur, Lactobacillus reuteri Protectis, som är anpassad till att trivas i magen och i tarmen.

Läs artikeln »
gravid bilbälte

Bilbälte under graviditeten

Bilbälte när man är gravid. Ska man använda bilbälte under graviditeten? Även när du är gravid är det mest säkra för dig och ditt barn att använda bilens ordinarie bilbälte. Ett bilbälte som används på rätt sätt skyddar en gravid kvinna bäst enligt trafikverket.

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.