Cravings gravid

Cravings gravid

Vi listar vanliga cravings och konstiga cravings som du inte visste fanns. För de flesta börjar cravings att märkas av redan i vecka 10. Att man får ett starkt sug eller begär beror detta inte på näringsbrist utan snarare på hormonförändringar.

När du är gravid så kan du plötsligt uppleva att ditt sug förändras och att du är extremt sugen på något specifikt. Ofta uppkommer ett begär så starkt att det känns som att jorden ska gå under om du inte får det du är sugen på direkt. Detta kallas för cravings.

Enligt en studie som presenterades i Frontiers in Psychology upplevde över 50% av alla Amerikanska kvinnor någon form av craving för mat under sin graviditet. För de flesta upphör suget efter förlossningen, men ibland hänger det kvar under ytterligare en period. 

I denna artikel kan du läsa mer om: 

  • Vad är cravings? 
  • Varför får vissa gravidcravings?
  • I vilken vecka är det vanligast?
  • Cravings tidigt i graviditeten
  • Är du sugen på salt, surt eller sött?
  • Vanliga cravings. 
  • Udda cravings.
  • Hur hantererar du cravings som är dåligt för dig?

Sist i artikeln kan du även lyssna på Barnmorska Louise Rabe från Mama Mia som pratar om just cravings under graviditeten. 

Vad är gravidcravings?

Cravings när man är gravid innebär att man får ett plötsligt sug eller begär för någon form av livsmedel eller annat ämne. De flesta får cravings för vanliga saker såsom lakrits eller godis, men det finns de som får ett kraftigt sug efter udda saker såsom murbruk eller disktrasor.

Varför får man cravings när man är gravid?

Som med så mycket annat under graviditeten så vet man inte säker varför vissa upplever cravings. Det finns tyvärr mycket begränsat med studier eller forskning på ämnet utan den kunskap som finns bygger främst på barnmorskors berättelser och på upplevelse som gravida delat med sig av. 

Det man vet från den lilla forskning som har gjorts är att cravings inte är ett fysiologiskt tillstånd. Craving beror således sannolikt inte på att man har brist på något näringsämne i kroppen, vilket det ofta påstås. En sak som talar för att detta stämmer är att gravida ofta får ett sug efter livsmedel som har ett väldigt lågt näringsinnehåll. Lakrits, glass och godis innehåller som du säkert vet inte särskilt mycket vitaminer och mineraler. 

Något som det finns belägg för i studier är att den som är gravid kan få en ändrad smak- och luktupplevelse. Detta då dessa sinnen tros påverkas av de hormonella förändringarna i kroppen. Denna förändring kan mycket väl göra att man helt plötsligt tycker om något som man tidigare ogillade eller tycker illa om något som man tidigare älskade. 

Se även: Våra stora ostguide

När får man cravings? I vilken vecka?

Cravings under graviditeten börjar ofta i slutet av den första trimestern för att sedan vara som mest påtagligt under den andra trimestern. I slutet av graviditeten minska ofta de cravings man tidigare upplevt. Perioden mellan vecka 10 till vecka 30 är således ett bra riktmärke för när man kan uppleva cravings.

Hur länge de varar eller om de över huvudtaget märks av är högst individuellt. Långt ifrån alla upplever cravings och för vissa varar de endast någon dag, medan de för andra håller i sig under hela graviditeten. 

Cravings tidigt i graviditeten

Även om cravings ofta börjar först i slutet av den första trimestern så händer det självklart att det kommer tidigare än så. En del berättar om upplevda cravings redan i samband med att de blev gravida. Redan tidigt i graviditeten sker det stora hormonförändringar i kroppen och det är därför inte omöjligt att din smak och din lukt ändras redan tidigt och skapar ett begär efter något som du tidigare inte varit sugen på. 

Gravid och sugen på salt

Salt toppar listan över de saker som många får cravings för. Saltlakrits är det exempelvis många som blir sugna på. Även annat salt godis och salta nötter och chips är vanligt. Saltgurka / inlagd gurka är också ett salt livsmedel som många blir sugna på under graviditeten. Kanske kan saltsuget hänga ihop med för natriumbrist i kroppen, men var försiktig. Stora mängder salt är inte bra för kroppen. 

Gravid och sugen på surt

Många blir under graviditeten sugna på sura smaker såsom apelsin, citron eller grapefrukt. Gröna äpple förekommer också på listan över saker som många får cravings efter. Kanske beror det på att surt tros kunna minska illamåendet under graviditeten. 

Gravid och sugen på sött

Söta saker som godis och choklad är också vanligt förekommande hos dem som upplever cravings. Godis, söta meloner, Oboy och läsk nämns ofta bland våra läsare. Som gravid är man ofta mer öppen för kroppens signaler och då även för hunger. Kanske kan det vara så att du nu tydligare känner av ett sug mellan måltiderna som du tidigare kunnat ignorera.  

Inga cravings gravid

Många gravida upplever att de inte får några cravings alls när de är gravida. Att inte uppleva några cravings är inget farligt och du behöver inte oroa dig. Det talas ofta om att cravings beror på att man blir sugen på saker som innehåller ämnen som man har brist på. Att inte ha cravings får många att tänka att kroppen missat att signalera något och oro för att man inte ska få i sig tillräckligt med näring kan uppstå. Det finns dock ingen forskning som styrker detta påstående och får du inga cravings så är det inget du behöver tänka på. 

Vanliga gravidcravings

Under graviditeten kan man blir sugen på i stort sett allt möjligt. Här listar vi vanliga saker som gravida säger att de fått cravings för:

Apelsin Jord
MjölkPommes
TomatVattenmelon
ChokladOstbågar
OliverSaltlakrits
BlomjordÄpple
IsbitarKiwi
ChipsLäsk
LakritsMurbruk
CitronMorötter
FruktOst
Rå lökFalukorv
TonfiskSalmiakpulver
TomaterKakor
KaviarGrapefrukt
GurkaTandkräm
ApelsinjuiceGlass
PotatisÄttiksgurka
SushiSaltgurka
PizzaInlagd gurka

Har du cravings för något som man inte bör äta, såsom tandkräm, blomjord eller cement så ska du absolut inte göra detta. Är du osäker så ska du alltid rådfråga din barnmorska.

Kan jag äta följande när jag är gravid? Mozzarella, Sushi eller Oliver.

Konstiga cravings 

Det talas ofta om cravings som är udda och utmärkande såsom att blivande mammor blivit sugna på att äta murbruk, blomjord, skolkrita, cement, disksvampar och disktrasor. Denna form av sug efter udda saker går även under benämningen Pica-syndrom. Detta är dock inget som är vanligt förekommande och få har träffat någon gravid som faktiskt upplevt detta. Eller?

Däremot är det många kvinnor som blir sugna på en kombination av livsmedel som de normalt sett inte gillat. Det talas om kombinationer såsom kokta ägg med rädisor, vitlöksrostade svampar doppade i senap, inlagd morot med ketchup och om picklade grönsaker med glass. 

Vad har du cravings för?

Läs även: Kan cravings avslöja barnets kön?

Ska man begränsa sina cravings? 

När man är gravid är det helt okej att ha cravings. Har du ett sug för nyttiga saker så är det bara positivt och du kan med gott samvete äta en hel del. Även med nyttiga saker såsom apelsin så ska du dock inte överdriva. Håll dig till några stycken om dagen och försök istället att äta en varierad kost. 

Har du cravings för onyttiga livsmedel, såsom godis, glas eller chocklad, så ska du försöka att inte ge efter för mycket för dina begär. För mycket socker kan ha flera negativa konsekvenser såsom en överdriven viktuppgång, högt blodtryck, tandproblem och det kan även öka risken för graviddiabetes.

Upplever du att det är jobbigt med dina cravings så har du här några tips på hur du kan hantera ohälsosamma cravings:

  • Ät regelbundet och nyttigt så att du undviker onödiga hungersvackor. 
  • Se till att du alltid har frukt och nötter hemma så att du kan äta ”nyttiga godsaker om du blir sugen på något mellan måltiderna.
  • Se till så att du sover ordentligt. Det finns studier som visar på att de som sover dåligt har en större tendens att äta onyttigt än de som sover bra. 
  • Välj mat med mycket fiber och med långsamma kolhydrater. På så sätt håller du dig mätt längre.

Barnmorskan om cravings

Lyssna på detta avsnittet av vår podcast och hör mer om cravings under graviditeten.  Med i studion har vi Barnmorska Louise Rabe från mottagningen Mama Mia.

Avslutande ord om cravings

Om cravings existerar på riktigt eller om det endast är en ursäkt för den som är gravid att få vräka i sig det man är sugen på råder det delade meningar om. Eller så är det återigen de där graviditetshormonerna som spökar och som gör att man blir sugen på att äta saker som man tidigare inte tyckt om. 

De som läst om cravings gravid läste även mer om hur cravings kan avslöja barnets kön och om illamående under graviditeten.

Källa: Orloff NC, et al. (2014). Pickles and ice cream! Food cravings in pregnancy: Hypotheses, preliminary evidence, and directions for future research. Frontiers in Psychology. March of Dimes. 2020. Eating healthy during pregnancyThe truth about food cravings, 2023.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravidmage bilder

Gravidmage – vecka för vecka

Gravidmage – bilder på gravidmagar, vecka för vecka, genom hela graviditeten. Undrar du om din mage är lagom stor? Titta in dessa bilder på andras gravidmagar så ser du hur olika stora alla är. Vi är även tacksamma om du vill skicka in en bild på din gravidmage.

Läs artikeln »
normalt gravid gravid normalt overvikt

Är det normalt att gå ner i vikt

Är det normalt för en överviktig kvinna att gå ner i vikt under graviditeten? Är det normalt att gå ner i vikt under graviditeten? Om man väger för mycket redan innan man blir gravid så är det helt normalt att viktuppgången blir något mindre när du är gravid.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.