fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läckage av fostervatten är inte normalt

Läckage av fostervatten ska inte inträffa förrän förlossningen närmar sig och det är dags för vattenavgång. Under graviditeten så är det dock vanligt att det läcker, frågan är vad det är.

När man är gravid kan det dock ibland känns som om det läcker ut vätska både här och där. Ibland kan det vara svårt att veta vad det är. Ungefär en tredjedel av fostervattnet är ersatt varje timme. Detta innebär att barnet inte blir ”torrt” bara för att det läcker ut fostervatten. Däremot finns det forskning som tyder på att det finns en ökad risk för infektion. Det finns dock forskning som även tyder på att det inte ökar risken.

Läs även: Fakta om fostervatten

Läcka fostervatten

I slutet av graviteten händer det att läckage av fostervatten uppstår. Det kan då sakta sippra ut, vilket ibland kan misstas för urinläckage. Är det fostervatten så brukar det ofta komma i skvättar när man är i rörelse.

Att små mängder sipprar ut när det snart är dags för förlossningen är inte farligt. Man ska annars inte läcka så om man gör det så ska man kontakta vården för rådgivning, vilket man alltid ska göra om man känner sig osäker. På förlossningsavdelningen kan man med hjälp av en liten sticka enkelt konstatera var vätskan kommer ifrån.

Många kvinnor får även vattenliknande flytning under graviditeten, vilka kan förväxlas med för tidig vattenavgång. Detta beror på en ökad genomblödning i livmoder, moderkaka och slida, vilket i sin tur leder till ökad cellnybildning och tunnare flytningar. Detta är en följd av att kroppen förbereder för förlossningen.

Fostervatten ska normalt vara klart till färgen eller något gult. Om du läcker fostervatten som har en liten grönaktig färg, så kan det tyda på att barnet inte mår bra och att det har bajsat i fostervattnet. Du bör då genast ringa till förlossningen och rådfråga.

Läs även: Vad händer när vattnet går?

Hur vet du om du läcker fostervatten?

Det är inte helt enkelt att särskilja de kroppsvätskor som kommer ur kroppen under en graviditet. Några saker skiljer sig dock åt. Om det är fostervatten så kan det kännas igen genom att:

  • det är luktfritt, det luktar inte äckligt
  • det fortsätter att läcka, ibland ihärdigt
  • din binda/trosskydd måste bytas ofta pga rikliga mängder vätska
  • du inte har någon kontroll över flödet, till skillnad från urin
  • vätskan är genomskinlig, något gult och kan ibland innehålla spår av blod
  • vätskan är grönaktig, vilket är ett tecken på att barnet bajsat i vattnet. Du ska då genast ringa förlossningen.

Du kan även uppleva lite kramp eller obehag, men många märker inte något förrän det kommer ett ständigt flöde.

Det är sannolikt inte fostervatten om:

  • det luktar urin
  • det är tjockt och lite geggigt (sannolikt är det flytningar)
  • det läcker plötsligt när du rör sig, barnet sparkar eller när du är väldigt kissnödig, men efter läckaget så upphör det
  • det är gult som urin.

Läs mer: Urinläckage under graviditeten

Vid vattenavgång

Om vattnet går, dvs om en stor mängd vatten rinner ut, så ska du alltid ringa förlossningen och rådfråga. Ofta vill de att du kommer in för en kontroll men det händer att de ber dig avvakta. Vattenavgång behöver inte innebär att allt vatten kommer på en gång (”allt” kommer inte ut), utan det kan mycket väl sippra ut. Att vattnet går kan vara en signal på att förlossningen är på gång, men det kan fortfarande dröja flera dagar. Läs mer om tecken på att förlossningen startat.

Mer om: Fostervatten

Barnmorskan om att läcka fostervatten

I detta avsnitt av vår podcast pratar vi om fostervatten och om det är vanligt att vattnet läcker ut i slutet av graviditeten. Vad händer egentligen när vattnet går? Kan barnet torka ut? Med i studion har vi Barnmorska Louise Rabe från mottagningen Mama Mia.

De som läst avsnittet om att läcka fostervatten läste även mer om fostervattenprovKUB-testtrippeltest eller om ultraljud.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
barnbeck

Barnbeck eller mekonium

Barnbeck är barnets första avföring. Bajset är ofta grönsvart hos ett nyfött barn. Barnbeck innehåller hudavlagringar och andra restprodukter som finns i barnets tarmar. Om barnbeck eller mekonium kommer ut i fostervattnet så kan det uppstå komplikationer.

Läs artikeln »
graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
gravid bilbälte

Bilbälte under graviditeten

Bilbälte när man är gravid. Ska man använda bilbälte under graviditeten? Även när du är gravid är det mest säkra för dig och ditt barn att använda bilens ordinarie bilbälte. Ett bilbälte som används på rätt sätt skyddar en gravid kvinna bäst enligt trafikverket.

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.