vattnet går

Vattnet går

Vattnet går normalt när förlossning är nära. Din bebis ligger nämligen inbäddad i fosterhinnan som i sin tur är fylld av skyddande fostervatten. Många undrar hur det känns när vattnet går samt hur mycket vatten det kommer när det går.

Vattnet går normalt när förlossning är nära. Din bebis ligger nämligen inbäddad i fosterhinnan som i sin tur är fylld av skyddande fostervatten. Denna spricker oftast när det är dags för förlossning och vattnet rinner ut. 

I denna artikel går vi igenom: 

  • Vattnet har gått
  • Hur känns det när vattnet går? 
  • Hur mycket vatten kommer det? 
  • Inga värkar och vattnet har gått
  • Hur öppen är man när vattnet har gått?
  • Hur vet man att vattnet har gått?
  • Tidig vattenavgång

Läs även: Fakta om fostervatten

Vattnet har gått

Vattnet går normalt när fosterhinnan blivit försvagad, då förlossningen är nära.  Hur mycket vatten som kommer beror på i vilken vecka man är samt en del andra faktorer. I genomsnitt är där runt 7-8 deciliter vatten i vecka 40. 

När vattnet går kan det vara bra att vara uppmärksam på vilken färg vattnet har. Fostervattnet ska normalt vara svagt gul, s.k. hö-färgat. Det kan också vara svagt rosa.

Vattnet också vara grönbrunt som kan innebära att din bebis har bajsat i vattnet. Ytterligare kan vattnet innehålla blod vilket gör vattnet rödaktigt och kan tyda på att något är fel. Inträffar något av detta så ska du genast kontakta förlossningen och berätta detta för sköterskan som svarar när du ringer in. 

Hur känns det när vattnet går

Hur det känns när vattnet går beror på om det kommer mycket eller lite vatten. För de flesta så sipprar vattnet ut och denna känsla beskrivs ofta som att det känns som när man kissar på sig. Kommer det en större mängd vatten är det mer som att det bara forsar ut. Vissa gravida beskriver det som att det ”knäpper till” innan vattnet går. 

Utöver det ovan beskrivna ”knäppet” så går det inte att känna att vattnet är på väg att gå. Du får således ingen förvarning, utan vattnet går när det går.

Läs även: Vad är hinnsvepning?

Hur mycket vatten kommer det när vattnet går? 

Ser du på film så kommer alltid vattnet ut på en gång och det brukar bli en stor pöl på golvet. Riktigt så fungerar det inte i verkligheten. Mängden vatten som kommer när vattnet går varierar stort och det kan komma allt ifrån en riklig mängd vatten till att det endast sipprar ut vatten. I vissa fall går inte vattnet alls. 

Hur mycket vatten det kommer när vattnet går beror på flera faktorer bland annat hur barnet ligger. Har barnets huvud fixerats så ligger barnet som en propp i förlossningskanalen. I detta fall så sipprar endast små mängder eller droppar vatten ut åt gången. Ett trosskydd för inkontinens kan då rekommenderas då det har en större upptagningsförmåga än en vanlig binda. 

Har barnet inte fixerats eller ligger så att det inte är något som blockerar förlossningskanalen så kommer det ofta större mängder åt gången.

Om du drabbas av en tidig vattenavgång (läs mer om detta nedan) så kommer det oftast rikligt med vatten som då är ljust och klart, eventuellt lite gulaktigt, i sådana mängder att du blir genomvåt nedtill. 

Inga värkar och vattnet har gått 

För de allra flesta så kommer värkarna först och sedan går vattnet. Det är dock inte helt ovanligt att vattnet i stället går innan värkarna. Hela 6-12% av alla gravida har inga värkar upp till en timme efter att vattnet har gått. Misstänker du eller vet du att ditt vatten gått så ta kontakt med förlossningsavdelningen en rådfråga.  

Har vattnet gått och ett till tre dygn passerar (beroende på om du är förstföderska eller omföderska) utan att värkarna sätter igång så sätts förlossningen ofta igång på konstgjord väg s.k. igångsättning. Att vattnet går / rinner stimulerar dock sammandragningar på ett naturligt sätt och ofta sätts värkarbetet igång i och med vattenavgången. 

Hur öppen är man när vattnet går?

Vattnet kan gå vid olika tillfällen. Ibland går det innan man öppnat sig och ibland går vattnet inte alls och man burkar sticka hål på hinnorna vid förlossningen. Om barnets föds utan att hinnan spruckit så kallas det för att barnet föds med segerhuva: Läs mer om segerhuva.

Hur vet man att vattnet har gått

Normalt vet du att vattnet har gått. Kommer allt på en gång så är mängden mer än dubbelt så stor än vad det normalt är när man kissar. Kommer det bara droppar eller om vattnet sipprar ut så är det lättare att ta fel på och det kan initialt förväxlas med urinläckage. Du kommer dock märka att det inte slutar att komma vatten över en längre period, vilket gör att du efter en stund blir klar över att det är vattnet som går. 

Jessica berättar

”När vi var inlagda på förlossningen och jag var öppen 3-4 centimeter avtog värkarbetet. Jag och min man bestämde oss för att gå ner till kafeterian för att ta något att äta. Jag gick i min vita morgonsärk och hade även en droppställning med dropp kopplat till mig. När vi stod i kön till kassan så kände jag något våt som rann längst med benen. Trots att jag hade en enorm sjukhusbinda så blev det en stor pöl på golvet. Vi fick snabbt kila upp på rummet igen”

Läs även: Hallonbladste – en huskur som sätter igång förlossningen.

Tidig vattenavgång

Tidig vattenavgång innebär att vattnet går tre veckor eller mer innan det är dags för förlossning. I ungefär tre procent av alla graviditeter sker en tidig vattenavgång, vilket orsakar cirka 30% av alla för tidiga födslar (Läs mer: Prematur födsel). Vid tidig vattenavgång läggs den gravida kvinnan in på förlossningsavdelningen och får stanna fram till förlossning. Kontakta omedelbart en förlossningsklinik om detta sker. 

Man vet inte alltid varför någon drabbas av en tidig vattenavgång. Man vet dock att rökning, vissa sexuellt överföringsbara sjukdomar eller tidigare tidig vattenavgång kan öka risken för att man drabbas. Även om du väntar mer än ett barn så kan risken för tidig vattenavgång öka. 

Det finns en del risker som är förknippade med tidig vattenavgång. Dessa är exempelvis en risk för att navelsträngen ska komma i kläm och stoppa blodtillförseln till din bebis, att bakterier kan nå livmodern samt att det kan orsaka en för tidig födsel. Det senare är extra riskfyllt ju tidigare i graviditeten som det sker. 

De som läst om att vattnet går läste även mer om teckningsblödning samt om andra tecken på att en förlossning är nära.

Fler artiklar för dig med familj

När på dygnet förlossning

Barn föds oftast på natten

Sett över dygnets alla timmar så föds flesta barn under tidig morgon. Forskning från University College London visar att den vanligaste tiden på dygnet då engelska barn föds är kl 04.00 på morgonen. Sannolikt är ganska stor att ditt barn föds utanför ordinarie arbetstid.

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
förlossning värkarnas längd

Hur långt mellan värkarna?

Mät tiden mellan värkarna och hur länge värkarna varar. Genom att veta hur ofta värkarna kommer så vet du hur nära förlossningen du är. Längden och varaktigheten på värkarna varierar beroende på i vilken etapp du är. 

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Förlossning

Förlossning

Förlossning – hur går en förlossning till och vad händer när man föder barn. Förlossningen är slutet på graviditeten men början på ett nytt liv. Inför, under och efter förlossningen så väcks många tankar hos er.

Läs artikeln »
Att föda ett dött barn

Att föda ett stilla barn

Hur överlever man själv ens barns död? Hur klarar kroppen av att föda ut ett barn som inte lever? Livet har efter Irmas död fått en helt annan betydelse. Vi bär nu en sorg, en saknad, en ilska men också så mycket kärlek och tacksamhet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.