Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse

En läsa olika personers förlossningsberättelse kan hjälpa dig att känna dig trygg inför förlossningen. Vi publicerar här läsares förlossningsberättelse samt förklarar hur man skriver en förlossningsberättelse. Vi vill även gärna publicera din förlossningsberättelse! 

Dela med dig av din förlossningsberättelse och läs andras

Vi vill gärna publicera din förlossningsberättelse! Har du nyligen fött barn? Vi vill gärna publicera din berättelse. Att läsa om andras förlossningsupplevelse är något som kan bidra med lugn och kunskap för den som har upplevelsen framför sig. En förlossning är alltid unik.

Visst känner vi kvinnor oss tryggare när vi har kontroll över en situation? Tyvärr är en förlossning en situation då vi omöjligt kan ha kontroll över allt som händer. Genom förberedelse kan vi dock känna oss mer trygga inför situationen.

Ett sätt att bli trygg kan vara att läsa andra kvinnors upplevelse av förlossningen. Vi vill därför gärna dela din förlossningsberättelse med så många som möjligt så att de kan känna sig tryggare. Skicka därför gärna in din förlossningsberättelse till oss här på Babyhjälp.se.

Skicka in den här eller maila den till info@babyhjalp.se

Läs andras förlossningsberättelse

Här har vi samlat några populära förlossningsberättelser. Skicka gärna in även din:

Längre ner kan du läsa mer om hur man skriver en förlossningsberättelse.

Måste man skriva ner en förlossningsberättelse?

Nej, det finns ingen som tvingar dig att skriva ner din erfarenhet. Många tycker dock att det är en befrielse att få skriva av sig, om sin upplevelse och sina känslor. Vissa ser det som en terapi och för vissa är det bara kul att ha för att minnas och läsas i framtiden.

Hur skriver man en förlossningsberättelse?

Det finns inget facit för hur en förlossningsberättelse ska skrivas. Ibland har man varit så inne i själva förlossningsarbetet så att man har minnesluckor från delar av förlossningen. En bra början innan man börjar skriva är att ta en titt i förlossningsjournalen – då brukar man minnas lite extra. Skriv även din förlossningsberättelse relativt snart efter förlossningen så att du har den färskt i minnet. Har din partner varit med på förlossningen så kan säkert partnern också hjälpa till att skapa en komplett bild över förloppet.

Vad ska en förlossningsberättelse innehålla?

Vad den ska innehålla är inte lättare att säg än hur man skriver den. Allt beror på vad du minns och hur du har upplevt olika delar av förlossningen. Tips på frågeställningar för att komma igång är:

  • När kände du av värkarna? Hur kändes det?
  • Hur visste du att det var dags?
  • Hur tog du/ni er till förlossningen? Vem följde med?
  • Hur var mottagandet/upplevelsen när du kom till förlossningen?
  • Hur öppen var du när du kom in? Fick du stanna?
  • Vad var första intrycket av förlossningen?
  • Hur reagerade partnern eller annan medföljare?
  • Fick du bedövning direkt? Hade du bestämt vilken typ i förväg?
  • Hur var förloppet? Hur fördrev du tiden?
  • Hur stöttade partnern dig? Var du arg/glad/stressad?
  • Hur fort/långsamt gick det?
  • Fick du bedövning vid flera tillfällen?
  • När gjorde det mest ont?
  • Gick någon inte som du tänkt dig?
  • Använde du dig av någon typ av verktyg för att lindra smärtan, typ profylax?
  • Gick något sönder? Fick du sys?
  • Hur kändes det när barnet var ute?
  • När du tänker tillbaka, hur känns det?
  • Önskar du att något var annorlunda?

Dela med dig av din förlossningsberättelse så publicerar vi den här.

Skicka in den via formuläret här eller maila den till info@babyhjalp.se.

Fler artiklar för dig med familj

kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
Färdknäppen

Färdknäppen

Färdknäppen är en gammal myt eller sanning om hur man genom samlag i slutet av graviditeten kan hjälpa till att sätta igång förlossningen. Enligt Färdknäppen är det mannens säd, som gör så att förlossningsvärkarna sätter igång. 

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
livmodern matt symfys fundus

Livmoderns mått under graviditeten

Livmoderns mått vecka för vecka. Livmodern mäts enligt något som kallas Symfys / Fundus måttet från mitten av graviditeten. Måttet på livmodern förkortas ofta SF. Följ normalvärdena i våra tabeller och kurver över livmoderns mått.

Läs artikeln »
efter förlossningen

Efter förlossningen

Nyfött barn – efter förlossningen. Efter förlossningen så förväntas ni kunna ta hond om ett barn. Att efter förlossningen ta hand om ett nyfött barn väcker många frågor och funderingar. Här hittar du fakta om livet efter förlossningen.

Läs artikeln »
förlossning värkarnas längd

Hur långt mellan värkarna?

Mät tiden mellan värkarna och hur länge värkarna varar. Genom att veta hur ofta värkarna kommer så vet du hur nära förlossningen du är. Längden och varaktigheten på värkarna varierar beroende på i vilken etapp du är. 

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
förlossningsbrev

Förlossningsbrev

Förlossningsbrev. Hur skriver du ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla. Använd vår mall för ditt förlossningsbrev så får du med den information som personalen på förlossningen efterfrågar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.