Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Förlossningsvärkar – värkarna som hjälper dig föda fram barnet

Förlossningsvärkar är de värkar som syftar till att trycka ut barnet ur livmodern. Förlossningsvärkar kommer regelbundet och blir starkare och mer långvariga efterhand. Känner du tre värkar på tio minuter så är det dags att ringa förlossningen.

När de förlossningsvärkarna sätter igång ska du ringa förlossningen för att ta reda på om du ska åka in. Många tror att värkarna börjar när vattnet går, men i verkligheten går vattnet inte alltid innan värkarna börjar. I själva verket kan det snarare vara tvärtom, att värkarna börjar innan vattnet går.

Vad är förlossningsvärkar?

Förlossningsvärkar är de värkar som ska hjälpa barnet ut genom förlossningskanalen. Detta sker genom att livmodern drar ihop sig och på så sätt trycker barnet nedåt.

Läs även: Hur känns sammandragningar?
Hur känns förvärkar?

Hur känns förlossningsvärkarna?

Förlossningsvärkar är nästan alltid förknippade med någon form av smärta. De kan dock variera mycket i intensitet och upplevs mycket olika av olika kvinnor. Smärtan börjar ofta i ryggen för att sprida sig framåt till nedre delen av livmodern och ibland ner i låren. Ofta känner man även smärta i magtrakten, i ljumskarna och i slidområdet.

Till skillnad från förvärkar så ökar förlossningsvärkarna hela tiden i styrka, längd och täthet. Förvärkar kan upphöra när du rör på dig eller när du reser dig upp. Är det förlossningsvärkar så tilltar värkarna när man är upprätt och rör på sig. Vid en förlossningsvärk så andas du ofta lite flåsigt.

”En förlossningsvärk är smärtsam, de återkommer regelbundet samt blir tätare och tätare. En förlossningsvärk går inte över om man byter position eller tar en dusch eller vilar.”

Tips! Använd vår värktimer för att mäta värkarnas frekvens.

När ska du åka till förlossningen?

När förlossningsvärkarna kommit igång innebär det att förlossningen är på ingång. Det kan dock dröja många timmar innan det är dags att föda barn. En vanlig rekommendation när du väntar ditt första barn är att om allt är normalt kan du stanna hemma tills värkarna varar i sextio sekunder och kommer 3-4 gånger inom tio minuter. Om du är omföderska gäller 2 gånger inom 10 minuter. Har vattnet gått eller om du känner dig osäker så ska du kontakta förlossningsavdelningen. Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Fördjupning: Dags att åka till förlossningen samt beräkna tiden mellan värkarna.

Om dina förlossningsvärkar inte kommer igång

Ofta så har du fått ett förlossningsdatum hos barnmorskan, men tyvärr så känner inte barnet till detta datum. Faktum är att barnet bestämmer när det är dags att komma ut, inte barnmorskans datum som bara är en riktlinje. Forskning har visat att graviditetens längd är genetisk bestämd och att det är något som barnet ärver från sina föräldrar.

Mer om: Graviditetssymptom

Många gravida undrar hur förlossningsvärkar känns. Dela gärna med dig av dina erfarenheter.

 

 

Källa förlossningsvärkar: 1177, libero.se, Gudrun Abascal – ”Att föda”, Danderyds sjukhus AB, niomånader.se, måbra.se.

De som läst avsnittet om förlossningsvärkar läste även mer i vår graviditetskalender, om sammandragningar under graviditeten och omförvärkar under graviditeten.

Fler artiklar för dig med familj

hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Läs artikeln »
kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
förlossningsbrev

Förlossningsbrev

Förlossningsbrev. Hur skriver du ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla. Använd vår mall för ditt förlossningsbrev så får du med den information som personalen på förlossningen efterfrågar.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
Segerhuva bild

Segerhuva

När ett barn föds så händer det att de föds med en så kallad segerhuva. Att få se en förlossning där barnet föds med segerhuva är ovanligt och det sägs bringa tur för barnet. När ett barn föds med denna huva så är det egentligen fosterhinnan som är hel. 

Läs artikeln »
Förlossning tvillingar

Förlossning vid tvillingar

En förlossning med tvillingar skiljer sig inte mycket från en förlossning där kvinnan endast väntar ett barn. Det som skiljer är att det är två barn som ska födas. En förlossning med tvillingar räknas dock som en riskförlossning.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.