Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Även om det finns artiklar som tyder på att nattljusolja kan hjälpa dig som är gravid genom att förkorta graviditetens längd samt genom att underlätta vid en förlossning så bör du vara försiktig. 

I denna artikel går vi igenom kunskapsläget kring nattljusolja för dig som är gravid. 

Vad är nattljusolja? 

Nattljusolja kommer från nattljusblomman (Oenothera biennis). Den är en omega 6 fettsyra (linolsyra och gammalinolensyra) som tros spela in i kroppens biologiska processer. Den framställs genom att frö från blomman pressas till olja. Nattljusolja heter på engelska primrose oil. 

Nattljusolja ska vara hög på E-vitamin samt prostaglandiner som sägs kunna mjuka upp livmodertappen och få den att mogna snabbare. Andra fördelar som nattljusolja ofta tillskrivs är smärtlindring, minskad klåda, lindring av PMS, behandling av eksem, sänker kolesterolhalten, minskar inflammationer och för sårvård. 

Ofta tar man nattljusolja i form av en kapsel, men den finns även att köpa som ren olja. Normalt sväljs denna kapsel men vid graviditet förs den även in vaginalt. 

Vilken effekt har användning av nattljusolja under graviditeten? 

Där finns en hel del studier som visar på att nattljusolja kan underlätta vid en förlossning. I vissa kulturer anses den naturlig och ren, och som ett alternativ till att sätt i gång förlossningar på medicinsk väg. 

I en del studier så avråds du som är gravid att ta nattljusolja under graviditeten, förlossning och vid amning. 

I många studier kan man inte se någon skillnad i graviditetens eller förlossningens längd. Där finns dock vissa studier som tyder på att de som äter nattljusolja inför förlossningen har en mognare cervix, vilket skulle kunna underlätta vid en förlossning. Exempelvis så såg man i en studie att kvinnor som använde kapslar med nattljusolja i högre utsträckning födde vaginalt.  

Det finns även studier som tyder på att nattljusolja eventuellt kan associeras med ökad risk för lång vattenavgång, värkstimulerande dropp och förlossning med sugklocka.

Förespråkarna för nattljusolja säger att oljan kan hjälpa kroppen att förbereda sig inför förlossningen och göra så att barnet lättare kan sjunka ner och fixera huvudet i bäckenet. Vi har dock inte hittat några studier som styrker detta.

Sammantaget så finns det dock inte tillräcklig evidens för att med säkerhet kunna säg att nattljusolja faktiskt kan korta ner eller underlätta vid förlossning. 

Läs även om: Hallonbladste eller om dadlar under graviditeten

Användning av nattljusolja om du är gravid

Det finns de som rekommenderar nattljusolja, även inom vården. Man ska dock vara medveten om riskerna. Dessa kan du läsa mer om längre ner i artikeln. 

För de som väljer att använda nattljusolja så kan man antingen använda kapsel eller ren olja. Läs på förpackningen vilka mängder som rekommenderas. Om man planerar att använda nattljusolja som gravid, så bör man börja i den senare delen av graviditeten runt vecka 37. 

När man är gravid så rekommenderas ofta även att nattljusolja (utöver att ätas) ska användas i underlivet från vecka 37. En kapsel förs i så fall in vaginalt på kvällen så att den av kroppens värme löses under natten. Olja i ren form smörjs som alternativ runt livmodertappen. 

Risker med nattljusolja

Det finns idag inga evidens för att nattljusolja fungerar genom att underlätta vid en förlossning. Tyvärr saknas det också dokumentation kring risker.

Svårigheten ligger i att avgöra hur foster och den gravida kvinnan påverkas och det svårt att med säkerhet säga vilka risker det finns vid användning av nattljusolja. Man vet helt enkelt inte vad som beror på nattljusolja eller vad som hade hänt ändå. 

Bland de mindre biverkningarna som rapporterats är att man får diarré samt drabbas av illamående. 

Om du tidigare haft en snabb eller kort förlossning samt om du har placenta previa så avråds du användning av nattljusolja p.g.a risken att för tidigt starta förlossningen (om det fungerar).

Läs även: Hinnsvepning

Sammanfattande råd

Vi rekommenderar aldrig att man under en graviditet eller vid amning äter tillskott som saknar tillräcklig evidens. Att använda eller äta nattljusolja när du är gravid sker på egen risk, även om risken sannolikt är liten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
midsommarmat gravid

Midsommarmat gravid

Klassisk midsommarmat påminner mycket om den mat vi äter vid många av de svenska högtiderna. Sill, gravad lax, ägg, prinskorv, jordgubbar och västerbottenpaj är vanliga inslag på midsommarbordet. 

Läs artikeln »
plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd. Här hittar du statistik och fakta om plötslig spädbarnsdöd. Vilken ålder är det vanligast med plötslig spädbarnsdöd? Hur många drabbas av plötslig spädbarnsdöd? Vad kan man göra för att minska risken för att mitt barn ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.