sill gravid strömming gravid

Sill gravid

När man är gravid går det dock bra att äta sill / strömming / matjessill som säljs i affären på burk, dvs inlagd sill. Färsk sill / strömming ska du dock vara lite försiktig med då sill / strömming från östersjön och bottniska viken kan innehålla dioxiner och PCB.

Kan man äta sill / strömming under graviditeten

Sill är ett av de livsmedel som vi i Sverige äter vid flera av våra högtider. Många undrar därför under sin graviditet om man kan äta sill när man är gravid. 

Fisk är bra mat som innehåller mycket D-vitamin och nyttiga omega-3 fetter. Därför är det bra att äta fisk ett par dagar i veckan när man är gravid. Variera gärna mellan olika sorters fisk. 

Färsk sill / strömming ska du dock vara lite försiktig med då sill / strömming från östersjön och bottniska viken kan innehålla dioxiner och PCB. Rekommendationen är enligt livsmedelsverket att man endast ska äta färsk sill / strömming 2-3 gånger per år om man planerar att bli gravid eller om man är gravid. 

Tänk på att fler fiskar ingår i listan över potentiellt giftiga fiskar och att rådet gäller alla fiskarna tillsammans. Har du exempelvis ätit ål tidigare i år, som också finns på samma lista, så bör du endast äta sill / strömming 1-2 gånger. Andra fiskar på listan är vildfrågad lax, öring, sik och röding. 

När man är gravid går det dock bra att äta sill som säljs i affären på burk, dvs inlagd sill. Denna sill är gjord på fisk från västerhavet eller ishavet och i sill från dessa hav är miljögifterna mycket låga. Vill man själv göra inlagd sill så går det oftast också bra då den sill man köper i butik för att använda till hemmagjord inlagd sill normalt är fiskad i samma hav som de på burk. 

Läs även: Vad är bra kost och näring under graviditeten?

Kan jag äta matjessill när jag är gravid?

Så länge matjessillen är inlagd så går det bra att äta den. Matjessill i glasburk eller konservburk kommer oftast från norra ishavet och västkusten där fisken innehåller mycket låga halter av gifter. I burk är den dessutom konserverad.

Finns det listeria i sill / strömming

När man är gravid så pratas det mycket om listeria och det är inte konstigt att frågan om listeria finns även i sill dyker upp. Inläggningar med ättika, salt och socker används dock som konserveringsmetod för att bakterier såsom listeria inte ska växa. Det finns därför ingen risk för listeria om man äter inlagd sill. 

Läs mer: Var finns listeria

Undvik gifter i sill 

Om du vill bli gravid någon gång i livet eller om du är gravid så ska du undvika att få i dig höga halter av dioxiner och PCB. Detta är nämligen gifter som lagras i kroppen under hela livet. När man är gravid eller när man ammar så förs dessa ämnen över till barnet. 

Höga nivåer av dioxiner och PCB, som kan finnas i b.la. sill och strömming, ska du äta maximalt 2-3 gånger per år. Även om du ätit det som barn så kan det vara skadligt för fostret den dagen du blir gravid. Några av de negativa effekter som dessa gifter kan ha är försämrad spermiekvalité i vuxen ålder, det kan påverka nivåerna av sköldkörtelhormoner samt eventuell påverka hjärnans utveckling, immunförsvaret och orsaka cancer. 

Vad är skillnaden mellan sill och strömming? 

Sill och strömming är samma fiskart. Sill kallas den för av de som bor söder om Kalmar, medans den kallas för strömming norr om Kalmar. 

Sammanfattning

Sill och strömming är samma sak och det går bra att äta sill och matjessill på burk när du är gravid. Färsk sill eller strömming ska du däremot endast äte 2-3 gånger per år om du är gravid. På grund av risken så är verkar det i vår mening vara väldigt onödigt att chansa och äta färsk sill när man är gravid. Håll dig till inlagd sill / strömming / matjessill för att vara på den säkra sidan. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
Feber barn

Feber hos barn

Feber hos barn är vanligt, men när har barn feber? Vad är låg respektive hög feber hos ett barn och vilka signaler ska man hålla utkik efter? Varför får barn feber? Är det normalt att barn får feber så ofta? Vi ger dig tips och råd när ditt barn har feber.

Läs artikeln »

Hälsokontroll med fertilitetsprofil

Genom att genomgå en fertilitetsprofil kan par få en bättre förståelse för deras reproduktiva hälsa och identifiera eventuella problem som kan påverka deras förmåga att bli gravid. Om det upptäcks några problem, kan läkaren rekommendera behandlingar eller andra åtgärder för att hjälpa paret att bli gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.