sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Vändningsförsök – så går det till vid sätesbjudning eller tvärläge

Om barnet ligger i sätesbjudning eller i tvärläge i slutet av graviditeten så gör man ett eller ett par försök att vända barnet. Dessa vändningsförsök görs med fördel runt den 36e-37e graviditetsveckan. Ju tidigare läkaren gör försöket, desto lättare går det.

I drygt femtio procent av alla vändningsförsök så lyckan man att få barnet att vända sig, så att det lägger sig med huvudet nedåt. Att föda ett barn som ligger i sätesbjudning vill man gärna undvika, då det är förknippat med en del risker. Komplikationer vid vändningsförsök förekommer ytterst sällan.

Ett vändningsförsök är en beprövad metod vilken innebär att en läkare med hjälp av sina händer, utanpå din mage, försöker vända barnet till huvudläge. Ett sådant vändningsförsök utförs på förlossningen.

Läs mer om: Sätesbjudning

Förberedelser inför ett vändningsförsök

Om en barnmorskan bekräftar eller misstänker att barnet ligger i sätesbjudning så får du en tid för att genomföra ett vändningsförsök. Detta genomförs i regel av läkare på förlossningsavdelningen.

Inför vändningsförsöket rekommenderas du att inte äta och dricka på minst åtta timmar innan ditt besök. Orsaken är helt och hållet säkerhetsmässig, om man mot förmodan skulle behöva genomföra ett kejsarsnitt.

Väl inne på förlossningen så körs en CTG-kurva, en registrering av barnets hjärtslag, under tretti minuter för att kontrollera att barnet mår bra. En läkare känner även på magen för att fastställa så att barnet fortfarande ligger i sätesbjudning. Läkaren kontrollerar sedan med ultraljud och beslutar sedan i samråd med de blivande föräldrarna om ett vändningsförsök ska genomföras.

Vid beslut om att genomföra ett vändningsförsök så får den blivande mamman en injektion med ett läkemedel (vanligtvis Bricanyl) som ska göra så att livmodern slappnar av och blir mer samarbetsvillig. Injektionen ges genom en venkateter i handen eller armen och tar ungefär fem minuter att ge. En biverkning kan vara att man får hjärtklappning och att man kan känna sig darrig, men detta är helt ofarligt.

Hur gör man ett vändningsförsök? 

När det väl är dags för vändningsförsöket så får du ligga på rygg på en brits där huvudänden lutar lite nedåt. Du får ligga med lätt uppdragna knän medan läkaren greppar om barnets stjärt och för den uppåt och ut åt sidan.

Genom att på detta vis göra det ”obekvämt” för barnet, gör de flesta barn nu en ”framlänges kullerbytta” om de ligger i sätesbjudning. Barnet ska följa med runt ganska lätt utan att du får ont, men det kan kännas obehagligt under en kort stund.

Barnets hjärtslag kontrolleras under tiden och efter vändningsförsöket. Skulle det göra ont så avbryts försöket med en gång. Normalt tar vändningsförsöket bara några minuter. Normalt ber läkaren dig att vara uppe och gå ett tag direkt efter vändningen, för att sedan kontrollera så att barnets huvud ligger kvar nedåt.

Du bör sedan, under de närmaste timmarna efter vändningen, vara uppe och gå så mycket som möjligt. Detta då det underlättar för barnets huvud att tränga ned i bäckeningången. Den gravida kvinnan mår normalt sett bra efteråt, men hon kan vara lite öm i magmusklerna.

Hela besöket tar vanligtvis upp till två timmar och det är självklart okej att ta med sin partner. Efter ett lyckat vändningsförsök så fortsätter besöken på barnmorskemottagningen precis som vanligt. Det är ovanligt att barnet vänder sig fel igen efter en vändning.

Vändningsförsök vid tvärläge

Tvärläge är ganska ovanligt och det är betydligt vanligare med sätesbjudning. Orsaken till tvärläge är ofta att moderkakan sitter så att barnets huvud hindras från att lägga sig nedåt. Livmoderns nedersta del tänjs dock ut i slutet av graviditeten och det blir då lättare för barnet att vända sig. Det är väldigt få fall då barn ligger kvar i tvärläge när det är dags att föda. Vändning vid tvärläge görs på samma sätt som ovan men man börjar längre ner på magen.

Om vändningsförsöket inte lyckas

Om läkaren inte lyckas att få barnet att vända sig så inleds en diskussion om hur förlossningen ska gå till. Vid ungefär hälften av alla försök så vänder sig barnet inte. Ibland utför man ytterligare ett vändningsförsök. Om barnet ligger kvar i sätesbjudning eller i tvärläge kan läkaren ibland rekommendera kejsarsnitt.

Mer om: Kejsarsnitt

De kvinnor som önskar föda vaginalt får göra en bäckenmätning på röntgen för att se om det finns goda bäckenmått, vilket är en förutsättning. För att man ska kunna föda vaginalt så måste följande kriterier uppfyllas.

  • Barnet beräknas väga mellan 2-4 kilo.
  • Den gravida kvinnans bäckenet är tillräckligt stort.
  • Ingen igångsättning ska krävas utan förlossningen ska starta av sig själv.
  • Det ska finnas gott om fostervatten.
  • Man tar även hänsyn till om du fött barn tidigare.

Annars planeras ett kejsarsnitt till ca 1 v innan beräknat förlossningsdatum. Du har dock rätt att vara med och påverka beslutet, så innan försöket att vända barnet så bör du fundera igenom dina önskemål.

Läs även: Kontrollera nervsystemet för en smärtfri förlossning

Vändningsförsök och risker

Att försöka vända barnet är normalt inte farligt. Ibland händer det dock att barnet mår dåligt efter ett vändningsförsök men detta är mycket ovanligt. Om någon sådant skulle inträffa så kan du behöver föda direkt genom kejsarsnitt, men detta är vårdpersonalen väl förberedda på. Här kan du läsa mer om kejsarsnitt.

Det finns också fall då läkaren inte tycker att barnet bör vändas. Orsaken till detta kan vara att barnet är så litet att det misstänks att det inte växer som det ska. Bedömningen att inte genomföra ett vändningsförsök kan också vara att det finns för lite fostervatten eller att livmodern har en avvikande form.

Läs även: Att vara höggravid

Naturliga vändningstekniker

Dessa vändningstekniker har ingen som helst forskning som intygar att det fungerar, men det har fungerat för vissa blivande mammor. Kanske kan de få barnet att vända sig.

Rumpan i luften – Stå på knä på golvet med rumpan i luften och huvud, axlar och bröstkorg plant mot golvet. Målet är att tippa ditt barn tillbaka och upp i bäckenet, för att ge barnet mer utrymme att vända sig. Låt inte låren trycka mot magen och håll knäna på höft-långt avstånd ifrån varandra. Stå i denna position i ca 15 minuter åt gånger, vid ett par tillfällen om dagen.

Ligg på rygg med höjda höfter – Lägg dig ner på rygg och se till så att höften är något förhöjd (i en typisk sätesbjudnings lutning). Placera en kudde under höften och ha böjda knän. Upprepa upp till tre gånger om dagen i tio minuter åt gången. Försök att göra detta när du har en relativt tom mage och när barnet är aktivt.

Akupunktur (Moxa) – Detta är en form av traditionell kinesisk medicin som används för att försöka vända barn som ligger i sätesbjudning. I denna teknik använder man en ”moxapinne”, som ser ut som en stor cigarr, för att trycka på kroppens akupunkturpunkter. En sådan punkt vid sätesbjudning är mellan tårna. Det sägs att trycket ska få ditt barn att vända sig.

Mer om: Sätesbjudning

De som läst avsnittet om vändningsförsök läste även om smärtlindring under förlossningen, mer om hur en förlossning går till och om partners stöd under förlossningen.

Källa vändningsförsök vid sätesbjudning: 1177, whattoexpect.com, en.wikipedia.org, 9manader.nu, William’s Obstetrics Twenty-Second Ed. news-medical.net samt information från barnmorskor

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

D-droppar och D-vitamin till barn

D droppar

D-droppar skall ges till barn upp till 2 år. Vet du varför man ger d-droppar till bebisar? Visste du att det tidigare hette AD-droppar? Om du missar en dag med dropparna så bör du inte ge en större dos i efterhand. Allt om d droppar och vitamin D.

Läs artikeln »
barn pojke langd

Längdkurva pojkar 0-12 månader

Längdkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en pojke när han föds och hur växer han fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa pojkar vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
kolik

Kolik – spädbarnskolik

Kolik, magont och magknip hos spädbarn är något som ofta blandas ihop. Läs om vad kolik är, hur det lindras och vilka symptom som barn drabbas av vid spädbarnskolik. Ofta säger folk missvisande att det är kolik fast att det bara är vanligt magknip. Oavsett om det är kolik eller inte kan det dock vara förödande för familjelivet.

Läs artikeln »
dadlar gravid

Dadlar gravid

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Dadlar är dessutom nyttiga och enligt en del studier så tyder det på att de kan göra förlossningen lättare.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Läs artikeln »
feberkramper

Feberkramper hos barn

När barn får feberkramper så bör du lägga barnet på sidan. Normalt varar feberkramper bara i någon minut. Varför drabbas barn av feberkramper? Vad kan man göra åt feberkramper?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.