Mjölktänder

Mjölktänder

Varför heter det egentligen mjölktänder och när får respektive tappar barn mjölktänder? Totalt sätt har barn 20 mjölktänder och den mjölktand de tappar först är den i den nedre framkäken. 

Mjölktänder barn – fakta och tips

Mjölktänderna kommer redan när barnet är 6-12 månader för att sedan tappas när barnet är 5-7 år gammalt. För tändernas utveckling behövs framför allt proteiner, mineraler (kalcium, fosfor och magnesium) och D-vitamin, C-vitamin och A-vitamin. Har barnet brist på dessa ämnen så kan det leda till störningar i tandbildningen.

Vad är en mjölktand?

Människan har två uppsättningar tänder och mjölktänderna är de första tänderna som vi får redan som bebisar. Dessa tänder är anpassade för barnets mindre mun. Ofta är dessa tänder tunnare än de permanenta tänderna och extra känsliga för karies. Det är därför viktigt att börja med tandborstningen redan när de första tänderna blir synliga. Läs mer om hur du borstar tänderna på barn.

Varför heter det mjölktänder?

Man vet inte säkert varför det heter just mjölktänder men troligen beror det på att tänderna kommer under den period då barnet ammar (dricker mjölk) eller för att de är vitare i färgen än de permanenta tänderna.

Hur många mjölktänder har man?

De första mjölktänderna kommer framtill i barnets mun. Vid ungefär tre års ålder brukar alla mjölktänder ha kommit fram. Totalt har man 20 stycken mjölktänder som alla ska bytas ut under en så kallad tandväxling. Denna är färdig ungefär i 13-års ålder.

I vår artikel om barns tänder kan du läsa om den exakta ordning som tänderna kommer i.

Det händer att personer saknar anlag för vuxentänder och då blir mjölktänderna inte lösa. De tappas således inte i den normala åldern då tandväxlingen sker. Man kan sakna anlag både för en eller flera tänder vilket är fallet hos strax under 10 procent av alla barn.

Saknas anlag så kan mjölktänderna mycket väl sitta kvar hela livet. Om man tappar en mjölktand och anlag för den permanenta tanden saknas så kan man idag hitta lösningar med olika typer av implantat eller påbyggnader.

Läs mer om: barns utveckling

Mjölktänder och deras utseende

Mjölktänder kan se ut på olika sätt. De kan bilda en perfekt tandrad, men de kan också sitta glest, snett och ojämnt. Att man som barn har mjölktänder som ser annorlunda ut är vanligt och de rättar i regel till sig med tiden som käkarna utvecklas. Det är också så att ju fler tänder man har desto rätare kommer tänderna att bli. Gluggar försvinner också med tiden så hörntänderna över tid trycker på bakifrån så att framtänderna trycks ihop. En tandställning sätts endast in när samtliga mjölktänder är tappade.

Läs även: Tips vid tandborstning

När tappar man mjölktänder?

Över tid så tappar man alla sina mjölktänder. De första mjölktänderna brukar börja lossna när barnet är i sexårsåldern. Oftast börjar det med framtänderna i underkäken och sedan i överkäken. När mjölktänderna lossnar så löses rötterna upp allt eftersom de nya permanenta tänderna bildas. Till slut har mjölktänderna inget fäste och då går det att vicka loss dem. Det är bra att vicka och vrida den lösa tanden då en mjölktand som envist håller sig kvar kan skada den underliggande permanenta tanden.

Under en period har man både mjölktänder och permanenta tänder, vilket kallas för växelbett. När man är runt 13 år brukar man ha fått alla permanenta tänder, vilket totalt sett är 28 tänder. De flesta får sedan också de fyra tänder som kallas visdomständerna, som sitter allra längst bak i både över och underkäken.

Skadad mjölktand eller hål i mjölktänderna

Om en eller flera av barnets mjölktänder skadas eller om man tappar en bit av en tand så kan man bygga på tanden med komposit. Tanden ser då hel ut igen och håller en längre tid. Får man hål i en mjölktand så går den att laga precis som en permanent tand. Om tanden är infekterad kan man istället behöva dra ut mjölktanden för att minska risken för att den underliggande permanenta tanden ska skadas.

1177, Folktandvården, BVC, distrikttandvården.

De som läste om mjölktänder läste även mer om barns tänder och om tandborstning på barn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

prematur neonatalavdelning

Neonatalavdelning

Neonatalavdelningen vårdar prematura barn. I denna artikel går vi igenom allt som rör en neonatalavdelning, allt om NIDCAP-metoden, Kängurumetoden och mycket mer.

Läs artikeln »
matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
Feber barn

Feber hos barn

Feber hos barn är vanligt, men när har barn feber? Vad är låg respektive hög feber hos ett barn och vilka signaler ska man hålla utkik efter? Varför får barn feber? Är det normalt att barn får feber så ofta? Vi ger dig tips och råd när ditt barn har feber.

Läs artikeln »
träna med barn

Träna med barn

Det kan vara svårt att hitta tid till träning som mamma, det lilla barnet tar mycket av din tid. Ett bra sätt att hitta tid är att träna tillsammans med barnet. Förutom att det är effektivt för dig är det också roligt för ditt barn!

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.