Mjölktänder

Mjölktänder

Varför heter det egentligen mjölktänder och när får respektive tappar barn mjölktänder? Totalt sätt har barn 20 mjölktänder och den mjölktand de tappar först är den i den nedre framkäken. 

Mjölktänder barn – fakta och tips

Mjölktänderna kommer redan när barnet är 6-12 månader för att sedan tappas när barnet är 5-7 år gammalt. För tändernas utveckling behövs framför allt proteiner, mineraler (kalcium, fosfor och magnesium) och D-vitamin, C-vitamin och A-vitamin. Har barnet brist på dessa ämnen så kan det leda till störningar i tandbildningen.

Vad är en mjölktand?

Människan har två uppsättningar tänder och mjölktänderna är de första tänderna som vi får redan som bebisar. Dessa tänder är anpassade för barnets mindre mun. Ofta är dessa tänder tunnare än de permanenta tänderna och extra känsliga för karies. Det är därför viktigt att börja med tandborstningen redan när de första tänderna blir synliga. Läs mer om hur du borstar tänderna på barn.

Varför heter det mjölktänder?

Man vet inte säkert varför det heter just mjölktänder men troligen beror det på att tänderna kommer under den period då barnet ammar (dricker mjölk) eller för att de är vitare i färgen än de permanenta tänderna.

Hur många mjölktänder har man?

De första mjölktänderna kommer framtill i barnets mun. Vid ungefär tre års ålder brukar alla mjölktänder ha kommit fram. Totalt har man 20 stycken mjölktänder som alla ska bytas ut under en så kallad tandväxling. Denna är färdig ungefär i 13-års ålder.

I vår artikel om barns tänder kan du läsa om den exakta ordning som tänderna kommer i.

Det händer att personer saknar anlag för vuxentänder och då blir mjölktänderna inte lösa. De tappas således inte i den normala åldern då tandväxlingen sker. Man kan sakna anlag både för en eller flera tänder vilket är fallet hos strax under 10 procent av alla barn.

Saknas anlag så kan mjölktänderna mycket väl sitta kvar hela livet. Om man tappar en mjölktand och anlag för den permanenta tanden saknas så kan man idag hitta lösningar med olika typer av implantat eller påbyggnader.

Läs mer om: barns utveckling

Mjölktänder och deras utseende

Mjölktänder kan se ut på olika sätt. De kan bilda en perfekt tandrad, men de kan också sitta glest, snett och ojämnt. Att man som barn har mjölktänder som ser annorlunda ut är vanligt och de rättar i regel till sig med tiden som käkarna utvecklas. Det är också så att ju fler tänder man har desto rätare kommer tänderna att bli. Gluggar försvinner också med tiden så hörntänderna över tid trycker på bakifrån så att framtänderna trycks ihop. En tandställning sätts endast in när samtliga mjölktänder är tappade.

Läs även: Tips vid tandborstning

När tappar man mjölktänder?

Över tid så tappar man alla sina mjölktänder. De första mjölktänderna brukar börja lossna när barnet är i sexårsåldern. Oftast börjar det med framtänderna i underkäken och sedan i överkäken. När mjölktänderna lossnar så löses rötterna upp allt eftersom de nya permanenta tänderna bildas. Till slut har mjölktänderna inget fäste och då går det att vicka loss dem. Det är bra att vicka och vrida den lösa tanden då en mjölktand som envist håller sig kvar kan skada den underliggande permanenta tanden.

Under en period har man både mjölktänder och permanenta tänder, vilket kallas för växelbett. När man är runt 13 år brukar man ha fått alla permanenta tänder, vilket totalt sett är 28 tänder. De flesta får sedan också de fyra tänder som kallas visdomständerna, som sitter allra längst bak i både över och underkäken.

Skadad mjölktand eller hål i mjölktänderna

Om en eller flera av barnets mjölktänder skadas eller om man tappar en bit av en tand så kan man bygga på tanden med komposit. Tanden ser då hel ut igen och håller en längre tid. Får man hål i en mjölktand så går den att laga precis som en permanent tand. Om tanden är infekterad kan man istället behöva dra ut mjölktanden för att minska risken för att den underliggande permanenta tanden ska skadas.

1177, Folktandvården, BVC, distrikttandvården.

De som läste om mjölktänder läste även mer om barns tänder och om tandborstning på barn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
varfor ga upp vikt gravid

Viktuppgång under graviditeten

Vad är orsaken till att man går upp i vikt under graviditeten? Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Hur mycket väger livmodern? Hur mycket väger fostret? Hur mycket väger fostervattnet?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.