varfor ga upp vikt gravid

Viktuppgång under graviditeten

Vad är orsaken till att man går upp i vikt under graviditeten? Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Hur mycket väger livmodern? Hur mycket väger fostret? Hur mycket väger fostervattnet?

Varför går man upp i vikt när man är gravid?

När du är gravid så består dina gravidkilon av mer än bara fostrets vikt. Andra saker som bidrar till att du går upp i vikt är moderkakan, bröstvävnad, ökad blodmängd, fostervatten och mycket mer. Som gravid är det viktigt att du aldrig går på en strikt diet eller försöker banta. Är sunt och varierat samtidigt som du motionerar på en lagom nivå.

Hur mycket du går upp i vikt under graviditeten beror på en mängd olika faktorer. En normal viktökning för en svensk kvinna ligger runt 13 kilo, men ofta varierar den mellan 11-16 kilo.

Vanliga frågor om sin vikt under graviditeten är:

  • Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt under graviditeten?
  • Hur mycket väger livmodern?
  • Hur mycket väger fostret?
  • Hur mycket väger moderkakan?
  • Hur mycket väger fostervattnet?

Beräkna din förväntade viktuppgång under graviditeten

Vad orsakar din viktuppgång när du är gravid?

Mycket av den viktuppgång som du drar på dig under graviditeten är inte fett, utan andra saker som är relaterade till bebisen. Här har du en lista på hur viktfördelningen kan se ut om du gått upp 16 kilo:

  • Bebisen: 3,5 kg
  • Moderkakan: 0,9 – 1,4 kg
  • Fostervattenvätska: 0,9 – 1,4 kg
  • Bröstvävnad: 0,9 – 1,4 kg
  • Ökad blodmängd: 1,8 kg
  • Fettdepåer: 2,2 – 4,1 kg
  • Livmodertillväxt: 0,9 – 2,3 kg

Din vikt under graviditeten

Den ideala viktuppgången har du om du väger lagom mycket innan graviditeten och har en långsam uppgång medan du är gravid. Som gravid kan det ibland kännas som om kroppen gör lite som den vill. Varje kvinna är unik så vad som är normalt för just dig beror mycket på vilken vikt- och kroppsform du hade innan du blev gravid. Vikten kontrolleras ofta vid besök på MVC och om du känner dig osäker på din vikt så ska du inte tveka att fråga om råd.

Väger du för lite innan du är gravid, d.v.s om du är underviktig, så behöver du normalt gå upp mer i vikt under graviditeten än den som är överviktig. Vad som är en rimlig viktuppgång kan du räkna ut med BMI. Man brukar räkna att själva fostret, placentan och allt annat som har med graviditeten att göra, tillsammans väger runt 7-8 kilo (om du har en normal viktökning runt 13 kilo). Hur snabbt viktökningen sker varierar mycket. Vissa kvinnor ökar periodvis mycket för att nästa period inte öka någonting alls. Vissa ökar först efter vecka 20, o.s.v.

Viktuppgång i genomsnitt under graviditeten

Normalt delar man in graviditeten i tre delar, den första, andra och tredje trimestern.

  • Under fösta trimestern (de första 12 veckorna) är det rimligt att gå upp mellan 1-2 kilo.
  • Under den andra trimestern (mellan vecka 12-28) är det rimligt att gå upp cirka 2 kilo i månaden.
  • Under den tredje trimestern (mellan vecka 29-40) är det rimligt att gå upp mellan 1-3 kilo per månad.

Andra som läste om varför man går upp i vikt under graviditeten läste även mer om säker träning under graviditeten. samt om fostrets längd och vikt under graviditeten.

Vill du veta mer om viktuppgång under graviditeten? Lyssna då gärna på nedanstående avsnitt av Babyhjälp-podden där barnmorska Louise Rabe talar om ämnet.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
Mjölktänder

Mjölktänder

Varför heter det egentligen mjölktänder och när får respektive tappar barn mjölktänder? Totalt sätt har barn 20 mjölktänder och den mjölktand de tappar först är den i den nedre framkäken. 

Läs artikeln »
gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
RS virus barn

RS-virus barn

Hur smittar RS-virus nyfödda och spädbarn? Hur skyddar man sina barn mot RS virus? Vilka symptom har mina barn om de har smittats av RS-virus? Är RS-virus farligt för barn? I denna artikel lyfter vi vanliga frågor och svar om RS-virus hos barn, nyfödda och spädbarn.

Läs artikeln »
honung barn under ett år

Honung till barn

Honung är en produkt som du inte ska ge till barn under ett år. Orsaken är att det kan innehålla sporer av en bakterie som i det nyfödda barnet kan bilda ett gift. 

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.