gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

10 Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva – saker som kan gå fel

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation är dock liten, så du ska inte oroa dig i onödan.

Här har vi listat ett antal olika gravidkomplikation som kan inträffa under graviditeten. Du kan läsa mer genom att följa länken och få fördjupad information om vad som orsaker problemen, vem som löper störst risk, hur man känner igen symptomen samt hur man kan göra för att undvika dem.

Placenta previa

I början av graviditeten är det helt normalt att moderkakan ligger lågt placerad i livmodern. Under tiden då graviditeten fortskrider brukar moderkakan förflytta sig uppåt i livmodern. Om moderkakan fäster sig lågt riskerar den att blockera delar av, eller hela livmoderhalsen där det är tänkt att barnet ska passera igenom under förlossningen. Detta tillstånd kan orsaka kraftiga blödningar både före och under förlossningen.

Läs mer: Placenta previa

Listera

De som löper störst risk att drabbas av en listeriainfektion är gravida, äldre och personer som har någon sjukdom som sätter ned immunförsvaret.Barnet kan smittas via moderkakan om du får en listeriainfektion under din graviditet. Listeria kan passera över till ett ofött barn även utan att du märker av några symptom. Detta är dock mycket ovanligt. Enligt livsmedelsverket drabbas årligen mellan 1-5 kvinnor. Listeria är en bakterie som finns i mat.

Läs mer: Listeria

Havandeskapsförgiftning

Under graviditeten finns en risk att få högt blodtryck och protein i urinen, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. Oftast kommer besvären i slutet av graviditeten. De flesta får en lindrig form av havandeskapsförgiftning.Idag finns inga undersökningar eller laboratorieprover, som på ett tidigt stadium kan identifiera de kvinnor som löper en ökad risk för att utveckla havandeskapsförgiftning. Barnmorskan mäter vid rutinkontrollerna ditt blodtryck för att fånga upp de som är i riskgruppen så tidigt som möjligt.

Läs mer: Havandeskapsförgiftning

För lite fostervatten

Fostervatten skyddar ditt barn i magen, men ibland är nivåerna inte tillräckliga. Det är ovanligt att detta inträffar då fostervattnet hela tiden återbildas. För de gravida som drabbas av detta så inträffar det vanligen under den tredje trimestern. Orsaken till för lite fostervatten kan vara en felaktig utveckling av fosternjurarna eller att något gör så att urinen inte kan rinna ut ur fostrets urinblåsa. Oftast upptäcks detta vid rutinkontrollerna hos barnmorskan.

Läs mer: Fostervatten

Missfall

Missfall tillhör de komplikationer som tyvärr är mer vanligt än de andra som beskrivs här. Många graviditeter avbryts redan innan de är kända, vilket gör det svårt att veta exakt hur vanligt det är. Det nämns dock siffror på att runt 10-25% av alla kliniskt erkända graviditeter slutar i missfall.

Man säger att det är ett missfall om graviditeten avbryts spontant innan vecka 22 och därefter räknas det som fosterdöd.

Läs mer: Missfall

Endometrios

Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. Tillståndet finns hos cirka 30–40 % av kvinnorna som utreds för barnlöshet. Om du blir gravid fortlöper graviditeten som hos andra kvinnor. Det finns ingen ökad risk för missfall eller graviditet utanför livmodern.

Läs mer: Endometrios

Tidig födsel

Ibland händer det att värkarna startar för tidigt och livmodern öppnar sig redan innan den 38e graviditetsveckan. Detta innebär att du upplever prematura värkar och kanske är du en av de kvinnor som föder ett prematurt barn. Att man upplever prematura värkar betyder dock inte automatiskt att barnet kommer att födas för tidigt. Ungefär hälften av de som upplever dessa värkar föder barnet efter den 38e graviditetsveckan.

Läs mer: Prematur födsel

Utomkvedshavandeskap

Detta är även känt som ektopisk graviditet och det är en graviditetskomplikation där embryot får fäste utanför livmodern. Ofta märks detta genom buksmärta och blödningar. Ökad risk för att drabbas föreligger vid bäckeninflamation, ofta orsakad av klamydiainfektion, rökning och assisterad befruktning. Har du en gång drabbats så löper du sannolikt högre risk att drabbas igen.

Läs mer: Utomkvedshavandeskap

Graviditetsklåda

Under graviditeten är det många som upplever att det kliar frenetiskt på magen. Ungefär fem procent av alla gravida besväras av klåda när de är gravida. Orsaken till klådan är fysiologiska förändringar i huden. Torr hud och ökade spänningar är de vanligaste orsakerna. Man tror även att höga koncentrarationer av graviditetshormon kan bidra till klådan.

Läs mer: Graviditetsklåda

Graviddiabetes

Insulin är ett hormon som behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet. Kroppen behöver gradvis allt mer insulin under graviditeten. Finns det inte tillräckligt med insulin kan blodsockervärdet bli för högt och du kan då drabbas av graviditetsdiabetes. Efter förlossningen blir blodsockervärdena oftast normala igen.

Läs mer: Graviditetsdiabetes

Se gärna våra filmer för dig som är gravid. Fler artiklar om kost och hälsa hittar du längre ner.

Fler artiklar om kost och hälsa

vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
spermie graviditet

Spermie och graviditet

Spermie / sperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Hur länge lever spermier? Det är spermierna som ska försöka att befrukta ägget för att du ska bli gravid. Ibland pratar man om spermier men menar sädesvätskan.

Läs artikeln »
Amma

Amma – 21 tips när du ska amma

Amma är bra för både barn och mamma men det är inte alltid så lätt. Vi har tagit fram 21 amningstips som hjälper dig när du ska amma. Vårt allra bästa tips är att slappna av och att låta det ta tid. Att amma är något som ska vara mer än bara en matstund. 

Läs artikeln »
kan gravid äta sushi

Kan du som gravid äta sushi?

Kan man äta sushi när man är gravid? Sushi innehåller rå fisk och råa skaldjur vilket gör att viss sushi ska undvikas under graviditeten. Det går dock bra att äta sushi med lax, avokado, mm även när du är gravid.

Läs artikeln »
gravid symptomsvullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten. Lider du av svullna fötter, ben eller händer? Det är vanligt att man lider av svullnad under graviditeten. Svullnaden är dock lätt att lindra, bara man vet hur. Läs mer om svullna fötter, ben och händer under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
gravid hemorrojder

Hemorrojder under graviditeten

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.