gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

10 Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva – saker som kan gå fel

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation är dock liten, så du ska inte oroa dig i onödan.

Här har vi listat ett antal olika gravidkomplikation som kan inträffa under graviditeten. Du kan läsa mer genom att följa länken och få fördjupad information om vad som orsaker problemen, vem som löper störst risk, hur man känner igen symptomen samt hur man kan göra för att undvika dem.

Placenta previa

I början av graviditeten är det helt normalt att moderkakan ligger lågt placerad i livmodern. Under tiden då graviditeten fortskrider brukar moderkakan förflytta sig uppåt i livmodern. Om moderkakan fäster sig lågt riskerar den att blockera delar av, eller hela livmoderhalsen där det är tänkt att barnet ska passera igenom under förlossningen. Detta tillstånd kan orsaka kraftiga blödningar både före och under förlossningen.

Läs mer: Placenta previa

Listera

De som löper störst risk att drabbas av en listeriainfektion är gravida, äldre och personer som har någon sjukdom som sätter ned immunförsvaret.Barnet kan smittas via moderkakan om du får en listeriainfektion under din graviditet. Listeria kan passera över till ett ofött barn även utan att du märker av några symptom. Detta är dock mycket ovanligt. Enligt livsmedelsverket drabbas årligen mellan 1-5 kvinnor. Listeria är en bakterie som finns i mat.

Läs mer: Listeria

Havandeskapsförgiftning

Under graviditeten finns en risk att få högt blodtryck och protein i urinen, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. Oftast kommer besvären i slutet av graviditeten. De flesta får en lindrig form av havandeskapsförgiftning.Idag finns inga undersökningar eller laboratorieprover, som på ett tidigt stadium kan identifiera de kvinnor som löper en ökad risk för att utveckla havandeskapsförgiftning. Barnmorskan mäter vid rutinkontrollerna ditt blodtryck för att fånga upp de som är i riskgruppen så tidigt som möjligt.

Läs mer: Havandeskapsförgiftning

För lite fostervatten

Fostervatten skyddar ditt barn i magen, men ibland är nivåerna inte tillräckliga. Det är ovanligt att detta inträffar då fostervattnet hela tiden återbildas. För de gravida som drabbas av detta så inträffar det vanligen under den tredje trimestern. Orsaken till för lite fostervatten kan vara en felaktig utveckling av fosternjurarna eller att något gör så att urinen inte kan rinna ut ur fostrets urinblåsa. Oftast upptäcks detta vid rutinkontrollerna hos barnmorskan.

Läs mer: Fostervatten

Missfall

Missfall tillhör de komplikationer som tyvärr är mer vanligt än de andra som beskrivs här. Många graviditeter avbryts redan innan de är kända, vilket gör det svårt att veta exakt hur vanligt det är. Det nämns dock siffror på att runt 10-25% av alla kliniskt erkända graviditeter slutar i missfall.

Man säger att det är ett missfall om graviditeten avbryts spontant innan vecka 22 och därefter räknas det som fosterdöd.

Läs mer: Missfall

Endometrios

Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. Tillståndet finns hos cirka 30–40 % av kvinnorna som utreds för barnlöshet. Om du blir gravid fortlöper graviditeten som hos andra kvinnor. Det finns ingen ökad risk för missfall eller graviditet utanför livmodern.

Läs mer: Endometrios

Tidig födsel

Ibland händer det att värkarna startar för tidigt och livmodern öppnar sig redan innan den 38e graviditetsveckan. Detta innebär att du upplever prematura värkar och kanske är du en av de kvinnor som föder ett prematurt barn. Att man upplever prematura värkar betyder dock inte automatiskt att barnet kommer att födas för tidigt. Ungefär hälften av de som upplever dessa värkar föder barnet efter den 38e graviditetsveckan.

Läs mer: Prematur födsel

Utomkvedshavandeskap

Detta är även känt som ektopisk graviditet och det är en graviditetskomplikation där embryot får fäste utanför livmodern. Ofta märks detta genom buksmärta och blödningar. Ökad risk för att drabbas föreligger vid bäckeninflamation, ofta orsakad av klamydiainfektion, rökning och assisterad befruktning. Har du en gång drabbats så löper du sannolikt högre risk att drabbas igen.

Läs mer: Utomkvedshavandeskap

Graviditetsklåda

Under graviditeten är det många som upplever att det kliar frenetiskt på magen. Ungefär fem procent av alla gravida besväras av klåda när de är gravida. Orsaken till klådan är fysiologiska förändringar i huden. Torr hud och ökade spänningar är de vanligaste orsakerna. Man tror även att höga koncentrarationer av graviditetshormon kan bidra till klådan.

Läs mer: Graviditetsklåda

Graviddiabetes

Insulin är ett hormon som behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet. Kroppen behöver gradvis allt mer insulin under graviditeten. Finns det inte tillräckligt med insulin kan blodsockervärdet bli för högt och du kan då drabbas av graviditetsdiabetes. Efter förlossningen blir blodsockervärdena oftast normala igen.

Läs mer: Graviditetsdiabetes

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Läs artikeln »

Hälsokontroll med fertilitetsprofil

Genom att genomgå en fertilitetsprofil kan par få en bättre förståelse för deras reproduktiva hälsa och identifiera eventuella problem som kan påverka deras förmåga att bli gravid. Om det upptäcks några problem, kan läkaren rekommendera behandlingar eller andra åtgärder för att hjälpa paret att bli gravid.

Läs artikeln »
livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Åka karusell gravid

Åka karusell gravid

I denna artikel försöker vi reda ut de olika rekommendationer som finns kring att åka karusell när man är gravid. Vi har även kontrollerat vad de större nöjesparkerna rekommenderar.

Läs artikeln »
Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.