barnmat

Barnmat & Recept

Barnmat och recept för spädbarn och bebisar. Vilken barnmat ska barn äta? Hur lagar man egen barnmat? Recept på barnmat. Allt du behöver veta om smakportioner, gröt, välling och mycket mer.

Recept för att göra egen barnmat

Det finns många recept och bra tips på mat till små barn. Har du något bra tips eller recept så skicka gärna detta till oss.

Bananmos – Från 4 månader

Banan är milt vilket gör det till en favorit hos de flesta barn redan i tidig ålder.

Tillagning: Mosa en banan genom en sil och tillsätt gärna lite bröstmjölk eller ersättning för att barnet i början ska känna igen smaken. Se till att mosa bananen nära måltiden då bananmos har en tendens att mörkna väldigt fort.

Potatispuré – Från 4-6 månader

Barnet har vanligtvis vid 4-6 månaders ålder mognat tillräckligt för att vara reda att prova annan föda än bröstmjölk eller ersättning. Lätt att börja med är potatispuré,

Tillagning: Koka upp den skalade och tvättade potatisen i vatten tills den blir mjuk. Skär potatisen i mindre bitar, pressa den och tillsätt lite bröstmjölk, ersättning eller kokt vatten så att det blir till en lagom konsistens. Tillsätt gärna lite vegetabilisk olja.

Likadant kan du göra med exempelvis morot, palsternacka eller annan rotfrukt.

Gröt – Från 4-6 månader

Ur näringssynpunkt är det bäst att köpa pulvergröt som du hittar bland barnmaten i affären. Fördelen med denna gröt är att den innehåller, pga berikning, betydligt högre halter av de vitaminer och mineraler som barnet behöver.

Havregrynsgröt och Mannagrynsgröt kan du ge till ditt barn utan problem vid den här åldern.

Tillagning: Enligt förpackningen.

Läs även: Recept på barnmat för barn fr 6 månader

Andra som läst om barnmat och recept har även läst om kost till nyfödda barnsamt om kolik.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid symptomsvullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten. Lider du av svullna fötter, ben eller händer? Det är vanligt att man lider av svullnad under graviditeten. Svullnaden är dock lätt att lindra, bara man vet hur. Läs mer om svullna fötter, ben och händer under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.