Bröstmjölk

Bröstmjölk

Näringsmässigt är bröstmjölk det bästa en bebis kan äta. Den rinner till några dagar innan förlossningen. Bebisen ska äta regelbundet och det är viktigt att bebisen äter den mängd han eller hon behöver. Produktionen av bröstmjölk stimuleras av amningen. Den vanligaste frågan är hur näringsrik den är samt hur den smakar och luktar.

Vad innehåller bröstmjölk och hur mycket äter en bebis?

Under de första sex månaderna råder livsmedelsverket nyblivna mammor att, om möjligt, ge enbart bröstmjölk till bebisen för att sedan börja komplettera med annan mat. Bröstmjölk bör vara en del av bebisens kost det under det första levnadsåret då det ger skydd mot infektioner, är hygieniskt förpackat, alltid färdiglagat och perfekt sammansatt. Bröstmjölk är dessutom alltid rätt temperatur, finns alltid där du är och det är dessutom billigt.

I denna artikel kommer vi att svara på bland annat nedanstående frågor:

  • När och hur bildas bröstmjölk och hur stimuleras den.
  • Hur mycket bröstmjölk äter en bebis?
  • Vad innehåller bröstmjölk?
  • När är bröstmjölk fetast?
  • Hur ser bröstmjölk ut?
  • När försvinner / sinar bröstmjölken?
  • Är bröstmjölk laktosfritt och veganskt?

Hur bildas bröstmjölk och när får man bröstmjölk?

Bröstmjölk påbörjar att produceras i körtelvävnaden under graviditetens sista dagar. Själva produktionen sker sedan i bröstens körtelgångar under inverkan av hormonet prolaktin. Bröstkörteln innehåller 15-20 mjölkkörtlar med småblåsor (alveoler) som drar ihop sig vid mjölktömning. Bröstens storlek har ingen betydelse för förmågan att producera bröstmjölk.

Den första mjölken kallas för råmjölk, vilken är extra rik på antikroppar, protein, järn, natrium, kalcium, fettlösliga vitaminer och mineralämnen. Det är bra om barnet kan få i sig denna tidiga bröstmjölk redan kort efter förlossningen. Ungefär tre till fyra veckor efter förlossningen når bröstmjölken sin fulla mognad. Mjölken mellan råmjölk och mogen bröstmjölk kallas för övergångsmjölk.

Bröstmjölkens sammansättning och mängd anpassas efter barnets behov och varierar både under amningstillfället och under amningsperioden. Allt den ammande kvinnan äter förs över i bröstmjölken, vilket också påverkar bröstmjölkens smak.

Läs även: Allt om amning samt om att förvara, värma och frysa bröstmjölk.

Vad innehåller bröstmjölk?

Mogen bröstmjölk innehåller högre halter av fett och laktos samt betydligt lägre halter av protein och därmed immunglobuliner. Det är koncentrationen av immunglobuliner som ger barnet ett betydande skydd i form av ett stärkt immunförsvar under hela amningstiden. Bröstmjölk innehåller allt en nyfödd bebis behöver – förutom D-vitamin som i Sverige normalt ges som tillskott till barn under de två första levnadsåren.

Bröstmjölkens proteiner består av kasein och vassleprotein. Mängden vassleproteiner sjunker långsamt med tiden. Bröstmjölken innehåller även andra proteiner och också enzymer, hormoner och tillväxtfaktorer.

Den viktigaste kolhydraten i bröstmjölk är laktos, vilken motsvarar en tredjedel av energin i mogen bröstmjölk. I bröstmjölk finns även oligosackarider, som hjälper till att göra barnets avföring mjukt och som dessutom förhindrar att vissa bakterier tar sig igenom slemhinnan i svalg och mag-tarmkanalen.

Det som varierar mest i bröstmjölken över tid är fetthalten. När bröstmjölken blir mer mogen, så innehåller den allt mer fett. Bröstmjölkens fettsammansättning påverkas också av fettsammansättningen i den ammande mammans kost.

Läs mer: Kost medans du ammar.

Bröstmjölk innehåller även olika fetthalt under själva amningen. Mjölken som kommer först är tunnare och släcker barnets törst. Mjölken som kommer senare är fetare och mer mättande. Detta gör det väldigt viktigt att man låter barnet suga klart och själv släppa taget om bröstet när barnets behov är tillfredsställt.

Lästips! Om bröstet inte töms på bröstmjölk så kan den ammande kvinnan drabbas av mjölkstockning. Läs om hur du lindrar och förhindrar mjölkstockning.

Hur stimuleras bröstproduktionen?

Det som stimulerar produktionen av bröstmjölk är amningen. Ju mer du låter barnet amma ju mer bröstmjölk produceras. Nybildningen är som allra högst när bröstet är tomt. Om du vill stimulera bröstproduktionen är det därför viktigt att du tömmer brösten ordentligt (i realiteten töms aldrig brösten helt och hållet, utan detta är bara ett uttryck). Detta kan du exempelvis göra genom att erbjuda barnet bröstet oftare än tidigare. Du kan även testa att växla bröst fram och tillbaka, dvs erbjuda det andra bröstet när barnet är nöjt, och sedan samma sak när barnet är färdigt med det andra bröstet. Ytterligare ett sätt att stimulera en ökad bröstmängd är att pumpa ut bröstet lite extra precis efter att du ammat. Denna mjölk kan du gärna spara och förvara i frysen för framtida behov (läs mer om att spara och frysa bröstmjölk).

Hur mycket bröstmjölk äter en bebis?

Hur många ml äter en bebis är en vanlig fråga. Det viktigaste är att låta barnet amma så länge han eller hon vill så att din bebis blir mätt. En nyfödd bebis som är mätt slutar suga aktivt. Det genomsnittliga intaget vid amning av en nyfödd bebis är ungefär 2-10 ml per tillfälle under de första 24 timmarna. Under det kommande dygnet ökar detta till 5-15 ml per amningstillfälle. Runt dygn tre ammar din bebis cirka 15-30 ml per tillfälle.

Om du erbjuder bröstmjölk på flaska så bör du förbereda en större mängd än vad barnet kanske äter. Detta för att säkerställa att bebisen får äta så mycket som han eller hon vill. Ett riktmärke på mängd att erbjuda en nyfödd bebis som är några dagar gammal är 60 ml om bebisen väger runt 3 kg, 75 ml om bebisen väger 4 kg och 100 ml om bebisen väger runt 5 kg. Detta är den mängd du bör erbjuda bebisen – det är dock inte säkert att barnet äter upp allt. Om barnet inte äter upp allt så ska du kassera det som blir över.

Längst ner på sidan kan du läsa: Snabba fakta om bröstmjölk

Mått och vikter

Hur mycket väger Bröstmjölk?
Mått Vikt (g)
1 dl = 100 ml 100 g
1 msk = 15 ml = 3 tsk 15 g
1 tsk = 5 ml = 5 krm 5 g
1 krm = 1 ml 1 g

Donera / sälja bröstmjölk

Många sjukhus har brist på bröstmjölk och vill gärna köpa bröstmjölk om du är villig att donera. Detta är en viktig handling som kan bli räddningen för sjuka och/eller prematura barn som inte klarar av modersmjölksersättning.

Snabba svar om bröstmjölk

Här svarar vi kort på vanliga frågor om bröstmjölk:

Hur smakar bröstmjölk?

Bröstmjölkens smak varierar beroende på vad den ammande kvinnan äter. Smaken varierar därför från dag till dag, men den är alltid sötaktig i smaken. Viss forskning tyder på att den mat den ammande kvinnan äter även sätter sina spår i barnets framtida smakpreferenser.

När är bröstmjölk fetast?

Bröstmjölk är fetast när barnet ammat ett tag. Den första mjölken släcker barnets törst och sedan blir bröstmjölken tjockare för att mätta.

Varför är bröstmjölken vattnig?

Bröstmjölk är vattnig i början av amningen för att släcka barnets törst.

Hur ser bröstmjölk ut?

På bilden här ovan ser du hur utseendet på bröstmjölk kan skifta under samma amningstillfälle. I början är den vitare till följd av en högre vattenhalt och i slutet av amningstillfället är den gulare och mer gräddig pga högre fetthalt.

Är bröstmjölk laktosfritt?

Nej, bröstmjölk innehåller laktos.

Är bröstmjölk veganskt?

Bröstmjölk sägs vara animaliskt, men produceras av det kvinnan äter. Således bör det inte vara konstigt att ge sitt barn bröstmjölk om man är vegan. Det brukar också nämnas att det är extra viktigt för kvinnor som äter vegan-kost att amma. Detta för att säkerställa att barnet får i sig fullvärdig näring.

Kan man ge bröstmjölk från flaska?

Det går bra att ge bröstmjölk från flaska. Det är bara viktigt att vara noggrann med hantering och hygien när man handskas med bröstmjölk. Läs gärna mer i vår artikel om att förvara, värma och frysa bröstmjölk.

När försvinner bröstmjölk?

När barnet slutar amma så minskar också mjölkproduktionen. Många kvinnor har dock kvar mjölk i sina bröst i upp till ett år efter att barnet slutat amma. Läs mer om att Sluta amma.

Foto på Bröstmjölk: Azoreg [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons

Fler artiklar för dig med familj

vill inte amma

Min bebis vill inte amma

Vad gör man när barnet inte vill amma? Här har du 20 tips när barnet amningsvägrar eller amningsstrejkar. Om barnet inte vill amma så kan det bero på flera olika anledningar. Vi ger dig tips och råd när din bebis inte vill amma.

Läs artikeln »
amningshjarna

Amningshjärna

Amningshjärna. Amningshjärna är inte en riktig diagnos utan snarare ett myntat uttryck som växt sig starkt på senare år. Orden amningshjärna kommer ifrån att man under vissa perioder när man ammar känner sig otroligt trött och förvirrad. Man kan då göra galna saker som inte är i närheten av ett normalt beteende. Man säger då att man har en amningshjärna.

Läs artikeln »
Råmjölk gravid bebis

Råmjölk

Råmjölk är den bröstmjölk som bildas redan under graviditeten och som kommer i början av amningen. Mjölkens sammansättning är anpassat efter det nyfödda barnets behov. Råmjölken är ofta kletig och genomskinlig till gul i färgen.

Läs artikeln »
mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Läs artikeln »
amma hur ofta

Hur ofta ska du amma?

Hur ofta ska man amma? Hur många gånger om dagen är det normalt att amma? Är det normalt att amma tio gånger om dagen? Hur ofta man ska amma beror på många olika faktorer.

Läs artikeln »
Mat när du ammar

Mat vid amning

När du ammar är det viktigt att du äter rätt, då all den mat du äter går över i bröstmjölken. Ät allsidig mat vid amning, men se till att undvika för mycket av vissa fisksorter som kan innehålla gifter. Det du ska äta när du ammar är i stort sett samma som när du är gravid.

Läs artikeln »
modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning är en fullgod näring för nyfödda barn. I denna artikel hittar du allt du behöver veta om ersättning! Vi går igenom hur mycket modersmjölksersättning du ska ge till ditt barn? Hur tillagar du ersättningen på bästa sätt? Kan man byta modersmjölksersättning när som helst?

Läs artikeln »
amma hur lange

Hur länge ska du amma?

Hur länge ska du amma? Hur långt ska varje amningstillfälle vara? Är det normalt att amma i flera timmar? Vi förklarar allt du behöver veta om hur länge du ska amma vid varje tillfälle.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.