amma bli gravid

Amning som preventivmedel mot graviditet

Efter förlossningen anses amningen ge ett visst skydd mot graviditet. Det är dock inte helt säkert och du kan fortfarande bli gravid när du ammar. Om du inte vill bli gravid när du ammar så ska du följa dessa tre riktlinjer.

Kan man bli gravid när man ammar?

Det sägs ofta att man inte kan bli gravid när man ammar. Detta stämmer inte riktigt, men det minskar sannolikheten för att bli gravid.

Bara för att du ammar så kan du inte var helt säker på att du är skyddad. Den metod man pratar om när man pratar om amning som skydd mot graviditet kallas för amningsmetoden eller LAM-metoden.

Läs även: Sannolikhet för att bli gravid

Kan jag bli gravid när jag ammar?

Visst kan du bli gravid även när du ammar. Risken är dock liten. Amning räknas inte som en säker metod eller som ett säkert preventivmedel. Det minskar dock sannolikheten för att du ska bli gravid.

När man ammar stiger nivån av prolaktin, som kan reducera sexuell lust och motivation till fler barn. Amning kan även skjuta fram ägglossningen vilket gör att man inte kan bli gravid. Tänk på att ägglossningen kommer innan menstruationen. Det kan alltså bli en graviditet även om mensen inte kommit tillbaka.

Bli gravid när man ammar

Att bli gravid medan man ammar är inget farligt. Fostret tar ingen skada och får den näring det behöver även om du ammar ett barn samtidigt. Det går även bra att fortsätta amma båda barnen efter förlossningen.

Läs även: Tecken som avslöjar när du har ägglossning

Amningsmetoden – amning som skydd mot graviditet

I teorin sägs amning kunna ge ett skydd mot graviditet. För att metoden ska gå att applicera så ska dessa kriterier vara uppfyllda:

  • Full amning. Amning är barnets enda näringskälla (inget tillägg ges).
  • Mensfri. Kvinnan har ännu inte fått tillbaka sin mens efter förlossningen.
  • Barnet är mindre än sex månad. Det har med andra ord inte gått mer än sex månader efter förlossningen.

Det bör noteras att när mensen väl kommer så har kvinnan haft ägglossning för två veckor sedan. För att mensen ska komma krävs dock att ägget är obefruktat. Teoretiskt kan kvinnan alltså bli gravid innan hon får sin första mens.

Beställ online: Allt för att bli gravid, ägglossningstest, graviditetstest och mycket mer.

LAM – amning och graviditet

Amningsmetoden kallas ibland även för LAM-metoden. Förkortningen står för:

L – Laktation, vilket betyder ”när man ammar”
A – Amenorré, vilket betyder ”när man inte har mens”
M – Metoden

LAM fungerar genom att ägglossningen inte sker under den tid man inte har mens och samtidigt ammar. Därför kan man inte heller bli gravid. Har du störningar i din amning eller om amningen inte fungerar problemfritt så fungerar heller inte denna metod. Om du inte vill bli gravid rekommenderas du, för att vara på den säkra sidan, att komplettera amningsmetoden med ett riktigt preventivmedel.

Läs även: 15 tecken på att jag är gravid eller testa online om du är gravid.

Bli gravid igen efter förlossningen

En frisk kvinna kan snabbt bli gravid igen efter en förlossning. Hon rekommenderas dock vänta ett tag, även om längden på väntan är högst individuell. Det finns risker med att bli gravid för snabbt igen efter förlossningen, vilket gör att många barnmorskor rekommenderar att man ska vänta minst 12 månader.

Om du inte vill bli gravid så rekommenderas du att börja med preventivmedel 6-8 veckor efter förlossningen.

De som läst avsnittet om att bli gravid när man ammar läste även mer om specifik information kring graviditeten, om adoption eller om fostrets utveckling vecka för vecka.

Fler artiklar för dig med familj

nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
amning

Fakta om amning

Amning rekommenderas i Sverige till alla barn under de första sex månaderna. Efter det är det bra om man fortsätter att amma under hela det första levnadsåret eller längre. Amning ska ses som en mysig stund tillsammans med barnet, som ger både närhet och värme.

Läs artikeln »
amningshjarna

Amningshjärna

Amningshjärna. Amningshjärna är inte en riktig diagnos utan snarare ett myntat uttryck som växt sig starkt på senare år. Orden amningshjärna kommer ifrån att man under vissa perioder när man ammar känner sig otroligt trött och förvirrad. Man kan då göra galna saker som inte är i närheten av ett normalt beteende. Man säger då att man har en amningshjärna.

Läs artikeln »
mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Läs artikeln »
modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning är en fullgod näring för nyfödda barn. I denna artikel hittar du allt du behöver veta om ersättning! Vi går igenom hur mycket modersmjölksersättning du ska ge till ditt barn? Hur tillagar du ersättningen på bästa sätt? Kan man byta modersmjölksersättning när som helst?

Läs artikeln »
mjölkstockning

Mjölkstockning

Mjölkstockning visar sig ofta genom knölar och förhårdnader i bröstet. Du kan känna dig sjuk och få feber. Du kan förhindra, undvika och lindra mjölkstockningen genom att följa råden i denna artikeln. Ofta håller mjölkstockningen i sig under ett par dagar för att sedan ge med sig. 

Läs artikeln »
Råmjölk gravid bebis

Råmjölk

Råmjölk är den bröstmjölk som bildas redan under graviditeten och som kommer i början av amningen. Mjölkens sammansättning är anpassat efter det nyfödda barnets behov. Råmjölken är ofta kletig och genomskinlig till gul i färgen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.