Tips bli gravid

Tips för att bli gravid

Här har du över 30 tips för hur du snabbare och lättare kan bli gravid. Lär dig vad du kan göra för att öka kroppens chanser att bli gravid. Det bästa rådet man kan ge för att öka sannolikheten för att bli gravid är att ha sex ofta och regelbundet. Läs mer om hur du blir gravid snabbt!

30 tips för hur du lättare blir gravid

För att bli gravid så gäller det att man har samlag så att man prickar in ägglossningen. Ägget kan bli befruktat från och med ägglossningen och ett dygn därefter. För att bli gravid så behöver spermierna infinna sig under den här perioden.

Störst chans att bli gravid snabbt är att ha sex, tre dagar innan ägglossningen, på dagen för ägglossning och 24 timmar efter ägglossningen. Om man har sex under dessa dagar så är sannolikheten för att bli gravid maximal (man kan förstås ha sex alla dagar).

Hur stor chans du har för att bli gravid beror, förutom på ägglossningen, även på din ålder. Är du ung, i åldern 15-20 år, så har du en 40 procents chans att bli gravid vid ett samlag i samband med ägglossningen. Sannolikheten att bli gravid minskar sedan med åldern. När kvinnan är runt 30 år så är den endast runt 25 procent och vid 40 års ålder är den nere på ungefär 5 procent (läs mer om sannolikheten att bli gravid vid olika åldrar).

Beräkna din ägglossning

Hur blir man gravid snabbt

Tips för att bli gravid snabbtDet finns många tips och råd för hur man kan bil gravid snabbt och för hur man kan göra kroppen mer mottaglig för en graviditet. Det enklaste svaret på hur man blir gravid snabbt är att ha sex ofta och regelbundet i samband med ägglossningen (räkna ut din ägglossning). Det finns dock många andra tips som kan hjälpa dig att bli gravid.

Läs även: Hur använder man ägglossningstest för att bli gravid?

Över 30 tips som hjälper dig att bli gravid

 • Din vikt – att väga för mycket eller för lite kan försämra dina chanser att bli gravid. Satsa på ett BMI mellan 18,5 och 25 så har du rätt förutsättningar.
 • Kontrollera dina mediciner – vissa läkemedel kan försämra fruktsamheten hos både män och kvinnor. Läs bi packsedeln innan du tar någon medicin.
 • Sluta röra – rökning gör det svårare för dig att bli gravid.
 • Tänk positivt – om kvinnan är deprimerad eller fokuserar tankarna för mycket på att ”bli gravid”, så kan hon få det svårare att bli gravid. Orsaken sägs bero på en ökning av hormonet prolaktin som stör menscykeln.
 • Undvik värme – både mannen och kvinnan bör undvika att bada eller duscha i hett vatten. Undvik även att bada bastu.
 • Rätt ställning – det finns de som förespråkar missionären som den ställning som är mest fruktsam. Andra hävdar nyckeln är djup penetrering. Prova er fram.
 • Dra ner på alkoholen – stora mängder alkohol kan göra det svårare att bli gravid.
 • Alternativmedicin – en del hävdar att de blivit hjälpta att bli gravida genom akupunktur eller zonterapi. Om det funkar eller inte lämnar vi osagt, men det skadar inte att prova.
 • Utnyttja ungdomen – redan efter 35 års ålder så sjunker fertiliteten markant. Ett tips för att bli gravid snabbt är därför att börja tidigare.
 • Glidmedel – vissa glidmedel innehåller spermiedödande medel, vilket definitivt minskar chansen att bli gravid. Generellt bör ni undvika glidmedel när ni vill bli gravida då det kan hämma sädescellernas rörlighet.
 • Fisk – undvik feta fiskar från svenska vatten och fisksorter som kan innehålla kvicksilver.
 • Ät mat – en viss typ av mat sägs kunna göra det lättare att bli gravid. Mandlar, nötter, spannmålsprodukter, bönor och fet fisk innehåller vitamin E, som är extra bra för spermiekvaliteten.
 • Ha tålamod – i genomsnitt tar det sex månader för ett par att bli gravida, men räkna med att det kan ta uppåt ett år. Har ni försökt i mer än 12 månader så har ni rätt till hjälp.
 • Håll dig frisk – om immunförsvaret är upptaget med att bekämpa sjukdomar så kommer kroppen att prioritera ner möjligheten att bli gravid.
 • Ät jod – jodbrist kan göra det svårare att bli gravid men också öka riskerna att få missfall.
 • Hitta ägglossningen – störst chans att bli gravid har ni om ni har sex precis när ägglossningen inträffar. Här kan ni läsa om tecken på ägglossning eller räkna ut din ägglossning.
 • Ligg kvar – försök att ligga kvar i sängen 15-30 minuter efter samlag. Då hindrar du spermierna från att rinna ut.
 • Träna regelbundet – att motionera och hålla igång en halvtimme per dag minskar risken för infertilitet. Detta beror på att fysisk aktivitet stabiliserar insulinnivåerna.
 • Folsyra – börja ta tillskott av folsyra redan när du planerar att bli gravid. 500 mikrogram folsyra per dag har visat sig ha stor betydelse för fertiliteten. Folsyra spelar även en viktig roll i början av graviditeten när neuralröret ska stängas och allvarliga missbildningar kan uppstå (läs mer om folsyra).
 • Bisolvon – detta är en slemlösande läkemedel som gör både kvinnan och mannens sekret tunnare, vilket underlättar framkomsten.
 • Borsta tänderna – kvinnor med ohälsa i munnen har svårare att bli gravida än de med friska tänder, eftersom inflammationsprocesser kan störa kroppens funktioner.
 • Undvik transfetter – enligt en amerikansk studie så riskerar även små mängder transfetter att stoppa ägglossningen.
 • Rumpkudde – det sägs att en kudde under rumpan kan hjälpa spermierna att glida hela vägen till äggledarna. Detta är dock inget som är vetenskapligt bevisat.
 • Dagsljus – det sägs att chansen att bli gravid ökar med dagsljus. Om inte annat så förser solljuset kroppen med D-vitamin, vilket kan få dig att känna dig piggare och kanske mer sexsugen.
 • Få orgasm – genom att få orgasm samtidigt så får spermierna en skjuts åt rätt håll. Den kvinnliga orgasmen gör så att livmodermunnen drar ihop sig, vilket kan hjälpa spermierna att ta sig in i livmoderhalsen och vidare ut i äggledarna.

Bästa tipset för att bli gravid snabbt, oavsett ålder är att; ha mycket sex och ha koll på din ägglossning! Här kan du köpa ägglossningstest, graviditetstest samt test för att testa spermiernas kvalité.

Läs även: Heminsemination eller så ökar du chansen att bli gravid med tvillingar.

Tips för att bli gravid snabbt.
Källa bli gravid snabbt: 1177.se, Menstruation.se, lt.se, doktorn.com, ivf, babyvärlden.se, mama.nu.

De som läst avsnittet om tips på hur man ökar sannolikheten för att bli gravid snabbt läste även mer om tecken på ägglossning samt om att bli gravid.

Se gärna våra filmer om att bli gravid.

Fler artiklar om att bli gravid

När fäster ägget?

När fäster ägget?

Ett ägg fäster normalt i livmoderslemhinnan efter 5-6 dagar. Vid IVF varierar tiden beroende på odlingstiden. När ägget fäster kan man uppleva både en blödning och molande smärta.

Läs artikeln »
Tecken och symptom på ägglossning - ägglossningssymptom

Ägglossning symtom och tecken

Tecken och symptom på ägglossning. Det finns ett par ägglossningssymptom och tecken som kan avslöja när du ska ha ägglossning. Att känna igen de tecken och symptom som finns för att ägglossningen pågår, kan öka sina chanser att bli gravid.

Läs artikeln »
sannolikhet bli gravid

Sannolikhet att bli gravid

Hur stor chans är det att du blir gravid om du har sex precis vid ägglossningen? Hur många månader kan man förvänta sig att det ska ta? Ändras sannolikheten för att bli gravid vid vilka åldrar? Vad är oddsen att man blir gravid om man har sex regelbundet? Babyhjälp.se ger dig svar på dina statistik frågor omkring ämnet bli gravid.

Läs artikeln »
Gravid trots mens

Gravid trots mens

Kan jag vara gravid trots att jag har mens? En blödning vid tidpunkten för mens behöver inte betyda att det är menstruationen du märker av. En blödning vid tidpunkten för mens kan istället tyda på att du är gravid.

Läs artikeln »
progesteron

Progesteron

Progesteron är ett hormon vars nivåer förändras under menstruationscykeln. Som kvinnligt könshormon förbereder progesteron graviditet, håller fostret vid liv samt förhindrar ägglossning. 

Läs artikeln »
Tidiga graviditetstecken

Tidiga graviditetstecken

Tidiga graviditetstecken är inte lätta att känna igen, men redan tidigt i graviditeten kan vissa tecken avslöja att du är gravid. I vår lista hittar du 16 tidiga graviditetssymptom.

Läs artikeln »
Graviditetstest online

Testa om du är gravid med vårt onlinetest

Testa online om du är gravid. Vi har utformat ett test som talar om för dig hur sannolikt det är att du är gravid. Det är inte lika säkert som ett graviditetstest, men vårt onlinetest ger dig en bra ledtråd. Ta vårt test och se om du är gravid – graviditetstest online.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.