Lutealfas

Lutealfas

Den del som kallas lutealfas inleds med ägglossningen och avslutas i samband med nästa menstruations första blödningsdag. En lutealfas är i genomsnitt i 14 dagar. En kort lutealfas kan ibland leda till svårigheter att bli gravid. 

Vad är en lutealfas?

Lutealfasen är en fas i din ägglossningscykel. Den del som kallas lutealfas inleds med ägglossningen och avslutas i samband med nästa menstruations första blödningsdag.

En menscykel är i genomsnitt 28 dagar, men cykeln varierar från kvinna till kvinna i spannet 23-35 dagar. Avvikelser förekommer dock, och vid längre eller kortare cykler så kan det ibland förknippas med fertilitetsproblem. En lutealfas är i genomsnitt i 14 dagar.

Vad är lutealfas?

”Den period i menstruationscykeln som följer ägglossningen och som kännetecknas av gulkroppsutveckling, ökad progesteronproduktion i äggstockarna och progesteronutsöndring via livmoderslemhinnans epitel. Lutealfasen börjar med ägglossningen och slutar med att menstruationen inleds.”
Källa: Svenska MeSH, Karolinska Institutet

Efter ägglossningen produceras progesteron, vilket kroppen behöver för att förbereda livmoderslemhinnan. Detta hormon gör det lättare för ägget att fästa vid befruktning. Din mens dyker upp om det inte sker någon befruktning.

Hur beräknar man lutealfasens längd?

Om du ska räkna ut längden på din lutealfas så ska du räkna antalet dagar mellan din andra dag med maximal fertilitet fram till dagen då du får din mens. Genomsnittslängden för lutealfasen hos kvinnor är på 14 dagar. Längden är dock högst individuell och varierar normalt på mellan 10-16 dagar, men är vanligen ungefär lika lång i varje cykel.

En kort lutealfas kan ibland leda till svårigheter att bli gravid. Detta kan dock eventuellt behandlas så om du är drabbad så bör du pratat med din läkare.

Kort lutealfas

En kort lutealfas kan innebära att du inte har någon ägglossning eller att ägget stöts bort innan det hinner fästa i livmoderslemhinnan. Ofta saknas ägglossningen när din totala menscykel är kortare än 20 dagar. En kort lutealfas kan bero på låg progesteronhalt. En lutealfas ska inte vara kortare än 10 dagar. Är den längre än så och du fortfarande har ägglossning så är det inget du behöver göra något åt. Du kan upptäcka att du har en kort lutealfas om du använder ett ägglossningstest eller en fertilitetsmonitor.

Progesteronkräm vid kort lutealfas

Har man en kort lutealfas kan man använda progesteronkräm som smörjs in i områden med tunnare hud, ex på insidan av armarna eller nacken. Om du använder krämen för att motverka kort lutealfas så bör du använda krämen från ägglossningsdagen tills den dag då du får din menstruation.

Kräm med progesteron finns att köpa via naturapotek, men då dessa inte är testade som läkemedel så rekommenderar vi inte dessa. Du kan få kräm eller gel utskrivet av läkare vilka endast ska användas efter rekommendation av läkare.

Fler artiklar om att bli gravid

spermie graviditet

Spermie och graviditet

Spermie / sperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Hur länge lever spermier? Det är spermierna som ska försöka att befrukta ägget för att du ska bli gravid. Ibland pratar man om spermier men menar sädesvätskan.

Läs artikeln »
När fäster ägget?

När fäster ägget?

Ett ägg fäster normalt i livmoderslemhinnan efter 5-6 dagar. Vid IVF varierar tiden beroende på odlingstiden. När ägget fäster kan man uppleva både en blödning och molande smärta.

Läs artikeln »
gravid utebliven mens

Utebliven eller sen mens

Har din mens uteblivit eller blivit sen så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Läs artikeln »
ofrivillig barnloshet

Ofrivillig barnlöshet

Försöker du bli gravid utan framgång? Har du försökt att bli gravid under 12 månader så har du rätt att få hjälp. Ofrivillig barnlöshet i Sverige anses vara fog för prioriterad vård. Vill du bli gravid men inte lyckas, så ska du se vad som gäller i ditt landsting.

Läs artikeln »
dagen efter piller

Dagen-efter-piller

Dagen efter piller ska tas inom 72 timmar efter samlaget. Ofta så ses dagen-efter-piller som ett alternativ till abort. Allt om akut p-piller och dagenefterpiller läser du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Gravid kvinna BIM

Vad betyder BIM?

BIM är ett uttryck eller en förkortning som vuxit fram i forumvärlden. Det används ofta flitigt i grupper när man diskuterar graviditet. BIM betyder Beräknad Icke Mens, dvs den dag man borde ha fått mens, men som aldrig kom.

Läs artikeln »
heminsemination

Heminsemination

Heminsemination, dvs att insemination som genomförs i hemmet har blivit allt vanligare. Hur går det till att inseminera hemma? Vilka regler gäller vid heminsemination? Vad ska man tänka på vid insemination hemma?

Läs artikeln »
Tips bli gravid

Tips för att bli gravid

Här har du över 30 tips för hur du snabbare och lättare kan bli gravid. Lär dig vad du kan göra för att öka kroppens chanser att bli gravid. Det bästa rådet man kan ge för att öka sannolikheten för att bli gravid är att ha sex ofta och regelbundet. Läs mer om hur du blir gravid snabbt!

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.