manlig fertilitet

Mannens fertilitet och spermiekvalité

Kan en man vara infertil? Vilka fertilitetsproblem kan drabba en man? Vad påverkar spermiens kvalité? Hur kan man få ökad spermiekvalitet? Allt om spermiekvalité och mannens fertilitet.

Män kan också vara infertila

Ofta tänker man på oförmåga att bli gravid som ett kvinnligt problem. I cirka 20% av alla fall, så beror en oförmåga att bli gravid, endast på den manliga partnern. I runt 30% av alla fall är problem med mannens fertilitet en del av orsaken till varför par inte blir gravida.

Mannens oförmåga att skaffa barn är lika hemsk som den som drabbar en kvinna. Män mår ofta mycket dåligt över tanken på att de inte ska kunna skaffa barn eller för att de inte ska kunna göra sin partner gravid.

Läs även spermie och graviditet.

Fertilitetsproblem som kan drabba en man

Det finns olika faktorer som kan påverka och vara anledningen till att mannen inte kan befrukta ägget. Här är några av de problem som kan upptäckas vid en spermieanalys:

  • Inga spermier produceras, eller dyker upp i sädesvätskan, s.k. azoospermi.
  • Få spermier produceras, s.k. oligozoospermi.
  • Problem med spermiens rörlighet, dvs den orkar inte fram till ägget, s.k. motilitet.
  • Problem med spermans struktur och sammansättning, s.k. morfologi.

Hur mäter man spermiens kvalité

Manlig fertilitet

De parametrar som bestämmer spermiekvalitén är; volym, koncentration, rörlighet och morfologi. De två sistnämna är de som knutna till spermiekvaliteten. Den mängd utlösning som kommer är i vanligtvis 3-5 ml (ungefär en tesked). Koncentrationen anges normalt som miljoner spermier per ml. Det normala värdet ligger på mellan 20 miljoner och 150 miljoner spermier per ml. Det anses normalt när det är över 20 miljoner per ml och detta sätter också den nedre gränsen för att en man ska anses vara fertil. Motilitet är spermiens rörlighet och vanligtvis är 70-80% av spermierna rörliga.

Vilka faktorer påverkar spermiekvalitén?

Det finns flera olika faktorer som påverkar kvalitén på spermien.

Inflammation – den vanligaste orsaken till nedsatt spermiekvalité är mannen drabbats av en inflammation. Störst påverkan har det vid inflammation i testiklar, bitestiklar eller prostata.

Värme – testiklarna är värmekänsliga och tål inte höga temperaturer. Undvika därför dagliga, mycket heta bad då detta kan påverka spermiekvalitén.

Trauma – våld mot pungen påverkar inte de spermier som redan finns där. Däremot kan det påverka framtida produktion.

Kemikalier – många kemikalier i vår omgivning tros kunna påverka spermakvaliteten. Exakt vilka det rör sig om är dock okänt.

Hormoner – förändringar i hormonbalansen kan påverka bildningen av spermier.

Övrigt – även kaffe, alkohol och rökning minskar spermiens kvalité, även om den är av mindre betydelse. Även stress tros kunna påverka kvalitén. Brist på näringsämnen såsom zink kan också i sällsynta fall påverka. För lite fysisk aktivitet, såväl som för mycket, kan också ha en om än mindre påverkan.

Fertilitet och mäns ålder

Hur påverkas mannens fertilitet av åldern? Länge har man sagt att mannen inte har en biologisk klocka och att en frisk man är fertil hela sitt vuxna liv. På senare år är detta något som har ifrågasatts. Forskning som genomförts på senare år som visar att mäns förmåga blir sämre när de blir äldre, även om förmågan inte försvinner. Det finns många exempel på män som blivit pappor på äldre dar.

Läs även: Sannolikhet att bli gravid

Hur kan man öka spermiernas kvalité och förmåga

Det finns ett par knep som kan öka spermiekvaliteten samt mannens fertilitet och på så sätt förbättra förutsättningarna för att bli gravid. Här är några punkter som du som man ska tänka på i relation till fertilitet:

  • Vänta inte. En man kan få barn, betydligt längre än en kvinna, men kvalitén på spermierna blir något sämre med åldern. Det finns också en ökad risk för sjukdomar hos barn till äldre pappor. Den biologiskt mest gynnsamma åldern att få barn är mellan 20 och 25 år för kvinnan och under 35 år för mannen. Läs mer om: Sannolikheten att bli gravid vid olika åldrar.
  • Ät antioxidanter. En del studier visar att ett tillskott av vitaminer, såsom vitamin E och C samt L-karnitin, zink och magnesium, kan öka spermiekvaliteten.
  • Se över dina mediciner. En del läkemedel innehåller ämnen som kan ha negativ påverkan på fertiliteten. Tar du regelbundna mediciner så bör du rådfråga din läkare.
  • Ha mycket sex. Att ha sex ofta hjälper till att hålla igång spermierna och att maximera dem inför mötet med ägget.
  • Gå ner i vikt. Om du är överviktig så kan detta leda till försämrad kvalité på spermierna. Orsaken är hormoner.
  • Håll pungen sval. Pungen förvarar testiklarna och behöver vara något svalare än övriga kroppen för att må som bäst. Undvik därför tighta kläder och varma bad för att öka spermiekvaliteten.

Läs även: Kan kvinnan bli gravid trots att hon kissar direkt efter samlag?

Tecken på dåliga spermier

Många som undrar över spermiernas kvalité funderar även på om det finns tecken på dåliga spermier. Svaret är att det inte finns något specifikt tecken som visar dig att allt är bra. Sanningen är det att de sannolikt är bra om du inte har haft några allvarliga infektioner eller andra sjukdomar i testiklarna. Skydda dig mot könssjukdomar, eftersom exempelvis klamydia och gonorré kan ge inflammationer, som i sin tur kan göra det svårare att göra någon gravid.

Här kan du köpa test för att testa spermiernas kvalité.

Täta utlösningar och spermiemängden

Om en man får utlösning väldigt tätt, så påverkas också mängden spermie som finns i satsen. Alla spermier hämtas dock inte på en gång, vilket gör att det hos en man med normal bildning alltid finns rörliga spermier i sädesvätskan. Mängden kommer dock vara mindre om föregående uttömning var tätt inpå. För att fylla på maximalt så bör man vänta 2-5 dagar sedan föregående utlösning.

Även längden för mannens stimulans före själva utlösningen påverkar hur många spermier som kommer ut. Det tros bero på att spermiens kvalité även hänger ihop med hur kraftigt det autonoma nervsystemet aktiverar både transporten från bitestiklarna och bildning av vätskan i prostatan och sädesblåsorna.

Hur kan man behandla manlig infertilitet?

Manlig infertilitet kan ofta behandlas med hjälp av någon av nedanstående metoder:

  • Medicinering för att öka spermieproduktionen.
  • Antibiotikabehandling för att bli av med en infektion.
  • Hormonbehandling för att förbättra hormonbalansen.
  • Undvika långa varma duschar, bad och bastustunder.
  • Bära lössittande underkläder som håller pungen sval.

De som läst avsnittet om manlig fertilitet och spermiekvalité läste även mer om ofrivillig barnlöshet eller om att bli gravid.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barnforsakring

Barnförsäkring

Behöver mina barn en försäkring? Varför ska jag försäkra mitt barn? En barnförsäkring bör tecknas redan när barnet är nyfött. Väntar du för längre så finns risken att det är försent för att teckna en barnförsäkring.

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
gravid julbord

Julbord under graviditeten

Den sista månaden innan jul brukar vara fullbokad med julbord. Vad på julbordet kan egentligen du som gravid äta utan att det påverkar barnet? Fakta om vilken mat på julbordet du kan äta när du är gravid hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.