kissa gravid

Kan man kissa direkt efter samlag om man vill bli gravid?

Kan man bli gravid även om man kissar direkt efter samlag? Kan man minska chansen att bli gravid genom att duscha? Varför rinner sperman ut när jag ställer mig upp?

Många ställer sig frågan om sannolikheten att bli gravid blir mindre om man kissar efter ett samlag. Anledningen till att man frågar är att man tror att sperman följer med kisset ut och således inte kan befrukta ägget. 

Sanningen är den att du inte påverkar dina chanser att bli gravid genom att kissa efter samlag. Inte heller om du försöker att skölja eller rengöra ditt underliv så kommer du inte att minska risken för att bli gravid. I denna artikel kommer du att lära dig varför det är så. Du hittar följande rubriker: 

  • Kissa efter samlag
  • Varför rinner sperman ut efter samlag?
  • Varför ska man kissa efter samlag?
  • Kan en dusch minska min chans att bli gravid?

Kissa efter samlag

Om man kissar direkt efter ett samlag så kan man fortfarande bli gravid. Detta beror på att även om du skulle kissa sekunderna efter att du haft samlag så kommer inte kisset från urinröret att spola spermier ut från slidan. 

Urin frigörs från urinröret och spermier ejakuleras in i vaginalkanalen. Eftersom dessa är två separata öppningar kommer det som händer i den ena inte att påverka vad som händer i den andra. Sperman simmar dessutom så fort att de snabbaste simmarna redan har hunnit för långt för att kunna stoppas genom att du kissar.

Läs mer: Kan man bli gravid trots mens?

Varför rinner sperman ut efter samlag?

Om du har haft sex med en man så har du säkert märkt att den manliga ”satsen” ofta rinner ut när du reser dig upp. Detta hindrar dig dock inte från att bli gravid.

För att förstå detta fenomen så behöver man veta att det du ser komma ut är sädesvätskan. Sädesvätskan för med sig spermierna som i sin tur är ansvariga för att befrukta ägget. Direkt efter utlösning börjar spermierna att simma mot ägget. Det som kommer ut när du reser dig upp (eller när du kissar) är således inte sperman (åtminstone inte all) utan sädesvätskan som för med sig sperman in i din kropp.

Vid en utlösning så kommer en stor mängd sperma med fler miljoner små simmare. Du behöver endast en av dessa för att bli gravid. Detta betyder att även om du snabbt ställer dig upp och låter sädesvätskan rinna ut, så kommer tillräckligt med sperma stanna kvar för att du ska ha en chans att bli gravid.

Att ligga still efter ett samlag kan dock psykologiskt kännas bättre för många om man vill bli gravid. Det finns äldre studier som säger att man kan öka sin chans att bli gravid genom att ligga kvar på rygg och det finns också nyare studier som säger att det inte spelar någon roll. Om du verkligen vill vara på säkra sidan och maximera dina chanser att bli gravid så kan du ligga kvar under 15 minuter. 

Läs även: Sannolikheten att bli gravid

Varför ska man kissa efter samlag?

Att kissa direkt efter samlag är inget måste. Många har hört att man ska göra detta vilket beror på att man genom att kissa kan få bort en del bakterier som kan finnas i underlivet efter samlag. Risken för urinvägsinfektion minskar då. Detta handlar dock inte om att man kissar ut sperman utan om att få bort bakterier. Om det är syftet så kan det vara positivt att kissa efter samlag. 

Försöker du att kissa för att undvika att bli gravid så kommer det inte att hjälpa dig. Fundera istället på om du ska ta ett Dagen efter piller.

Duscha efter samlag

Precis som att du inte kan kissa bort sperman för att undvika att bli gravid så kan du heller inte tvätta eller duscha som ett alternativ till preventivmedel. Att spola underlivet kan eventuellt minska sannolikheten att bli gravid, men det tar inte bort möjligheten. Det en dusch för att spola bort spermier snarare gör är att öka sannolikheten för en infektion.

De som läste om att sannolikheten att bli gravid om man kissar efter samlag läste även mer om sannolikheten att bli gravid vid olika åldrar samt om tips för att bli gravid

Fler artiklar om att bli gravid

Gravid trots mens

Gravid trots mens

Kan jag vara gravid trots att jag har mens? En blödning vid tidpunkten för mens behöver inte betyda att det är menstruationen du märker av. En blödning vid tidpunkten för mens kan istället tyda på att du är gravid.

Läs artikeln »
Ägglossning

Ägglossningskalender

En ägglossningskalender visar när du har ägglossning, dvs dina mest fertila dagar. Vår ägglossningskalender ger dig dina nästa fyra tillfällen för ägglossning. Använd gärna vår kalender i kombination med ett ägglossningstest.

Läs artikeln »
Lutealfas

Lutealfas

Den del som kallas lutealfas inleds med ägglossningen och avslutas i samband med nästa menstruations första blödningsdag. En lutealfas är i genomsnitt i 14 dagar. En kort lutealfas kan ibland leda till svårigheter att bli gravid. 

Läs artikeln »
fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning, hur går det till?

Fertilitetsutredning. Ofta inleds en utredning av fertiliteten med ett besök hos läkare. Ett antal tester kommer att genomföras i fertilitetsutredningen. Både kvinnan och mannen utreds för att man ska kunna fastställa orsaken till varför ni inte blir gravida.

Läs artikeln »
hur använda ägglossningstest

Bli gravid med ägglossningstest

Hur använder man ett ägglossningstest för att lättare bli gravid? Genom att regelbundet kontrollera sina hormonnivåer med hjälpa av ett ägglossningstest så kan man få hjälp att hitta sina mest fertila dagar.

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
Bli gravid

Bli gravid

Bli gravid idag! Att bli gravid är en vetenskap. När kan man bli gravid? Hur vet man att man är gravid? Vilka är graviditetssymptomen? Hur kan du bli gravid snabbt? Tecken på graviditet. För att bli gravid ska du hålla koll på ägglossningen. Tips för att bli gravid snabbt. När är det störst chans att bli gravid?

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.