kissa gravid

Kan man kissa direkt efter samlag om man vill bli gravid?

Kan man bli gravid även om man kissar direkt efter samlag? Kan man minska chansen att bli gravid genom att duscha? Varför rinner sperman ut när jag ställer mig upp?

Många ställer sig frågan om sannolikheten att bli gravid blir mindre om man kissar efter ett samlag. Anledningen till att man frågar är att man tror att sperman följer med kisset ut och således inte kan befrukta ägget. 

Sanningen är den att du inte påverkar dina chanser att bli gravid genom att kissa efter samlag. Inte heller om du försöker att skölja eller rengöra ditt underliv så kommer du inte att minska risken för att bli gravid. I denna artikel kommer du att lära dig varför det är så. Du hittar följande rubriker: 

  • Kissa efter samlag
  • Varför rinner sperman ut efter samlag?
  • Varför ska man kissa efter samlag?
  • Kan en dusch minska min chans att bli gravid?

Kissa efter samlag

Om man kissar direkt efter ett samlag så kan man fortfarande bli gravid. Detta beror på att även om du skulle kissa sekunderna efter att du haft samlag så kommer inte kisset från urinröret att spola spermier ut från slidan. 

Urin frigörs från urinröret och spermier ejakuleras in i vaginalkanalen. Eftersom dessa är två separata öppningar kommer det som händer i den ena inte att påverka vad som händer i den andra. Sperman simmar dessutom så fort att de snabbaste simmarna redan har hunnit för långt för att kunna stoppas genom att du kissar.

Läs mer: Kan man bli gravid trots mens?

Varför rinner sperman ut efter samlag?

Om du har haft sex med en man så har du säkert märkt att den manliga ”satsen” ofta rinner ut när du reser dig upp. Detta hindrar dig dock inte från att bli gravid.

För att förstå detta fenomen så behöver man veta att det du ser komma ut är sädesvätskan. Sädesvätskan för med sig spermierna som i sin tur är ansvariga för att befrukta ägget. Direkt efter utlösning börjar spermierna att simma mot ägget. Det som kommer ut när du reser dig upp (eller när du kissar) är således inte sperman (åtminstone inte all) utan sädesvätskan som för med sig sperman in i din kropp.

Vid en utlösning så kommer en stor mängd sperma med fler miljoner små simmare. Du behöver endast en av dessa för att bli gravid. Detta betyder att även om du snabbt ställer dig upp och låter sädesvätskan rinna ut, så kommer tillräckligt med sperma stanna kvar för att du ska ha en chans att bli gravid.

Att ligga still efter ett samlag kan dock psykologiskt kännas bättre för många om man vill bli gravid. Det finns äldre studier som säger att man kan öka sin chans att bli gravid genom att ligga kvar på rygg och det finns också nyare studier som säger att det inte spelar någon roll. Om du verkligen vill vara på säkra sidan och maximera dina chanser att bli gravid så kan du ligga kvar under 15 minuter. 

Läs även: Sannolikheten att bli gravid

Varför ska man kissa efter samlag?

Att kissa direkt efter samlag är inget måste. Många har hört att man ska göra detta vilket beror på att man genom att kissa kan få bort en del bakterier som kan finnas i underlivet efter samlag. Risken för urinvägsinfektion minskar då. Detta handlar dock inte om att man kissar ut sperman utan om att få bort bakterier. Om det är syftet så kan det vara positivt att kissa efter samlag. 

Försöker du att kissa för att undvika att bli gravid så kommer det inte att hjälpa dig. Fundera istället på om du ska ta ett Dagen efter piller.

Duscha efter samlag

Precis som att du inte kan kissa bort sperman för att undvika att bli gravid så kan du heller inte tvätta eller duscha som ett alternativ till preventivmedel. Att spola underlivet kan eventuellt minska sannolikheten att bli gravid, men det tar inte bort möjligheten. Det en dusch för att spola bort spermier snarare gör är att öka sannolikheten för en infektion.

De som läste om att sannolikheten att bli gravid om man kissar efter samlag läste även mer om sannolikheten att bli gravid vid olika åldrar samt om tips för att bli gravid

Fler artiklar om att bli gravid

spermie graviditet

Spermie och graviditet

Spermie / sperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Hur länge lever spermier? Det är spermierna som ska försöka att befrukta ägget för att du ska bli gravid. Ibland pratar man om spermier men menar sädesvätskan.

Läs artikeln »
dagen efter piller

Dagen-efter-piller

Dagen efter piller ska tas inom 72 timmar efter samlaget. Ofta så ses dagen-efter-piller som ett alternativ till abort. Allt om akut p-piller och dagenefterpiller läser du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
Tips bli gravid

Tips för att bli gravid

Här har du över 30 tips för hur du snabbare och lättare kan bli gravid. Lär dig vad du kan göra för att öka kroppens chanser att bli gravid. Det bästa rådet man kan ge för att öka sannolikheten för att bli gravid är att ha sex ofta och regelbundet. Läs mer om hur du blir gravid snabbt!

Läs artikeln »
gravid utebliven mens

Utebliven eller sen mens

Har din mens uteblivit eller blivit sen så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Läs artikeln »
Tecken och symptom på ägglossning - ägglossningssymptom

Ägglossning symtom och tecken

Tecken och symptom på ägglossning. Det finns ett par ägglossningssymptom och tecken som kan avslöja när du ska ha ägglossning. Att känna igen de tecken och symptom som finns för att ägglossningen pågår, kan öka sina chanser att bli gravid.

Läs artikeln »
Min graviditet / En veckodagbok / en graviditetsdagbok

Min graviditet : en veckodagbok

De flesta minns inte sin graviditet! Med boken Min graviditet : En veckodagbok, så skapar du ett personligt minne av perioden som gravid. Boken hjälper dig att minnas allt som hänt under din graviditet – en tid som är värd att minnas.

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.