dagen efter piller

Dagen-efter-piller

Dagen efter piller ska tas inom 72 timmar efter samlaget. Ofta så ses dagen-efter-piller som ett alternativ till abort. Allt om akut p-piller och dagenefterpiller läser du på Babyhjälp.se.

Fakta om akut p-piller / dagen efter piller

Dagen-efter-piller eller Akut-p-piller (postcoital antikonception) är ett preventivmedel som tas för att hindra oönskade graviditeter. Akut-p-piller är tabletter innehållande hormon som förhindrar graviditet. Tabletten måste dock tas inom 72 timmar efter samlaget för att ha någon verkan.

Dagen efter piller

Akut-p-piller kallas ofta dagen-efter-piller och fungerar som en nödlösning för att förhindra att en oönskad graviditet uppstår. Ett akut-p-piller innehåller höga doser av gulkroppshormon (gestagen) samt levonorgestrel. Ett akut-p-piller är inte hundraprocentigt utan förhindrar i genomsnitt endast runt 85% av graviditeterna. Då ett akut-p-piller inte anses avbryta graviditeten (abort), så betraktas det som ett preventivmedel.

Läs även: Är jag gravid?

Hur fungerar ett akut-p-piller / dagen efter piller?

Behandlingen består av en tablett som du intar så snart som möjligt efter du haft oskyddat samlag. Ju tidigare du tar akut-p-pillret desto bättre effekt. Försök dock att alltid ta det inom 72 timmar efter samlaget. Om akut-p-pillret intas inom ett dygn efter det oskyddade samlaget så är sannolikheten att graviditet förhindras runt 95%, sker intaget efter två dygn är sannolikheten runt 85% och efter den tredje dagen är den nere på 58%.

Pillret innehåller ett hormon som förhindrar eller fördröjer ägglossningen. Detta gör att ägget inte kan bli befruktat och du blir således inte gravid. Akut-p-pillret är dock inte verksamt om ägglossningen eller befruktningen redan har inträffat. Pillret kan dock i vissa fall även leda till att ett befruktat ägg inte fäster i livmodern och på så sätt hindra graviditeten. För att vara säker på att akut-p-pillret verkligen haft sin verkan så bör du alltid genomföra ett graviditetstest efter 3-4 veckor.

Observera att akut-p-piller endast hindrar ägglossningen och inte skyddar inte mot infektioner som kan överföras vid samlag.

-Vilka risker finns det? Detta hittar du längre ner i artikeln.

Var kan du köpa akut-p-piller / dagen efter piller?

Du kan köpa akut-p-piller receptfritt på apotektet, fråga efter NorLevo eller Postinor. Båda dessa akut-p-piller är lika effektiva och kostar ungefär lika mycket. För att köpa akut-p-piller ska du vara 15 år fyllda. Du kan även få akut-p-piller på en barnmorskemottagning, ungdomsmottagning eller kvinnomottagning.

Fördelen att gå till en mottagning och få akut-p-piller, framför att köpa dem receptfritt på apoteket är att du då samtidigt kan boka en tid för att göra ett graviditetstext. Du kan då även få råd och tips på hur du kan skydda dig mot oönskade graviditeter i framtiden.

Det finns idag även akut-p-piller som är receptbelagda som ska tas inom fem dygn. Dessa är något mer effektiva än de tidigare akut-p-pillren. De kan i vissa fall även fås på ungdomsmottagningen.

Finns det risker eller biverkningar med akut-p-piller / dagen efter piller?

Det finns många kända biverkningar som uppkommer efter intag av akut-p-piller, men de är övergående. De vanligaste biverkningarna är blödningar, huvudvärk och illamående med eventuella kräkningar. Du kan minska illamåendet samt sannolikheten för kräkningar genom att ta tabletterna i samband med ett födointag. I sällsynta fall kan man även få värk i nedre delen av magen, drabbas av matthet och bröstspänningar. Du kan även råka ut för att mensen blir kraftigt försenad.

Risken att bli gravid efter du tagit ett akut p-piller är liten. Om du kräks inom tre timmar efter du tagit tabletten eller om du har diarré är det dock inte säkert att kroppen hinner ta upp hormonet. Du bör i så fall ta en ny tablett så fort som möjligt för att inte riskera att bli gravid. Du bör alltid göra ett graviditetstest tre till fyra veckor efter du tagit tabletten.

Det finns ingen gräns för hur ofta du kan ta ett akut p-piller, även om risken för mellanblödningar ökar. Är du rädd för att bli gravid är det bättre att ta akut p-pillret igen, men det bästa i längden är att skaffa ett mer långsiktigt preventivmedel.

Är det försent att ta dagen-efter-piller? Läs mer om att göra abort.

De som läst avsnittet om dagen efter piller och akut p-piller läste även om hur man blir gravid, samt om olika metoder för att göra abort.

Fler artiklar om att bli gravid

Gravid trots mens

Gravid trots mens

Kan jag vara gravid trots att jag har mens? En blödning vid tidpunkten för mens behöver inte betyda att det är menstruationen du märker av. En blödning vid tidpunkten för mens kan istället tyda på att du är gravid.

Läs artikeln »
Skengravid

Skengravid

Skengraviditeter är vanliga hos både människor och djur. Ofta kan en kvinna bli skengravid om hon väldigt gärna vill bli gravid eller om det skett förändringar i livet som kan ha en stor hormonpåverkan. 

Läs artikeln »
progesteron

Progesteron

Progesteron är ett hormon vars nivåer förändras under menstruationscykeln. Som kvinnligt könshormon förbereder progesteron graviditet, håller fostret vid liv samt förhindrar ägglossning. 

Läs artikeln »
gravid utebliven mens

Utebliven mens

Utebliven mens. Har din mens uteblivit så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.