Nidblödning

Nidblödning – när ägget fäster

Många undrar om det är en nidblödning eller mens. En nidblödning kommer ofta tidigt i graviditeten. Blödningen inträffar ungefär 7-14 dagar efter ägglossningen. Här reder vi ut skillnaden och allt du behöver veta om nidblödning även kallad fästblödning eller implantationsblödning.

Blödning tidig i graviditeten – Nidblödning

En nidblödning sker tidigt i graviditeten och kallas även Nidationsblödning, vidhäftningsblödning eller implantationsblödning. De flesta upplever inte denna blödning, vilket inte innebär att den inte sker. Bara att den inte uppmärksammas. Får du en nidblödning så är det ett säkert tecken på att du är gravid.

En nidblödning är inte farlig, men den kan göra dig som försöker att bli gravid orolig. Den kan lätt förväxlas med mens och kan i värsta fall vara ett missfall.

I denna artikel kan du läsa om:

  • Vad är en nidblödning?
  • När inträffar den?
  • Hur ser den ut?
  • Vad skiljer mens från en nidblödning?
  • Hur länge pågår en nidblödning?

Vad är en nidblödning?

En Nidblödning är en kort mensliknande blödning som inträffar när det befruktade ägget fäster i livmodern.

När får man en nidblödning?

En Nidblödning kommer när ägget fäster i livmodern vilket brukar inträffa ungefär 7-14 dagar efter ägglossningen. Detta motsvarar graviditetsvecka två eller tre. Detta är nära i tiden för när man skulle haft sin mens, vilket gör att många blir förvirrade över hur denna tidiga blödning ska tolkas. Ett graviditetstest berättar sanningen för dig!

Relaterade artiklar
Är jag gravid? / När kan man göra ett graviditetstest / Beräkna din nästa ägglossning

Hur ser en nidblödning ut och hur länge varar den?

En nidblödning är oftast ljusare, klumpfri och kortare än din vanliga mens. Mängden blod som kommer vid en nidblödning varierar mycket från kvinna till kvinna. Generellt så är dock mängden mindre än vid vanlig mens. Alla upplever dock inte en nidblödning, men 15-25% av de kvinnor som fullföljer graviditeten är med om en tidig blödning av något slag.

Nidblödning eller mens

Nidblödning och mens är båda mycket lika men det som skiljer sig från mensen är att nidblödningen är ljusare, klumpfri och pågår under en kortare period än mensen. Om du får en blödning lite tidigare än förväntad mens och som är kortare än vanligt, så kan det vara ett tecken på att du blev gravid. Alla får dock inte en nidblödning när ägget fäster.

Läs även: Tidigt missfall

Hur vet man om det är en nidblödning?

Om det var ägget som fäste eller om det var mensen som kom är svårt att säga. Du kan samtidigt även få en mensliknande smärta, men inte heller detta är säkert. Generellt är tidiga graviditetstecken svåra att tolka. Om blödningen upphör snabbt så kan det vara aktuellt att vänta ytterligare någon dag och sedan ta ett graviditetstest.

Nidblödning och graviditetstest

Många som får en nidblödning hoppas på att vara gravida. Du bör dock vänta ytterligare några dagar innan du tar ett graviditetstest. För att testet ska ge utslag måste hormonet hcg vara tillräckligt högt. Läs gärna vår artikel om när du kan ta ett graviditetstest.

Tips / sponsrad länk: Beställ graviditetstest på nätet

Frågor och svar om nidblödning

Hur länge varar en nidblödning?

En nidblödning varar under en kort period, högst i ett par dagar.

I vilken vecka får man en nidblödning?

En nidblödning kommer ofta 1-2 veckor efter din ägglossning. Detta är i graviditetsvecka två eller tre.

Kan en nidblödning se ut som mens?

Det händer att mens förväxlas med en nidblödning av just skälet att de är så lika. Läs beskrivningen ovan för att försöka få råd om hur du kan se skillnad på de två.

Läs även: Tidiga graviditetstecken

Fler artiklar om att bli gravid

rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
ar jag gravid

Är jag gravid?

Är jag gravid – detta är den mest vanliga frågan ställd av gravida kvinnor. Många vill ha svar på frågan, är jag gravid, och vi har därför satt samman en artikel om de vanligaste frågorna på detta.

Läs artikeln »
heminsemination

Heminsemination

Heminsemination, dvs att insemination som genomförs i hemmet har blivit allt vanligare. Hur går det till att inseminera hemma? Vilka regler gäller vid heminsemination? Vad ska man tänka på vid insemination hemma?

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
hur använda ägglossningstest

Bli gravid med ägglossningstest

Hur använder man ett ägglossningstest för att lättare bli gravid? Genom att regelbundet kontrollera sina hormonnivåer med hjälpa av ett ägglossningstest så kan man få hjälp att hitta sina mest fertila dagar.

Läs artikeln »
Gravid kvinna BIM

Vad betyder BIM?

BIM är ett uttryck eller en förkortning som vuxit fram i forumvärlden. Det används ofta flitigt i grupper när man diskuterar graviditet. BIM betyder Beräknad Icke Mens, dvs den dag man borde ha fått mens, men som aldrig kom.

Läs artikeln »
fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning, hur går det till?

Fertilitetsutredning. Ofta inleds en utredning av fertiliteten med ett besök hos läkare. Ett antal tester kommer att genomföras i fertilitetsutredningen. Både kvinnan och mannen utreds för att man ska kunna fastställa orsaken till varför ni inte blir gravida.

Läs artikeln »
Min graviditet / En veckodagbok / en graviditetsdagbok

Min graviditet : en veckodagbok

De flesta minns inte sin graviditet! Med boken Min graviditet : En veckodagbok, så skapar du ett personligt minne av perioden som gravid. Boken hjälper dig att minnas allt som hänt under din graviditet – en tid som är värd att minnas.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.