gravid utebliven mens

Utebliven eller sen mens

Har din mens uteblivit eller blivit sen så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Att mensen uteblir eller är sen kan betyda att du är gravid

Att mensen uteblir eller är sen är ett av de tydligaste tecknen i början på graviditeten som kan innebära att man är gravid. Om din mens är försenad eller om man är osäker på om det beror på graviditet så rekommenderas man att göra ett graviditetstest.

Att upptäcka att mensen uteblir är det vanligaste sättet att upptäcka att man är gravid. Mens kan dock utebli en månad, oavsett hur regelbunden det varit förut, utan att man för den delen är gravid.

I denna artikel kan du läsa mer om:

 • varför är min mens sen?
 • vad innebär en utebliven mens?
 • är jag gravid om min mens är sen eller utebliven?
 • orsaker till utebliven mens och ej gravid
 • vanliga frågor och svar till barnmorska Ulrika Friberg

Varför uteblir mens?

Varje månad förbereder sig livmodern på att ta emot ett ägg som har blivit befruktat av spermier (spermierna passar på när ägget vandrar i äggledaren). Förberedelsen består av att livmodern skaffar sig en tjock, mjuk slemhinna och samlar på sig blod för att ägget ska få det bra och kunna utvecklas till ett barn.

Läs mer om:
Tecken på ägglossning
Är jag gravid
När kan jag ta ett graviditetstest

Menstruationens syfte är att stöta ut livmoderslemhinnan om man inte blir gravid. Blodet som stöts ut vid mensen består av vanligt blod och av vävnader. Om du är gravid så behåller kroppen sin livmoderslemhinna och mensen uteblir.

Utebliven mens – gör ett graviditetstest

Om mensen uteblir så kan du göra ett graviditetstest för att säkert veta om du är gravid. Vänta tills du säkert vet att din mens är sen eller har uteblivit, och gärna en vecka till, innan du gör ett test. Detta för att kroppen ska få en ärlig chans att producera tillräckligt med graviditetssymptom, HcG, för att ge utslag på ett graviditetstest. Testar man för tidigt så kan testet missvisande både visa positivt och negativt resultat.

Graviditetstest kan du hitta på bland annat följande ställen:

 • Köp på Apoteket.
 • På din mödravårdscentral.
 • Testlagret.se (vår egen webbshop)
 • På sjukhusets kvinnoklinik.
 • Om du är under 20 år kan du få det på ungdomsmottagningen.
 • Du kan även köpa online i flera olika butiker och få diskret och snabb leverans direkt hem till din dörr.

Mer om: Graviditetssymptom

Utebliven mens ej gravid

Utebliven mens behöver inte betyda att du är gravid. Ibland kan mensen utebli under en eller flera månader och detta kan bero på flera olika orsaker. Läs mer om menscykeln.

Här har du en lista på möjliga orsaker till utebliven eller sen mens:

 • Stress och oro
 • Viktförändring (uppgång eller nedgång)
 • Miljöombyte och resor
 • Du är på väg in i klimakteriet
 • Sjukdom
 • Preventivmedel eller medicin
 • Felräkning (av menscykeln)
 • Hård träning
 • Hormonell rubbning

En av de vanligaste orsakerna till att ens mens uteblir men att man inte är gravid är stress. Vill du bli gravid så längtar du efter svaret och det är sannolikt att du känner dig stressad och förväntansfull inför resultatet. Alternativet är att du inte vill bli gravid och därför är stressad över möjligheten att du kan vara gravid eftersom din mens är sen eller utebliven. Stress kan också handla om helt andra saker.

Oavsett orsak till stress, så kan den rubba din mens och göra att den uteblir. Detta kan innebära att den är några dagar sen, men det kan också innebära att din mens uteblir under en eller flera menscykler.

Vad kan man göra vid utebliven mens?

Om du konstaterat att du inte är gravid genom att göra ett graviditetstest och därmed uteslutit att du är gravid så har din mens sannolikt uteblivit av andra orsaker. Försök att slappna av och inte oro dig så brukar det i de flesta fall hjälpa. Har du varit med om större förändringar i livet, eller miljöombyten, nyligen så kan det också leda till utebliven mens. Även här så kommer detta att läsa sig med tiden.

Vill du ha hjälp att hantera stress, viktförändringar, livsförändringar eller om du misstänker hormonella rubbningar så är din vårdcentral där för att hjälpa dig. Även om din mens uteblivit i mer än sex månader (utan att du är i klimakteriet) så bör du söka vård.

Hur visste du att du var gravid?

Hur visste du att du var gravid?
41 röster

Källa utebliven mens: 1177, menstruation.se, Missed or late periods, Riktlinjer för utredning och behandling av gynekologiska blödningsrubbningar och Nagma S, et al. (2015). To evaluate the effect of perceived stress on menstrual function.

Frågor och svar om utebliven / sen mens

Här svarar vår barnmorska Ulrika Friberg på de vanligaste frågorna kopplat till utebliven och sen mens. Läs gärna igenom alla frågorna och svaren för att se om detta kan hjälpa dig.

Försenad mens 3 dagar, gravid?

FRÅGA

Hej!
Jag är 24 år och har nyligen ( för 2 månader sedan ) slutat med min nuvaring.
Jag har alltid känt av min “ägglossning” som en molande värk i nedre magen, denna gång kändes äl inte lika tydligt. Min mens var också försenad med 4 dagar, vilket aldrig någonsin hänt. Provade ta ett graviditets test 2 dagar innan beräknad mens, men visade negativt. Min mens brukar också alltid vara i ca 4-5 dagar, men denna gång endast 2.
Idag, 4 dagar efter min “mens” har jag varit illamående, yr och haft snabba humörsvängningar, vilket inte är likt mig. Illamående och yr samt humörsvängningarna har jag haft sen min “ägglossning”.
Kan jag vara gravid?
Tacksam för svar

SVAR

Hej, du får veta om du är gravid om du tar en gravtest. Har du haft oskyddat samlag utan preventivmedel kan du vara gravid.

Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Mens 4 dagar sen

FRÅGA

Hej i dag är min mens 4 dagar sen.
Jag tog ett test senast idag på morgonen som visade negativt.
När kan jag senast ta ett test som kan visa positivt?
Hade äl ca 4 januari.
Har symptom som typ illamående, ömma bröst.

Mvh Anna

SVAR

Hej, du kan ju vara gravid men hormonerna som ger utslag på gravtest ännu inte tillräckligt höga för att visa sig på testet. Ha tålamod och gör ett nytt test andra vecka i februari om mensen inte kommit. Lycka till. Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Mens 5 dagar sen

FRÅGA

Hej,
Det är såhär att jag och min sambo försöker skaffa barn. Vi har försökt i ungefär 4 månader och är fullt medveten om att det kan ta lång tid.
Denna månaden är min mens sen med 5 dagar, brukar ha en menscykel på ca 30-32 dagar som aldrig varit senare än så sen jag sluta med piller för 3 år sen. Imorgon är det 38 dagar sen jag hade mens.
Har haft mensvärk som känns som att mensen ska komma närsomhelst men kommer bara vita flytningar..
I förrgår fick jag ömmande bröst, börjar få små finnar som jag aldrig brukar få och mensvärken är kvar.
Tagit massa graviditetstest som visat negativt.
Vad kan vara fel? Kan jag vara gravid ändå?
Mvh, Sandra

SVAR

Hej, graviditetstesten är tillförlitliga och är positiva om graviditetshormon är tillräckligt högt i urinen. Du får avvakta. Om mensen fortsätter att utebli, ta en ny gravtest. Lycka till! Mvh Ulrika Friberg, leg barnmorska.

6 dagar efter ägglossning molande värk

Fråga: 

Hej,
Jag och min sambo har haft sex dagarna stax innan ägglossning samt efter vi fått ett ”positivt” ägglossningstest, nu är det 6 dagar efter äl och har nu en sådan otroligt molandevärks i nedre delen av magen och lite mer ut på sidorna. Vad kan detta beror på har aldrig känt detta tidigare och vi har då försökt att få barn i 1,5 år

Svar:

Hej! vad det kan bero på är svårt att spekulera i så här i en frågespalt. Har du blivit gravid ökar blodcirkulationen i nedre delen av magen som en del beskriver som mensliknande värk. Är du inte gravid och fortsätter ha ont, får du söka för det. Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Mens ca 8 dagar efter ägglossning?

FRÅGA:

Hej.

Jag har ganska långa cykler. Ca 37-40 dagar. Vi kör med Ägglossningstest och testade senast positivt nu på cykeldag 23 och 24. Ägglossning skedde nog cykeldag 25. För dag 25 var ÄLtest negativt. Sen kom tempstegring. Vi hade sex under dagarna där.
Min fråga nu, jag är på cykeldag 30 just nu. Men senaste menserna har kommit ca 8 dagar efter ägglossning. Och den förutspås komma nu på tisdag (cykeldag 34) enligt natural cycles. Jag bara undrar – hur påverkar det min kropp och våra chanser att bli gravida när jag får mens så kort inpå ägglossning? Det ska ju vara typ 14-16 dagar mellan ägglossning och mens? Eller snarare – hur kommer det sig att min ägglossning ligger så sent i cykeln?

Senast som sagt Ägglossning på cykeldag 25, gången innan det på ÄL cykeldag 30 (mens 39)

Gången innan det ÄL på dag 32 (mens dag 38)
Gången innan det ÄL dag 26 (mens på dag 34)

Så oftast ca 8 dagar efter ÄL. kan det indikera att något är fel?
Vi har fått ett barn på helt naturlig väg. Då gick det på första försöket. Sen dess har mensen lite balkar ur och vi blir inte gravida. Försökt sedan ca 7 månader tillbaka.

Tacksam för svar och vad vi kan göra.

P.s – tog ett ”tidigt graviditetstest” idag, alltså 4 dagar innan förväntad mens) men det var negativt. Hoppas kanske det vidare positivt nästa vecka.

God jul, Louise

SVAR

Hej, en barnmorska handlägger det normala och läkare om något avviker från det normala. Det jag har lärt mig är att kvinnan har ägglossning ca 14 dagar innan mens. Om det ä annorlunda för dig kan du konsultera en gynekolog. Kanske boka tid för ett läkarbesök där det görs ultraljud för att undersöka äggstockar och tjocklek på livmoderslemhinna. Där kan du också få tips på det du efterfrågar. Alternativt så har ni oskyddade samlag varannan till var tredje dag och har tillit och tålamod att det är helt normalt att det tar upp till ett år att bli gravida. Släng stickor och scheman och försök njut av varandra och tillit till att de flesta kan bli gravida. Lycka till.

Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Ägglossning men utebliven mens

FRÅGA

Hej,
Jag är 35år och har normalt en väldigt stabil cykel på konstant 23- 24 dagar. Försöker bli gravid så jag håller koll med temp samt ägglossningstest. Denna månaden är min mens vid skrivande stund 5 dygn sen. Det är inte mycket, men den har aldrig varierat. Därav den snabba reaktionen. Min temp är fortfarande förhöjd som efter ägglossning men gravtest är negativa. Tog ett dag 23 samt ett dag 27. Hade mensvärk från dag 22 vilket jag alltid har men Fortfarande ganska ont av och till nu. Om ägglossningen uteblivit hade jag förvånads, men då förstått den uteblivna mensen. Men nu känner jag mig mycket förvirrad. I övrigt frisk och kry. Kan ni vänligen förklara vad som sannolikt pågår?
Tack på förhand
Mvh
A

SVAR

Hej, att försöka bli gravid kan påverka psyket starkt och det i sin tur hormoner som ger olika symtom och känslor. Negativ gravtest betyder att det antingen tagits för tidigt i en graviditet eller att du inte är gravid. Du får helt enkelt avvakta och försöka slappna av så gott du kan, även om det är svårt. Du kan också boka tid hos gynekolog för undersökning och ställa frågor som kan lugna dig.

Lycka till, Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Utebliven mens, mensvärk negativt gravtest

FRÅGA

Hej!

Jag hade mens 6/1 o har normalt en 28dagars cykel. Vet inte exakt när ägglossning var men troligen runt 20-21/1. Jag har fortfarande idag 14/2 inte mens o tog precis ett gravtest som var negativt. Jag har haft ovanligt mkt flytningar o vanlig mensvärk. Flytningarna var för några dagar sedan som äggvita o liksom trådiga… så som som det brukar beskrivas vid ägglossning. Är det möjligt att få ägglossning trots utebliven mens? Bör man kontakta sjukvård eller bara vänta tills nästa menscykel? Tack för hjälpen!

SVAR

Hej, du behöver inte kontakta sjukvård. Avvakta och se tiden an vad som händer. Mensen påverkas av många olika faktorer och det du beskriver är inget som oroar mig. Är du orolig kan du ringa och rådfråga en gynmottagning. Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Mensvärk men ingen mens

Fråga inom ämnet ”Bli gravid”.

Hej! Min mens är ungefär en vecka sen men har ändå mensvärk. Har känts flera gånger som att jag fått mens men när jag gått på toa och kollat så har det inte varit något. Är den bara sen eller kan det vara tecken på graviditet?

Svar:

Hej, det du beskriver är ett vanligt tecken på graviditet. Många beskriver det du gör. Ta en gravtest så vet du. Lycka till.

Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Kan man ha ägglossning men ingen mens ?

FRÅGA

Jag hade ägglossning den 21 augusti (ägglossningstest var positivt) idag den 3e september har min mens inte dykt upp och graviditetstest är negativt. Kan det vara så att min mens kan komma snart, kan jag bara gravid ändå eller kan den utebli trotts ägglossning ?

SVAR

Hej, sannolikt kommer din mens och gör den inte det, ta en ny gravtest. Är du ung och frisk, brukar man ha både ägglossning och mens om man inte är gravid och inte använder preventivmedel. 

Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Sen mens, negativt på gravtest

FRÅGA

Hej! Jag hade samlag med min pojkvän i min menscykeldag 20. Två veckor senare skulle min beräknade mens komma. Idag är den 9 dagar försenad.. jag har testat med grav test men visar negativt. Inga tecken på att mensen är på väg mer än att jag varit lite svullen i magen.

Vad gör jag? Jag äter folsyra, bra kost och bidrottningsgele

SVAR

Hej, negativt test betyder att du inte är gravid, eller för tidigt för att ge utslag på stickan. Avvakta, ta nytt test om mensen fortsätter utebli.

Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Försenad mens

FRÅGA

Hej,
Jag är 43 år och har hela livet haft regelbunden mens med exakt 28 dagars cykel. För två månader sedan fick jag ett tidigt missfall i vecka 5 men mensen kom regelbundet månaden efter. Denna månaden har jag inte fått min mens. Den är nu 5 dagar försenad. Jag har till och från ont i magen som mensvärk eller ont utåt sidan i ljumskarna. Har de senaste dagarna fått ömma bröst. Graviditetstestet visar negativt än så länge. Finns det fortfarande en möjlighet att jag är gravid och vad kan min uteblivna mens annars bero på?

SVAR

Hej, jag vet inte om du undrar om missfallet inte var ett missfall, utan du fortsatt är gravid. Om det är frågan så tror jag inte det om du har anledning att misstänka missfall och därefter mens. Kanske har du blivit gravid på nytt eller så är det en tillfällig hormonell obalans. Du närmar dig också en ålder där du kan gå in i klimakteriet och de symtom du beskriver kan uppfattas i klimakteriet.

Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

Mens efter p stav

FRÅGA

Hej! Jag tog ut min p stav den 13 februari i år och fick mens den 8 mars som var som vanlig mens. Nu är det den 11 april och min mens syns inte till. Jag har gjort ett test för 6 dagar sedan som visade negativt. Kan jag vara gravid eller är det vanligt att mensen hoppar över en månad? Jag kan också tillägga att min mens kom lite då och då under de 2 åren jag hade p stav.
Mvh,
Sofie

SVAR

Hej, kroppen kanske inte är som en klocka direkt. Du får ge det lite tid för att utvärdera. Använd skydd om du inte vill bli gravid. Det du beskriver låter inget konstigt. Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska

De som läst avsnittet om utebliven eller sen mens läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

pku

PKU-prov

PKU-prov. PKU-prov görs för att se om barnet lider av någon av de ovanliga sjukdomarna phenylketonuri (PKU), galaktosemi, sköldkörtelhormonbrist eller binjurebarkhormonbrist. Hur går ett PKU prov / test till? Var sticker man barnet vid PKU prov?

Läs artikeln »
gravid symptom huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten. Lider du av huvudvärk eller migrän under graviditeten? Många faktorer kan ligga bakom huvudvärken och vissa av dem kan du enkelt lösa. Gå inte runt med huvudvärk om du inte måste.

Läs artikeln »
Barn med talproblem

Barn och talproblem

Barn och talproblem. Pratar inte ditt barn? När är det dags att söka hjälp? När börjar barn att prata? När behöver man hjälp av en logoped? Är du orolig över ditt barns talförmåga så hittar du fakta och information i denna artikel.

Läs artikeln »
Kan man ge bebis vatten?

Vatten till bebis

Vatten är något som din bebis inte behöver den första tiden. Nyfödda bebisar får i sig tillräckligt med vätska genom kosten och du behöver därför inte erbjuda din bebis vatten. När kan man då ge sin bebis vatten?

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
diabetes barn

Diabetes barn

Diabetes är en sjukdom som allt oftare drabbar barn. Förr kallades det då för barn- eller ungdomsdiabetes, men idag används beteckningen typ 1-diabetes. Symptom är ofta trötthet, törst, ofta kissnödig, illamående och viktnedgång.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.